Камера на Сървайвър засне смъртта на кмета

https://www.24chasa.bg/Article/145200 www.24chasa.bg
Нончо Воденичаров бе обичан от хората в Раднево кмет. СНИМКА: ПЕТЬО ТУРЛАКОВ

Нончо Воденичаров, кметът на Раднево, издъхва за 30 секунди на остров във Филипините, докато снима и пее в поредния епизод на шоуто "Сървайвър".

Тялото му пътува към България, но поради изключително лошо време bTV няма контакт с екипа там.

Камерата на "Сървайвър" е заснела последните секунди от живота на кмета, който е един от известните фолкпевци у нас.

Снимачен ден на
Снимачен ден на "Сървайвър" СНИМКА: bTV

"Няма да излъчим обаче смъртта му, а всички епизоди, в които той все още е жив, за да се раздели достойно с хората, които са го обичали", обясни вчера шефката на телевизията Вики Политова.

Вики Политова
Вики Политова

Ако не беше заминал за "Сървайвър", Нончо Воденичаров щеше да изневери на самия себе си, а това беше невъзможно. Така приятелите на радневския кмет сега отговарят простичко на въпроса защо му бе потрябвало на един 54-годишен зрял мъж да се впуска в авантюрата на Филипините, от която няма да се завърне никога.

Целият му живот бе една авантюра, досега с щастлив край.

В най-силните времена на българското кино той бе сред първите щатни каскадьори у нас и успя да се снима в близо 40 филма. Включително е в лентите на киностудията на ГДР "ДЕФА" "Един пробит долар" и "Сбогом, Гринго", които будеха възторзите на хиляди в препълнените кинозали на социализма.

Нончо обичаше да припомня, че се е качил на кон едва 4-годишен. В Раднево обаче нямаше време за езда. От София тук го доведе една друга авантюра - да превърне язовир "Овчарица" в една от най-модерните рибовъдни бази не само в България. Дойде може би за малко, но след като изкара 11 години на язовира, се впусна в другата си голяма авантюра - да се кандидатира за кмет на Раднево. Първия спечели на балотаж като кандидат на бизнес клуб "Възраждане", за втория си мандат спечели като независим още на първи тур с почти фантастичните 72 процента от гласовете. Което е оценката за неговата работа като градоначалник.

Голямата му мечта бе да види Раднево газифицирано - проект за 30 милиона лева, който се изпълнява от две години. С неговото име днес свързват превръщането в модерен търговски комплекс на изоставената от времето на соца огромна сграда в центъра на града, ремонта на много от четвъртокласните пътища, новото улично осветление в общината, строителството на православни храмове по селата. Наричаха Нончо Воденичаров "най-добрия певец сред кметовете и най-добрия кмет сред певците" заради една друга негова авантюра - песента. Той беше единственият кмет в България с издаден албум в "Пайнер". И след като го издаде, представи песните в него на голям концерт на площада в Раднево. Нарече го "Обич" може би и защото можеше да се похвали с много истински приятели. От президента на републиката до най-обикновения работник на язовир "Овчарица".

След "Сървайвър" се канеше да завърши и втори самостоятелен албум, чиито песни са вече записани. Не ги беше подредил, не беше измислил име на албума, но това е техническата работа, която беше оставил за "десерт" след творческата. И винаги държеше да се знае, че пеенето му е хоби, което не практикува за сметка на кметуването си.

"Сега ще издадем сборен албум на Нончо и със старите, и с новите му песни, защото той няма лоша песен", каза вчера собственикът на фирма "Пайнер" Митко Димитров.

Нончо замина за снимките на "Сървайвър" малко потайно, което е необичайно за него, но явно спазваше договора си за конфиденциалност. Само казваше, че заради предстоящите изпитания е тренирал повече плуване и фитнес, смяташе, че е в добра форма.

Сърцето му не издържа. Може би не толкова на физическите натоварвания на филипинския остров, колкото на напрежението на живота му, изживян сякаш на един дъх.

Вчера общинският съвет на Раднево обяви 5-дневен траур в общината от 1 юни, на общината е спуснато черно знаме.

Никой в града не знае кога от Филипините ще докарат за последно кмета и къде ще бъде погребението му. Защото, макар всички да го свързват с Раднево, той е роден на 6 ноември 1955 година във възрожденска Копривщица. И може би точно рожденото му място обяснява защо в Нончо Воденичаров живееше духът на човек, за когото не съществуваше думата спокойствие.

ВАНЬО СТОИЛОВ

 

Паднал, като награждавали другото племе

Нончо Воденичаров е починал след като отборът му е загубил надпреварата при катеренето по въжени стълби. И по време на награждаването на другото племе кметът на Раднево бил покосен от масивен инфаркт. Д-р Николай Нейков се е борил за живота му, но смъртта се оказала по-силна, каза говорителката на БТВ Константина Маркова.

