Само 50 са колите на ток у нас

https://www.24chasa.bg/Article/1454888 www.24chasa.bg

В България има около 1500 електрически превозни средства - основно скутери и велосипеди. Автомобилите на ток са около 50, като основната част от тях са превърнати от модели с ДВГ на такива, движещи се на електричество. Това каза председателят на индустриален клъстер "Електромобили" Илия Левков при откриването на първата в страната станция със слънчеви колектори за зареждане на автомобили, скутери и велосипеди на ток. Тя се намира пред "Интер експо център" на бул. "Цариградско шосе" в София.

 Станцията може да зарежда едновременно един електромобил и един скутер или велосипед. Енергията ще се ползва безплатно със специални карти. Зарядната екостанция има максимална дневна производителност от 23 киловатчаса, като за една година може да захрани 1440 електромобила и 3800 електрически скутера. При пробег от едно дозареждане от 50 км се получава средно годишно намаляване на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от 10,5 тона.

Цената на станцията, която е експериментална, е 60 000 лева. Основната част от сумата отива за фотоволтаичните панели, модула за контрол на енергийните потоци и акумулаторния блок, които са вносни, сред най-добрите в света.