40 бона плащат прокурори на оправдан в афера със 72 т памук от резерва

https://www.24chasa.bg/Article/1454811 www.24chasa.bg
Снимка: Интернет

Окръжният съд във Велико Търново осъди прокуратурата да плати 40 000 лв. обезщетение на бившата барета Александър Поповчев за незаконно обвинение. Мъжът бе съден за присвояване на 72 тона памук от държавния резерв за над 141 хиляди лв., но през 2010 г. бе признат за невинен.

Аферата е от 2004 г., когато представяйки се за експерт от резерва и с фалшива самоличност, Поповчев натоварил от бившата фабрика "Болярка" във Велико Търново 72 261 кг памук, под предлог, че трябва да го премести като военновременен запас в Кюстендил. Измамата лъснала след няколко дни, когато от фабриката рапортували на държавния резерв писмено, че са изпълнили заповедта и предали памука на експерта. При проверка се оказало, че в агенцията няма такава длъжност, а памукът е изчезнал.

Търновската икономическа полиция разкри, че мнимият "експерт" е лицето Александър Поповчев, бивша барета от село Хърсово, община Сандански. Делото влезе в съда и магистратите прецениха, че няма достатъчно доказателства за вината на Поповчев.

В иска си за обезщетение мъжът твърди, че през тези 7 години на криминално-съдебната сага, той и семейството му били подложени на постоянен стрес, вследствие многократните призовавания в следствието и съда. Нескончаемият психически тормоз му донесъл тежка хипертония и диабет. Преди задържането му бил предпочитан за охрана на обекти и ВИП персони,а след това и до сега не можел да си намери постоянна работа, което обрекло семейството му на финансов колапс.

Поповчев претендирал за 50 000 лв., но съдът е уважил частично иска, заедно с лихви и съдебни разноски.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.