Три плажа по морето с фекални стрептококи

https://www.24chasa.bg/Article/1454710 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Водата на плажовете „Панорама", под пречиствателната станция на Златни пясъци, „Аспарухово" и „Централен" има леко повишение на чревни ентерококи или т. нар. фекални стрептококи, съобщава „Дарик". Това показват резултатите от изследванията на взетите проби през юни.

Въпреки измененията, няма нищо тревожно и плажуващите нямат повод за притеснение, успокои д-р Веселина Божилова, главен инспектор в Регионалната инспекция по здравеопазване.

Очаква се специалистите да установят причината за замърсяването. Повторно ще бъдат направени изследвания. Предполага се, че това е старо огнище на зараза.

По отношение на наличието на Ешехирия коли, което е следствие от прясно замърсяване, плажовете отговарят на изискванията. Само при нередности в този случай инспекцията може да отреагира, а по отношение на ентерококите има само препоръчителни норми, уточни д-р Божилова.

При тревожни данни концесионерите и инспекцията са длъжни да информират плажуващите с табели, на които има специално обозначено поле за изнасяне на такава информация.

От последния доклад ан Европейската комисия по околна среда става ясно, че два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода, а десет са получили отлична оценка.

Ежегодното изследване за качеството на водите за къпане, имащо за цел да ориентира туристите при избора им, определя българските плажове като едни от най-мръсните на континента.

Най-проблемните места във Варна са Офицерският плаж и „Панорама" под пречиствателната станция на „Златни пясъци". Качеството на водата там е оценено като „лошо".

В отлично състояние са плажовете „Кабакум", „Фичоза", „Черноморец", „Паша дере", „Слънчев ден", „Минерален басейн" и „Голям плаж" в курорта „Св. св. Константин и Елена", „Ривиера" и „Морско казино" в курорта „Златни пясъци". Плажовете „Слънчев ден" и „Бриз Буните" този сезон са отличени с международния сертификат „Син флаг", който се присъжда за качество, чистота и безопасност.

Като „добро или задоволително" е определено качеството на водата на Централния и Южен плаж във Варна, на ивицата в квартал „Аспарухово", както и на „Сейнт Елиас" и „Малка Ривиера" в курорта „Св. св. Константин и Елена".