Следят за горски пожари от сателит

https://www.24chasa.bg/Article/1455256 www.24chasa.bg
БИСЕР ДАЧЕВ

Рискът от горски пожари ще се прогнозира чрез информация, събирана от спътник.
Това предвижда обявена вчера поръчка на агенцията по горите за научни изследвания и експериментални разработки. Прогнозната й стойност е 140 200 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - година и половина. Процедурата е разделена на осем части.

Целта на събирането на спътникова информация е "да се подобрят възможностите за ранна диагноза и прогноза на риска от горски пожари". Разработката ще струва 9200 лв. без ДДС.

Чрез сателитни снимки предварително информация за предстоящи бедствия трябваше да събира и откритият през 2007 г. Център за аерокосмическо наблюдение. За него правителството на тройната коалиция похарчи над 1,3 млн. лв. Сред целите му, представени при откриването, бяха "откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари". Центърът бе оборудван с наземни станции, хардуер и софтуер за прием и обработка на аерокосмически данни в реално време.

И сега ползваме сателитни снимки от националния център по хидрология, но те са с ниска разделителна способност и често има лъжливи сигнали, обясни Владимир Константинов, експерт в "Опазване на горите" в агенцията. Целта е да не се изостава технологично, въпреки че все още няма добре развити схеми за откриване на пожари от сателит. Проблемът бил, че понякога огънят е низов, т.е. под листата на дърветата и не се вижда от спътник.

Имаме разработка и за моделиране на разпространението на пожара, което ще ни позволи по-правилно да се гаси, съобщи Константинов. Темата за опазване на горите от огъня била приоритет за агенцията.

Стартиралата процедура предвижда още да се разработи класификация на типовете горими материали в горите. Ще се изгражда и онлайн централизирана база данни за горския фонд. Така информацията за тези територии щяла да се актуализира автоматично всяка година.

Агенцията поръчва и разработка, чрез която да се прави инвентаризация на горите чрез "дешифриране на основните дървесни видове върху използваните въздушни снимки и чрез теренни измервания".

Ще се прави и програмен продукт за регистър на горската семепроизводствена база, както и приложение за биологичните характеристики на дивата коза, което да позволи опазването й.

Предвиждат се и " мероприятия за ограничаване на съхненето на смърча Picea abies в природен парк Витоша". За целта ще се анализират резултатите от мерките за борба с проблема, ще се опишат короядните огнища и ще се "разработят и приложат по-евтини и ефективни подходи" за контрола им.

От агенцията по горите с шеф Бисер Дачев обясниха, че обществената поръчка не е свързана с пожара от миналата седмица на Витоша. Била е планирана още преди 6 месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените

Навряха ми маркуч в за*ника! Скандалната изповед направи известната разложка кримка Сергей Шопов, по прякор Тони Измамата, пред шокираните погледи на магистратите от Софийския апелативен съд, видя "България Днес". Кримигероят от гърменското село Дъбница отдавна е напълнил полицейските сводки в района на Гоце Делчев и Разлог с палитра от

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.