200 метра стена пази от наводнения в Странджа

https://www.24chasa.bg/Article/1451370 www.24chasa.bg
Снимка: strandja.bg

Защитна стена дълга общо 200 метра ще опасва левия бряг на река Младежка и ще пази от наводнения в Странджа.

Строежът й започва след месец по проект, спечелен от община Малко Търново, съобщиха от кметството.

Досега при пълноводие част от къщите и дворовете край реката се заливаха и създаваха куп грижи на собствениците. Проблемът тормозеше най-вече живущи в село Младежко. По коритото на реката има стара подпорна стена от 2008 г., но тя не е достатъчна да поеме високите води. Затова сега ще бъдат вдигнати нови две - по 100 метра всяка. Височината им ще бъде от 2 до 3 метра.

"Съоръжението ще е стоманобетонно и ще е продължение на старото. Преди това ще бъде подобрена проводимостта на реката като бъде почистено коритото. Дейностите започват след месец, когато заради маловодието на реката, е най-подходящото време за тях", обясни зам. кметът инж. Тонка Стоева.

Общината е подготвила и внесла проекта за брегоукрепването преди две години пред Оперативна програма "Регионално развитие".

Финансирането и реалното подписване на договора става на 16 март т. г. Отпуснатите средства са 941 431 лв., 5% е собственото финансиране от общината. Брегоукрепителните дейности започват експресно, защото част от процедурите по закона за обществените поръчки са проведени предварително. Фирмата изпълнител е сливенската "Пром Строй Хидро", която до следващата пролет трябва да е готова със съоръжението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното