АЕЦ „Белене“ и токът пак скараха управляващи и опозиция

https://www.24chasa.bg/Article/1448282 www.24chasa.bg

АЕЦ „Белене" и цената на тока разразиха поредния скандал в парламентарната зала между управляващи и опозиция. „Властта е неадекватна и не може да поеме отговорност за решенията си", обявиха социалистите в своя декларация, представена от трибуната на Няародното събрание. В отговор управляващите заявиха, че депутатите от левицата са нагли.

„Честита нова цена на тока, българи - заяви от трибуната левият депутат Румен Овчаров. - Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното. Защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките на магистралите на всеки нов километър, но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин. Дано Бог опази българите и България от енергийната ви политика.

„Относно АЕЦ „Белене" - ако Вашето правителство 2007-ма, 2008-ма и 2009 година беше се престрашило да сложи един подпис, сега нямаше да ходите да обикаляте България и да търсите подписи в подкрепа. Явно там също има нещо нередно, от което сте се притеснявали, а сега го развявате като байрак", отговори народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

До края на деня депутати от ГЕРБ ще предложат създаването на постоянна комисия към Народното събрание, която да наблюдава дейността на ДКЕВР. Това обяви на брифинг в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Днес на Министерски съвет премиерът предложи да говоря с народните представители да се създаде постоянна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. Предложението ще бъде комисията да бъде създадена на паритетен принцип, за да има мнозинство от представители от опозицията, както е например при парламентарната комисия за контрол на ДАНС.
ДКЕВР е независим регулаторен орган и никога не съм си позволявал да влияя на неговите решения", подчерта Делян Добрев.