Борислав Сарафов: Спряхме групи, ощетили бюджета с над 35 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/Article/1455364 www.24chasa.bg
Борислав Сарафов

С Борислав Сарафов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, разговаря Невелин Ганчев

- Г-н Сарафов, аз лично съм “за” идеята да има специализирана прокуратура, която да разследва организираната престъпност, но някои мои колеги и юристи не я одобряват. Защо според вас трябва да има спецпрокуратура?

- Мога да ви изтъкна редица предимства. В специализираната прокуратура ние постигаме една сериозна специализация на прокурорите. Концентрираме на едно място доказателствата и информацията за организираната престъпност, което ни позволява да проследим взаимовръзките между отделни дела, водени в различни съдебни райони, както и между членовете на една престъпна група и връзките им с други. Създаденият екипен принцип на работа ни дава възможност да разследваме в дълбочина, включително и паричния поток на генерирания престъпен капитал. Не без значение е и централизираното разглеждане на делата за организирана престъпност, за да не остават съмнения в обществото за някакви обвързаности и местно влияние.

Една от основните цели на специализираната прокуратура е да се разбие един продължаващ десетилетия модел, при който в обществото има недосегаеми.

- Но държавата ни няма опит и традиции в подобен тип специализирано правосъдие, освен това у нас условията са различни от тези примерно в Италия.

- Не съм съгласен, че нямаме опит. Още през 2007 г. главният прокурор Борис Велчев създаде отдела за противодействие на организираната престъпност, който в някаква степен е прототип на сегашната специализирана прокуратура. Тогава мутрите вече бяха станали “добре облечени бизнесмени”, с връзки във властта и влияние в обществото, с легални фирми и служители. Г-н Велчев разпореди да се направи анализ на всичко, което има за тях като информация в службите на МВР, да се изровят старите им дела, да се проверят финансите им, да се съберат данни и доказателства за актуална тяхна престъпна дейност, да се потърсят свидетели от самите престъпни организации, да се разследва агресивно. За тази цел бяха създадени специализираните екипи от прокурори, полицаи, агенти от ДАНС и данъчни.

Оказа се, че дотогава работата на МВР по тези знакови фигури е била неефективна и трябваше да се започне почти от нулата. Нещо повече – съмненията, че са покровителствани от полицаи и магистрати, до голяма степен се оправдаха. След няколко години работа на спецекипите голяма част от знаковите фигури се озоваха или в затвора и ареста, или са бегълци от правосъдието. Ако през 2007 г. са били дадени на съд за участие в престъпни групи 316 човека и осъдени 78, през 2010 г. на съд са предадени 547 , а осъдените са 248.

- Каква е равносметката за 6-те месеца от създаването на спецпрокуратурата – колко дела сте образували и внесли в съда, има ли присъди?

- За първото шестмесечие сме започнали работа по 82 нови досъдебни производства. Профилът на тези дела очертава една пъстра палитра от типичните дейности на организираната престъпност – имаме 9 дела за данъчни престъпления, 9 за трафик на хора, 17 за трафик и разпространение на наркотици, 7 за изнудване, а останалите са за скиминг, производство на фалшиви пари, контрабанда, пране на пари, квалифицирани кражби, отвличане и лихварство. По тези дела има над 150 обвиняеми.

Същевременно вече приключваме разследването по нашите първи дела и ги внасяме в съда. Например делото за рекет на Вальо Бореца беше приключено едва за 3 месеца.

- Мнозина казват, че се занимавате с “кокошкарски казуси”. Какви случаи попадат при вас? Освен Гриша Ганчев и Братя Галеви има ли други известни за обществото обвиняеми?

- Казусите съвсем не са елементарни, напротив, ние сме фокусирали своето внимание както върху най-тежката криминална престъпност, така и върху не толкова популярната, но изключително сложна престъпна дейност на “белите якички”, която по един или друг начин източва държавния бюджет и краде от парите за болници, пенсии, образование.
 Може би ще ви бъде любопитно да кажа, че по нашите дела до момента сме пресекли престъпна дейност, която е причинила щети на бюджета за над 35 млн. лв., докато за цялата минала година установените щети от организираната престъпност са били малко над 1,5 млн. лв.

