Елизабет Втора показва своите 10 000 диаманта

https://www.24chasa.bg/Article/1452800 www.24chasa.bg
Кралица Елизабет Втора маха от балкона на Бъкингамския дворец на тържествата за юбилея й. На ревера й е брошката с 2-та диаманта Кулинан III и Кулинан IV. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

За 60-годишнината от възкачването на трона всички нейни бижута с диаманти са изложени в експозиция в Бъкингамския дворец, който всяко лято е отворен за посетители.

Влизайки в залата на изложбата, вие изведнъж потъвате в тъмнина. Както таванът, така и стените са черни. Мекият килим отдолу се осветява само от блещуканията на 10-те хиляди диаманта, поставени в специални витрини.

Изложбата показва скъпоценни камъни, събирани от кралското семейство през вековете като въплъщение на красотата и символ на властта. Показани са корони, тиари, пръстени, обеци, саби и една кутия за бижута. Експозицията е наистина е безценна, смята кураторката Каролин дьо Гито.

Организаторите се консултирали лично с 86-годишната кралица кои бижута да включат в изложбата. Избрани са диаманти, които тя носи редовно на официални събития в страната и в чужбина.

За да могат повече хора да гледат едновременно колекцията, са направени 2 нива. Едното е повдигнато за инвалидни колички и за деца, а по-ниското е за всички останали. Витрините са поставени така, че диамантите да могат да се гледат отстрани в пространството между тях.

Първото бижу, което виждате, като влезете, е малката диамантена корона на кралица Виктория - единственият монарх освен Елизабет Втора, който е отпразнувал диамантен юбилей. Виктория я носи и на официалния си портрет за юбилея през 1897 г.

На короната са поставени 1 187 диаманта, което е невероятно, тъй като диаметърът е едва 10 сантиметра. След смъртта на съпруга принц Албърт през 1861 г. Виктория носи само траурни дрехи. Безцветните диаманти са идеална украса за тъмните одежди.

Експозицията показва различни бижута, направени от най-големия диамант в света - Кулинан.

Преди да бъде обработен, той тежал 3106 карата! Кулинан е открит през 1905 г. в мината "Майн" край Претория, Южна Африка. Представителят на мениджъра на мината отказал да повярва, че това е диамант, и го зхвърлил през прозореца като безполезен кристал.

След като се убедили какво е всъщност, специалистите кръстили диаманта на шефа на минната компания - Томас Кулинан. Скъпоценният камък след време е поднесен като подарък на крал Едуард VII, който решава той да бъде нарязан и шлифован.

7 от 9-те големи диаманта, отделени при шлифоването на Кулинан, се събират за първи път на тази изложба. Тук не са само най-големите диаманти - Кулинан I и Кулинан II, които са вградени в скиптъра и имперската корона, пазени в Лондонската кула. Останалите камъни са вградени в пръстен, огърлица и 3 брошки. Едната от тях, на която са Кулинан III и Кулинан IV, бе носена от Елизабет Втора на 5 юни на църковната служба и парада с каляски в Лондон след това по случай диамантения юбилей.

Кулинан V е вграден в брошка, а Кулинан VII е на висулка на прекрасна огърлица от смарагди. Кулинан VI и VIII също са на брошки, а Кулинан IX, който е най-малкият от 9-те основни камъка, е поставен върху пръстен от платина.

Диамантите са били използвани като подаръци в световната дипломация, разказва кураторката Каролин дьо Гито. Така например в една от брошките на кралица Виктория са инкрустирани камъни, подарени от турския султан като благодарност за подкрепата на Великобритания в Кримската война.

В по-ново време, през 1947 г. кралица Елизабет Втора получава като подарък от канадския геолог и роялист Джон Торбърн Уилямсън скъпоценния камък Уилямсън, смятан за най-чистия розов диамант, откриван някога. В необработена форма той тежал 54,5 карата. След шлифоването от него е получен кръгъл диамант с тегло 23,6 карата, който сега е инкрустиран в центъра наброшка във формата на цвете от "Картие". Никой не се е опитвал да оценява розовия кралски диамант. Друг розов диамант с приблизително същото тегло и без благороднически произход е бил купен за 46 млн. долара на аукцион в Швейцария през 2010 г., припомня Дьо Гито.

От всички монарси, представени с диамантите си на изложбата, името на кралица Мери се споменава най-често. Бабата на Елизабет Втора определено е имала страст към бижутата. Сред нейните скъпоценни предмети е и кутия за емфие, изработена първоначално за Фредерик Втори Пруски и неговия двор. Кутията е покрита с почти 3000 диаманта, включително и по дъното , които не се виждат отвън. Бижуто пристига в Англия след революцията в Русия. Било е препродавано 2 пъти, преди да бъде купено от кралица Мери през 1932 г.

Кутия за бижута, инкрустирана с 3000 диаманта
Кутия за бижута, инкрустирана с 3000 диаманта

Служителка показва прекрасна смарагдова огърлица, в центъра виси диамантът Кулинан VII.
Служителка показва прекрасна смарагдова огърлица, в центъра виси диамантът Кулинан VII.