Следят за горски пожари от сателит

https://www.24chasa.bg/Article/1455256 www.24chasa.bg
БИСЕР ДАЧЕВ

Рискът от горски пожари ще се прогнозира чрез информация, събирана от спътник.
Това предвижда обявена вчера поръчка на агенцията по горите за научни изследвания и експериментални разработки. Прогнозната й стойност е 140 200 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - година и половина. Процедурата е разделена на осем части.

Целта на събирането на спътникова информация е "да се подобрят възможностите за ранна диагноза и прогноза на риска от горски пожари". Разработката ще струва 9200 лв. без ДДС.

Чрез сателитни снимки предварително информация за предстоящи бедствия трябваше да събира и откритият през 2007 г. Център за аерокосмическо наблюдение. За него правителството на тройната коалиция похарчи над 1,3 млн. лв. Сред целите му, представени при откриването, бяха "откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари". Центърът бе оборудван с наземни станции, хардуер и софтуер за прием и обработка на аерокосмически данни в реално време.

И сега ползваме сателитни снимки от националния център по хидрология, но те са с ниска разделителна способност и често има лъжливи сигнали, обясни Владимир Константинов, експерт в "Опазване на горите" в агенцията. Целта е да не се изостава технологично, въпреки че все още няма добре развити схеми за откриване на пожари от сателит. Проблемът бил, че понякога огънят е низов, т.е. под листата на дърветата и не се вижда от спътник.

Имаме разработка и за моделиране на разпространението на пожара, което ще ни позволи по-правилно да се гаси, съобщи Константинов. Темата за опазване на горите от огъня била приоритет за агенцията.

Стартиралата процедура предвижда още да се разработи класификация на типовете горими материали в горите. Ще се изгражда и онлайн централизирана база данни за горския фонд. Така информацията за тези територии щяла да се актуализира автоматично всяка година.

Агенцията поръчва и разработка, чрез която да се прави инвентаризация на горите чрез "дешифриране на основните дървесни видове върху използваните въздушни снимки и чрез теренни измервания".

Ще се прави и програмен продукт за регистър на горската семепроизводствена база, както и приложение за биологичните характеристики на дивата коза, което да позволи опазването й.

Предвиждат се и " мероприятия за ограничаване на съхненето на смърча Picea abies в природен парк Витоша". За целта ще се анализират резултатите от мерките за борба с проблема, ще се опишат короядните огнища и ще се "разработят и приложат по-евтини и ефективни подходи" за контрола им.

От агенцията по горите с шеф Бисер Дачев обясниха, че обществената поръчка не е свързана с пожара от миналата седмица на Витоша. Била е планирана още преди 6 месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.