- Какво различава организираната престъпност сега отпреди 10 или 15 г.?

- Организираната престъпност мутира, но така оцелява. Не познавам някого, който се е изгърбил от честен труд, след като поне веднъж е натрупал лесни мръсни пари. За съжаление в престъпността няма краен момент, а нашите усилия водят до междинни резултати. Едва ли ще изкореним престъпността, това не е по силите на нито една държава. Благодарение на активността на прокуратурата и полицията в последните години обаче полето на действие на организираната престъпност бе значително
стеснено.

В рамките на новата съдебна структура активно продължаваме работата си, така че да прекъснем източниците на престъпна печалба, основните от които са проституция, рекет, трафик на хора, наркотици, скиминг, пране на пари. В момента с полицията работим в чудесен синхрон, поради което съм убеден, че ще постигнем набелязаните задачи.

- Участвали сте в разследването на Килърите, там записан със СРС свидетел разказва за връзка на групата с известни фигури на БСП, сред тях Кирил Добрев. Преди време работехте в окръжната прокуратура и тогава Добрев бе задържан с една торба с пари на Калотина, имаше ли разследване и какво се случи с него?

 - Зная, че е имало такъв случай, но не съм работил по него и не съм запознат с подробностите.

- Като участник в делото на Братя Галеви сигурно сте изчели и слушали много неща за тях. Направи ли ви впечатление, че политици, сред които депутатът от БСП Мая Манолова, са се изказвали позитивно за тях, преди да бъдат задържани?

- Действително е така, а срещата им с Алексей Петров и Румен Петков стана повод за доста бурни обществени дебати.

- По някое от делата, които гледате в прокуратура “Антимафия”, натъквали ли сте се на някаква политическа свързаност или протекция над обвиняемите?

- До момента не, но ако установим такава, няма да се поколебаем да “разплетем чорапа” докрай. Всъщност това би било допълнителна мотивация за нас.

 - Като прокурор как бихте коментирали малкия брой осъдителни присъди по обществено значими дела?

 - Не бих казал, че са малко – ще ви припомня осъдителните присъди по делата за организирана престъпност - Братя Галеви, Златко Баретата, Атанас Мъндев, Данчо Пръча, Митьо Очите, Веселин Данов, Наглите. Скоро очаквам присъди по делата на Килърите и Огнян Атанасов–Петричкия Ескобар. Впрочем някак си бяха подминати двете осъдителни присъди на единия от Килърите – Пламен Петков–Дачи, който е осъден на 20 г. лишаване от свобода по делата му в Плевен и Варна.

- Но многократно повече са оправдателните присъди – Ваньо Танов, Мария Мургина, Николай Цонев, Асен Друмев, Лидия Шулева, Красьо Черния и много други.

- Напълно сте прав, но аз не отговарям за прокуратурата, която е водила тези дела. Може би въпросът ви трябва да намери правилния си адресат. (Бел. авт. - повечето от делата са работени от Софийската градска прокуратура.)

- Смятате ли, че прокурорът трябва да внесе делото в съда, ако има съмнения, че ще се стигне до осъдителна присъда? Всяка година се плащат милиони обезщетения на разследвани и после оправдани.

- Иска ми се поне отчасти да реабилитираме оправдателните присъди – те са белег на демократичното общество. Лично аз няма да изпратя послание към прокурорите в ръководената от мен институция да не внасят обвинителни актове, когато има риск от оправдателна присъда.

Напротив, ще се стремим да развиваме съдебната практика в съответствие с изискванията на новите обществено-икономически и социални условия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

    Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

    Една трогателна човешка история стана повод алеите на Морската градина в Бургас да се превърнат в зона на доброто, в която всеки може да остави своето послание на благодарност.  Винаги е вдъхновяващо, когато хората около нас правят нещо добро за другите, защото в това е смисълът на живота. Затова и алеите на доброто в Морската градина в Бургас със
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност