Чау-чау е пазач и компаньон

https://www.24chasa.bg/Article/1452998 www.24chasa.bg

Оранжево мече с лилав език и виолетови устни. Това е най-честото описание за представителите на породата чау-чау.

Някои кинолози твърдят, че тези животни са най-близките родственици на измрял вид полярни вълци заради лилавия цвят на езика и изключителния им ловджийски нюх. Други пък настояват, че чау-чау е най-древният представител на шпицовете заради неголемите уши и завитата към гърба пухкава опашка.

И до днес в публичното пространство битува и трета теория за връзка на породата с мастифите заради масивната глава, плоския череп и леко сплесканата им муцуна. Тази идея обаче не е нито доказана, нито опровергана.

Първите сведения за чау-чау се пазят върху китайски фаянс, изработен 150 години преди новата ера.


Със сигурност породата идва от древен Китай и е пренесена в Европа за първи път от Марко Поло.

Венецианският търговец, пътешественик и откривател, който заедно с баща си Николо и чичо си Матео пропътува Пътя на коприната до Китай в края на XIII век, качва на кораба си няколко кучета от породата и ги внася в Италия.

Първоначално животните били отглеждани в клетки в зоопарка заради внушителния им вид и приликата с мечка. Пак по това време италианците установили, че месото на екзотичните животни е изтънчен кулинарен деликатес. Кожата пък била податлива на обработка и служела за застилане на подове както и за изработка на връхни дрехи за студените месеци.

Чак през 1894 г. породата е записана под името "Чау-чау" в книгата на британския Кенел клуб. Година по-късно е регистриран първият в света Чау-чау клуб.
По-късно заради интереса към кучетата търговци ги разпространяват във Франция, Германия, Белгия, Холандия. Чау-чау стърпва в САЩ и Канада за първи път едва в началото на XX век.

По характер чау-чау е сдържано, недоверчиво към непознати и всеотдайно към стопанина си. В древността породата е била използвана като пазач, пастир на стада, за впряг и като компаньон на тибетските лами, които са ползвали кучетата за медитацията си. Според древни ръкописи ламите са вярвали, че чау-чау са свещени кучета,
и са ползвали топлината и енергията им при левитация (издигане над земята).

Характерният за породата ръст според стандартите е от 46 до 56 см. Теглото варира в границите от 23 до 40 кг. Окраската е предимно оранжева, но може да бъде и черна, тъмнокафява с канелен оттенък, бяла, както и сива, обясняват кинолози.

Дресьорите пък разказват, че чау-чау по темперамент прилича повече на котките, отколкото на себеподобните кучета. Защото държи на реда, изисква гальовен тон и се пази чисто като котарак, допълват зоодресьори.

Домашният ви любимец от породата "Чау-чау" никога няма да нагази в локва или пък да изгризе диван в ранна бебешка възраст.

Уравновесеното му поведение го прави добър компаньон, който няма да ви досажда с лай и скимтене, освен ако няма основателен повод за това. Добре е обаче в дома на кучето да няма друг домашен любимец, защото чау-чау е ревниво по отношение на внимание.

Гъстата му козина изисква почти всекидневни грижи. Разресване с гребен или четка за дългокосмести любимци, които се продават в специализираните магазини, е удобство за сваляне на изобилието от подкосъм. Кучето се нуждае и от дълги спокойни разходки сред природата, за да изразходи енергията си.

Тормозят го ставни и кожни болежки 

Кучетата чау-чау страдат от няколко вида заболявания. Въпреки че породата е стара и за нея не са характерни генетичните болести, домашният любимец чау-чау може да развие ставни или пък кожни заболявания, обяснява д-р Мила Бобадова от столичната зооклиника "Добро хрумване". Тя съветва, за да се избегнат подобни неразположения, четириногите да получават блюда, богати на калций. Вареното месо е най предпочитаното ястие за всички представители на породата. Въпреки че повечето чау-чау с охота похапват и зеленчуци.

Едно от най-честите оплаквания на представителите на породата е т.нар. тазобедрена дисплазия. Това е често срещано дегенеративно ставно заболяване при по-едрите кучета. На обикновен език дисплазията е резултат от неправилното формиране на тазобедрената става при растящото кученце. Тя бива два вида - двустранна или не.

Развива се вследствие на твърде слабите мускули, връзки и ставна капсула, които я заобикалят. Повечето кучета с дисплазия се раждат с нормални стави, но поради неизяснени още фактори, меките тъкани около ставата се формират неправилно по време на растежа и се появява тазобедрената дисплазия.  

ЛЕГЕНДАТА

Когато се роди куче от породата чау-чау, езикът му през първите месеци е розов. Приблизително към средата на третия обаче той придобива наситен тъмнолилав цвят. В Китай и до днес разказват древна легенда за нетипичната багра на езика на чау-чау.
Според нея, когато Господ оцветявал небето, се спрял на синия цвят. Няколко капки от тях обаче паднали на земята. Неговото свещено и предано до смът куче ги облизало и оттогава то има тъмен език. Баграта боядисала и венците, както и устните на четириногото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон