За Йохана Геро е Карлсон, пита го: Къде ти е перката?

https://www.24chasa.bg/Article/1452895 www.24chasa.bg
Герасим Георгиев-Геро и 3-годишната Йохана

Току-що Герасим Георгиев-Геро се е качил на голямата сцена в Младежкия театър. Там актьорът играе в постановката "Карлсон, който живее на покрива" по Астрид Линдгрен. Той е с жълта тениска, оранжев гащеризон и перка на гърба.

Дъщеря му, 3-годишната Йохана, е долу в публиката. Винаги е на първия ред и гледа безмълвно. Да, вижда баща си само за час с този реквизит, но още не може ясно да разграничи ролите му в театъра от истинския живот. Затова често пита: "Тате, къде ти е перката?"

Момиченцето много обича спектакъла, дори го знае наизуст. И няма как иначе - гледала го е поне 10 пъти.

Определено е взела неговия артистичен ген, но хубавата усмивка е на майка Цвети. Тя има диплома за кинезитерапевт и спортна журналистика и работи в частна клиника. Двамата с Герасим се срещат за първи път преди 6 години. Запознава ги тяхна обща приятелка - актрисата Жени Александрова. Цвети е на репетиция на представлението "Ах, този джаз" в Народния театър, а по това време там играе и бъдещият й съпруг. Женят се след две години.

Новината, че чакат дете, идва само месец след сватбата.

Един ден актьорът се прибира изморен от поредната репетиция вкъщи. Влиза първо в спалнята. По средата на леглото има малка кутийка. Той я отваря, без да се замисли, и
открива снимка от видеозон.

Въпреки че не може да различи какво точно има на картинката, веднага му става ясно, че скоро ще става баща. На близките казват след няколко дни.

Но за ремонти, майстори и ново обзавеждане никой не мислел. Герасим е много организиран човек и направил всичко това още преди сватбата. "Подреден съм и предвидлив. Не исках, докато Цвети е бременна, да се боядисват стените, да се ремонтира", обяснява той.

Актьорът през цялото време е сигурен, че ще има син. Мечтае за разговори по мъжки, футбол и игри с колички. Лекарят, като вижда плода на 3D скенера, е повече от категоричен, че бебето ще е от нежния пол. Първият въпрос на бъдещия татко бил:
"Докторе, нали поне е дългокрака?". "Да, краката са идеални", отсича специалистът. И наистина е така. Йохана не може да върви в спокоен ход. Предимно тича. Толкова е бърза, че понякога родителите й едва овладяват положението вкъщи. Столът до мивката, тя върху него, пъргаво взема гъба, слага препарат и започва да мие чинии и чаши. Това става горе-долу за минута. Докато Герасим и Цвети усетят какво се случва, Йохана вече е счупила някой съд. "Но ако я питаш кой го е направил - тя никога не е виновна. Казва: "Мама счупи, татко бутна", разказва актьорът.

Когато е на ясла, Йохана също не скучае. Научила се е да пуска по някоя сълза, като я оставят там мама и тати, но след това се впуска в игри. Тя ги определя, организира децата, казва на всяко каква е неговата задача. Заради тези нейни качества често вкъши се шегуват с малката и я наричат "малкия командир".

"Дори забранила един ден на децата в яслата да гледат "Господари на ефира", защото там на телевизора бил нейният татко", разказва Георгиев, който води шоуто в тандем с Румен Угрински.

В момента малката е при родителите на баща си, които живеят в Ъглен, село между Плевен и Ловеч. Там къщата е съседна до дома на големия актьор Георги Черкелов, починал неотдавна.


А когато се върне в София, малката е друг човек - много дисциплинирана и с нови навици. Ръцете винаги се мият, преди да седне на масата. Яде се сутрин, обед и вечер, а следобедният сън е задължителен. Това са само част от нещата, които учи от баба и дядо. Последния път, като се прибрала, разказала цялата приказка на Братя Грим "Тримата братя и златната ябълка". Преди няколко дни малката Хани, както я наричат вкъщи, се обадила на баща си и му изрецитирала стиха: "Татко моливче ми купи, аз го остря, то се чупи. Накрая толкоз мъничко остана, че не мога да го хвана."

Много бързо момиченцето запомня текстове и каквото чуе от възрастните. В колата баща й често казвал на по-разсеяните шофьори на пътя: "Внимавай бе, нещастник." Когато малката поотраснала и започнала да говори, се ограничила само с "внимавай". За негова изненада веднъж детето довършило оригиналния израз и извикало на висок тон: "Нещастник!"

"Такива са децата. Трябва много да се внимава с тях. Те са като бял лист хартия. И каквото напишем сега на него, после няма гумичка, с която може да се изтрие."

ТОЙ КАТО МАЛЪК 

Детството си Герасим Георгиев прекарва в дома на семейството в Русе. Като малък бил калпазанинът вкъщи. Когато не е на училище, е навън с приятели. Най обичал да играе футбол, гоненица, задължително на фунийки. Обикновено се връщал у дома малко преди полунощ, но родителите му не се притеснявали, защото тогава времената били спокойни. Средното си образование получава в Русе, а след това завършва НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова.

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 3 ГОДИНИ 

1. Не го подценявайте

Днешните деца се раждат направо със средно образование - имат бърза мисъл и сами учат езици от малки.

2. Спортът е много важен

Дръжте ги колкото се може по-долече от компютрите и телевизора, игрите в парка са безценни.

3. Общувайте с тях като с възрастни

Не употребявайте бебешки думи, защото след това трудно ще се научат да ги изговарят правилно.

4. Театърът е задъл-жителен

Спектаклите развиват въображението на подрастващите, карат ги да разсъждават върху важни теми от живота.

5. Внима-телно избирайте играчки

Книжките и пъзелите правят детската мисъл по-бърза и гъвкава.

6. Мерете си приказките пред него

Не използвайте неприлични думи, защото то бързо запомня всичко.