Предложили брак на Мария Неделчева пред пленарната зала

https://www.24chasa.bg/Article/1451644 www.24chasa.bg
Мария и Франсоа позират във фоайето на Народния театър преди тържествения коктейл.

Какво може да се случи на една евродепутатка в сградата на Европарламента? Да я спре колега и да я разговори е най-тривиалното. Да я спре политически противник и да поспорят принципно, също е изтъркано. Да я заговори случаен фен, който я е разпознал, или журналист да поиска мнение, също е обичайно.

Но най-необикновеното нещо, което се е случило на евродепутатката от ГЕРБ Мария Неделчева в кулоарите на Европарламента е, че пред пленарната зала е чула заветните думи: "Ще се омъжиш ли за мен".

Съпругът Франсоа Габриел, с когото сключи брак преди дни в София, очевидно има особено чувство за романтика. След като цяла година двамата проверявали приятелството си, един ден през януари Франсоа решил, че повече не трябва да губи време.

Сложил пръстена в джоба си и застанал пред вратата на пленарната зала, от която обикновено влизала Мария. Било посред седмицата, Мария се готвела за изказване и изобщо не подозирала, че ще получи подобно предложение. Франсоа обаче извадил пръстена, сложил й го на ръката и поискал да стане негова за цял живот.

Публиката естествено изръкопляскала, Мария се притеснила, но изобщо не се замислила в утвърдителния си отговор. На трибуната за изказването обаче излязла леко разконцентрирана от вълнение.

Франсоа е политически съветник в кабинета на Жоузеф Доул, шеф на групата на ЕНП в Европарламента. Двамата с Мария се запознали покрай работата им в Страсбург, родния град на Франсоа. Постепенно обаче се сближили. Не минало и много време и установили, че всеки е намерил половинката на живота си.

Г-н Доул бил много изненадан, като разбрал за връзката им, но и много се зарадвал. Затова с вълнение приел да бъде кум на сватбата им, още повече че имал прекрасни впечатления от България.

Така миналия уикенд Жоузеф Доул отново посети България, но със съвсем различна мисия от политическата. Кума на младоженците пък била шефката на общинските съветници от ГЕРБ в София Малина Едрева.

"Тя е един от първите хора, които познавам, когато през 2008 г. се върнах в България след 8-годишен престой във Франция. С нея имаме силна връзка на уважение и подкрепа", обяснява избора си Мария.

Бракосъчетанието извършила лично кметът Йорданка Фандъкова, а сред гостите били и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и парламентарната шефка Цецка Цачева. И булката, и младоженецът били изцяло с дрехи на български дизайнери.

След тържествената церемония гостите били поканени за коктейл във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

Това била една от първите забележителности в София, която Мария и Франсоа посетили заедно. Всъщност и двамата са ценители на театъра и балета и когато са в София, не пропускат постановки. И двамата обожават трупата на Народния театър, смятат, че изкуството, което се играе на негова сцена, е на европейско ниво, а пък сградата намират за много красива.

Затова и предпочели царственото фоайе за най-тържествения миг в живота си. Освен това директорът на Народния театър Павел Васев също откликнал с готовност на желанието им и приел идеята им да е домакин за коктейла на сватбеното им тържество с удоволствие.

Сред подаръците най-много били иконите, които да ги пазят в живота им.
Тържествената вечеря след това била в механа "Воденицата". Френските гости много се впечатлили от нестинарите, които били в програмата на заведението. Когато разбрали, че това е ритуал отпреди 6 хиляди години, били много респектирани от древните ни корени и цивилизацията по нашите земи.

В първия момент много се изплашили, като видели как танцьорите тръгват с голи нозе към горящите въглени. Но и младоженецът сразил професионалните танцьори с уменията си в правото хоро. Асистентите на Мария, които го познават от дълго време, били много изненадани как се справял с лекота с нашите 7/8.

Франсоа обожава цяла България, обиколили са заедно и четирите краища на страната. При всяко връщане на Мария в България Франсоа е винаги с нея - и при земеделците, и при пчеларите, и за Дунавската стратегия. Смята, че имаме невероятно красива страна, в която бил истински влюбен.

Франсоа е от Страсбург, интересът му към политиката е наследствен. Дядо му е бил кмет на една от общините до Страсбург. Ще продължат да живеят, както досега, между София, Брюксел и Страсбург. Ако Мария реши след две години да не е евродепутат, ще мислят в движение къде да се установят, но засега не смятат да укротяват темпото на живот.

"Млади сме, енергични сме, не е въпрос да даваме превес на личния или професионалния живот, а да ги съчетаваме. Всичко е въпрос на организация и на прекрасно разбирателство", дава рецептата прясната съпруга, която вече е госпожа Габриел.

Сватбеното пътешествие ще бъде изненада от страна на Франсоа за Мария, макар че служебно и двамата са посетили доста далечни и екзотични места.
Но първо ще направят църковната церемония в Страсбург.