Пенсионерка получи сметка от 410 лева за един кубик вода

https://www.24chasa.bg/Article/1455642 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Пенсионерка получи фактура от „Топлофикация" - Бургас на стойност 343,16 лева за кубик топла вода, съобщи bTV.

Преди известно време съседите на Стойна Колева се отказват от услугите на „Топлофикация", без тя да знае и жената остава единствения клиент на дружеството от този блок. Шокиращата сметка е изпратена на пенсионерката през февруари, а докато тя търси правата си, сумата е набъбнала до 410 лева заради лихви.

„Когато обемът, изчислен теоретично, за отопление на една сграда падне под 50%, Топлофикационните дружества са задължени писмено да уведомят етажната собственост за това, че броят на потребителите е намалял, тоест увеличава се цената", каза омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов.

Стойна Колева е пенсионер и получава по 200 лева пенсия на месец. Това означава, че ще трябва да дава два месеца цялата си пенсия на "Топлофикация", за да изплати дълга си.

„Опрощаване на суми няма как да стане. Това, което можем да направим, е да преразгледаме преразпределението, което е подал търговецът за дялово разпределение. По всяка вероятност сумата ще бъде намалена, защото е наистина висока. Но въпреки това като сума на енергия, която е влязла в сградата - тя е вярна", каза шефът на топлофикационното дружество Въльо Дучев.

От дружеството обясняват, че сумата, която е отчел топломерът, е вярна, а Колева ще трябва да заплати енергията, която е постъпила, както в нейното жилище, така и в цялата жилищна сграда. Единствената утеха на пенсионерката е, че омбудсманът е обещал да я защитава в съда, ако се стигне до там.