200 метра стена пази от наводнения в Странджа

https://www.24chasa.bg/Article/1451370 www.24chasa.bg
Снимка: strandja.bg

Защитна стена дълга общо 200 метра ще опасва левия бряг на река Младежка и ще пази от наводнения в Странджа.

Строежът й започва след месец по проект, спечелен от община Малко Търново, съобщиха от кметството.

Досега при пълноводие част от къщите и дворовете край реката се заливаха и създаваха куп грижи на собствениците. Проблемът тормозеше най-вече живущи в село Младежко. По коритото на реката има стара подпорна стена от 2008 г., но тя не е достатъчна да поеме високите води. Затова сега ще бъдат вдигнати нови две - по 100 метра всяка. Височината им ще бъде от 2 до 3 метра.

"Съоръжението ще е стоманобетонно и ще е продължение на старото. Преди това ще бъде подобрена проводимостта на реката като бъде почистено коритото. Дейностите започват след месец, когато заради маловодието на реката, е най-подходящото време за тях", обясни зам. кметът инж. Тонка Стоева.

Общината е подготвила и внесла проекта за брегоукрепването преди две години пред Оперативна програма "Регионално развитие".

Финансирането и реалното подписване на договора става на 16 март т. г. Отпуснатите средства са 941 431 лв., 5% е собственото финансиране от общината. Брегоукрепителните дейности започват експресно, защото част от процедурите по закона за обществените поръчки са проведени предварително. Фирмата изпълнител е сливенската "Пром Строй Хидро", която до следващата пролет трябва да е готова със съоръжението.