НЦИОМ: 3% са отказали цигарите след забраната от 1 юни

https://www.24chasa.bg/Article/1455756 www.24chasa.bg

Влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене в закрити обществени места, въведени със Закона за здравето, не е довело до съществено редуциране на броя на пушачите у нас.

Това сочат данни от последното национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщиха от центъра. 3% от интервюираните пушачи посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година, като най-често това са хора на възраст между 30 и 39 години.

Мнозинството от пушачите (74%) твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене.

Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни 2012 г. Това е характерно най-вече за жителите на столицата.

79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.
Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и затова забраната не е проблем за тях.

Националното представително проучване на НЦИОМ е проведено в периода 27 юни - 03 юли 2012 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.