Домати с ориз ала Фатмагюл

Домати с ориз, пропити с много любов сервира Фатмагюл на Керим. Любимият страстно поиска гозбата, а съпругата му доста пъргаво и с усмивка на лице му я приготви. Това видяха зрителите тази вечер в 111 епизод от сериaла "Пепел от рози".

Във връзка с това предлагаме приготвянето на вегетариантското изкушение да е в два варианта: или с пресни домати, или с доматено пюре.

За двама:

половин глава голям стар лук или две малки глави

чаена чаша дългозърнест ориз, по възможност не бланширан

100 - 150 грама домати

2 броя прясна люта чушка

девисил 

пресен магданоз

шарен пипер

допълнително и черен пипер

сол на вкус

слънчогледово олио

Нарязаният лук се запържва, като се внимава да не добие тъмен златист цвят. Колкото е по-светъл, толкова повече вкус ще предаде на манджата. В тигана се хвърля приготвеният ориз. Леко се запържва. Да се внимава с мазнината - тя може да даде тежък вкус, който е непоносим за жегите.

След това се добавя чаша топла вода за сваряване на ориза. Разбърква се, за да не загори. Добавят се доматите в предпочитаното от вас състояние. Бърка се с дървена лъжица. Долива се още една чаша вода. 

След извиране на водата проверете дали се е сварил оризът. Ако е необходимо, долейте още вода до желаната мекота на ястието. Малко преди изключване на котлона добавете девисила. Ако го сложите по-рано, ще се изгуби миризмата му.

Поръсва се с магданоз. За декорация може и люта чушка. Пожелание - пипер.

Поднася се на масата с много любов и за любим човек. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Домашни шоколадови пасти

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Най-добрият брънч в неделя

Менюто в ресторант “Амбасадор” в столичния хотел “Маринела” е дело на шеф Андрей Стоилов Брънч. Тази сравнително нова (от края на ХIХ в.) дума в английския език е вече достатъчно популярна и в

Шницели от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

От вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен

Обърната баница

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъдпъдъци с чирпански наденички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Гьозлемета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Здравословната колекция на Ядки дани

Кога създадохме марка “Ядки дани”? Фирмата ни е основана през 2000г. Още в началото инвестирахме в модерни и съвременни начини за обработка и пакетиране на ядки. През 2012г.