Веднага, след като в събота сутринта научава за инцидента, ръководството на БТВ тръгва за Раднево да уведоми близките на Нончо. Той нямал оплаквания преди това. А и участниците задължително се преглеждали по два пъти преди всяка игра. Това са изискванията в т.нар. Библия на формата, която е неотменимо условие на играта, поясни още Маркова. При лекарските прегледи него ден всичко е било наред с кмета на Раднево.

Тялото му вече пътувало към България. Нончо няма да бъде заменен с друг и в "Сървайвър" остават 23-ма. Състезанието е преустановено и с участниците работят психолози. Кога ще свършат снимките и как ще продължи "Сървайвър", ще се решава тепърва заедно с компанията лицензодател "Кастауей".

Поради лоши метеорологични условия на Филипините комуникацията с екипа е изключително трудна. "Поради буря почти нямаме връзка нито по телефона, нито чрез Интернет. Получаваме информация на час по лъжичка", каза Константина Маркова.

Това е трети случай в световната практика на шоуто. Веднъж един от участниците се е удавил. Във втория случай умира един от операторите на формата. Първият сезон на "Сървайвър" също бе белязан от трагичен инцидент. На финала, излъчван на живо, от НДК почина бащата на един от участниците - Андрей.

 

Вики Политова, генерален директор на БТВ: Ще излъчим сериите, но не мига на смъртта му

- Г-жо Политова, кога научихте за инцидента?

- В 9 сутринта. Инцидентът е станал към 6-7 часа българско време. Веднага,след като научих, отидох до офиса и заедно с програмния директор Апостол Пенчев и продуцента Любо Нейков (от "Дрийм Тийм", компанията, която прави "Сървайвър") тръгнахме към близките му. С нас пътуваше и лекар, тъй като предполагахме, че за тях това ще е огромен шок. Не намерихме много роднини в Раднево. Срещнахме сина на Нончо по средата на магистралата, тъй като се оказа, че е бил този ден в София. Майка му живеела в Копривщица. Задържахме емисията, за да уведомим първо роднините, тъй като не беше редно да научават от ефира. През това време се обадихме на роднините и на всички останали участници, за да спестим шока и нервите от неизвестността. Слава Богу, всички останали са добре.

- Участниците имат ли застраховка?

- Имат огромни застраховки, но за съжаление всички те са за инциденти. bTV също има застраховки. Мисля, че застрахователната компания на "Сървайвър" е "Булстрад", но в случая става въпрос за естествена смърт, след като са направени много изследвания. Никой не е предполагал, че може да се случи подобно нещо. Там с участниците има лекари, които ги преглеждат по два пъти на ден. В деня на инцидента самият Нончо е минал през два медицински прегледа. Говорих с лекари, които използват фразата "непредвидим като инфаркт". Лекарите на острова са били на 30 секунди от Нончо. Когато са пристигнали, са усетили само периферно дишане. 15 минути са се борили за живота му.

- Ще излъчите ли епизодите, в които участва Нончо?

- Почти задължително е да ги излъчим. Той беше нашата звезда там. Певец е, сега издаде албум. Той е човек, който търсеше изява. От разговорите ни с участниците разбрахме, че всяка вечер ги е забавлявал и им е пял. Неговият отбор е с по-силна позиция и иска в негова памет да завоюва победата. Така Нончо ще успее да се сбогува с цялата общественост. Оказа се, че твърде много хора го познават и уважават. Самите участници казват същото и на психолозите - че настояват епизодите с негово участие да бъдат показани.

- А ще излъчите ли как се е случил инцидентът?

- Няма да стигаме до крайности. Няма да покажем неговата смърт, независимо че се е случила пред камерите. bTV никога няма да си позволи неетичност. Останалите кадри ще покажем, защото той заслужава - беше и каскадьор, и спортист.

- Продължават ли снимките на "Сървайвър"?

- В момента нищо не се записва. Всички имат два дни почивка. Там 4-5 психолози разговарят с участниците. Тези разговори се случват пред камерите, защото искаме и ние да знаем.

- Ще помогне ли bTV на близките?

- Ще направим за тях каквото е необходимо. Сега има наши репортери в Раднево, тъй като искаме да покажем живота му. Дължим му го. Синът му ни каза, че Нончо толкова е искал този "Сървайвър". Чрез шоуто е искал и да си почине.

- Правена ли е аутопсия?

- Преди два часа (вчера - бел.ред.) излязоха резултатите от аутопсията. Тя е направена в най-близкия град до острова, където се снима "Сървайвър", в присъствието на филипински и български лекари. Тя потвърждава диагнозата инфаркт.

ПАОЛА ХЮСЕИН