Даниела Дариткова: Парите от здравните вноски не са откраднати, отишли са за здраве

https://www.24chasa.bg/Article/1453437 www.24chasa.bg
Даниела Дариткова Снимка: Архив

"Парите от трансфера между Здравната каса и Министерството на здравеопазването не са откраднати пари. Те са отишли за здравни дейности, защото резервът на касата все пак е част от фискалния резерв на страната. Ние искахме да финансираме повече дейности с вноските, за да укрепим здравния модел", каза председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание в отговор на въпрос на БНР за прехвърлените 100 милиона лева от Здравната каса към министерството.

"Резервът на НЗОК в момента е част от държавата. Държавата в тези трудни времена трябва да бъде наистина финансово стабилна. Решението на КС е такова, каквото е, не можем да го коментираме", каза Дариткова.

"Системата на здравеопазването ще остане стабилна", подчерта подчерта още тя.

Дариткова посочи, че бюджетът на МЗ няма да има нужда да бъде актуализиран чрез решения в НС.

"Юристите смятат, че има достатъчно резерви и системата на здравеопазването да остане стабилна", категорична бе Дариткова.

"Не говоря срещу Конституционния ъд, неготово решение го приемаме. Ние имахме решение и да финансираме повече дейности в здравеопазването от здравноосигурителните вноски, за да укрепим здравния модел", допълни Дариткова.

Конституционният съд обяви текста, който разрешава подобен трансфер в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 година, за противоречащ на конституцията.

С него се позволяваше на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата.

"Проумявам, че законите в страната трябва да се спазват. В никакъв случай не мога да подкрепя инсинуациите за откраднати пари. Здравната система не е в максималната си ефективност, но парите като обем са повече. Общите средства за здравеопазването тази година минават 3 млрд. лева.

Това ще са средства, които ще се включат в системата. Такива бюджети за здравеопазване не е имало в други години", уточни Дариткова.

Според нея здравното ведомство ще успее да се вмести в бюджета си и ще успее да покрива до края на годината дейностите, които са му възложени. "Имам мнението на финансистите, че бюджетът на министерството няма нужда да бъде актуализиран чрез парламентарни решения", каза тя.