Буята, който открадна 600 кг кока, отвлечен заради убийство

https://www.24chasa.bg/Article/1456556 www.24chasa.bg
Бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов СНИМКИ: АРХИВ

Вече 6 г. съдът не позволява на съдружници на мистериозно изчезналия Кирил Цветанов-Буята да го изключат от общата им фирма. Съпругата му вади документи, че е наследник, и така битката за дяловете на отвлечения мъж продължава с пълна сила 72 месеца, след като той е видян за последен път.

Дирите на 43-годишния Цветанов се губят на 6 май 2006 г. около 22 ч. Тогава той е в дома си в столичния кв. Драгалевци. Телефонът му позвънява и негови познати го викат да излезе отвън. Явно са му били близки, защото той излиза по домашни дрехи, без мобилен телефон, документи и охрана - досущ като Мето Илиянски, който е отвлечен по същата схема 36 месеца по-рано в София.

Като него и Кирил Цветанов казва на на жена си Мария, че излиза за малко, и повече никой не го е видял до днес.

По неофициална информация пред дома му го чакала кола и той се качил в нея. Според други слухове казал, че излиза да се види с “Пламен и Геле”, което ще рече Братя Галеви. Дали е така, все още разследването не е установило.

Иначе в престъпния свят се говори, че Киро Буята е бил застрелян още в автомобила, а след това закопан на такова място, че никога да не бъде открит.

С какво обаче е предизвикал това остава тайна до днес.

Кирил Цветанов, известен и като Кирчо Малкия или Киро Брежанеца, е сред хитовите имена в кримисредите на Благоевград и София от началото на 90-те години. Тогава той гравитира около СИК. Роден е в София, но израснал в симитлийското с. Брежани, тъй като родителите му са работели в близката мина.

В първите години на прехода е негласен шеф на охранителна фирма “Дорли” в Благоевград. При масов бой за разпределяне на територии между ВИС и СИК в Благоевград през август 1994 г. почина минаващият случайно край мелето дисководещ Димитър Воденичаров, ударен с верига по главата.

Въпреки че Буята не участва в боя, срещу него е била образувана предварителна проверка. След това той се изнася към София. Издига се и става близък и доверен човек на Поли Пантев. В престъпния свят се говори, че точно той помага да бъдат откраднати прословутите 600 кг кокаин, които Пантев след това успява да пласира.

Наркотикът пристига на яхта от Латинска Америка и е разтоварен в Пирея, Гърция. В България е прекаран в ТИР през ГКПП Кулата през 1999 г.

Според оперативна информация на МВР гарант по сделката е холандец, а транспортът е организиран от двама братя гърци. Във вътрешността на страната пратката е укрита в огромен склад в района на Благоевград на световна марка безалкохолни напитки.

Един застрахователен агент разбира колко ценно нещо е скрито в складовата база и докладва на Поли Пантев. Той пък изпраща на място Киро Буята да организира кражбата.

Впоследствие дрогата е открадната и разпределена между Поли Пантев и Мето Илиянски, като дял от нея получава и Жоро Илиев.

Заради кражбата един от братята гърци е отвлечен, а двама българи, замесени в транспортирането - Роберт Стефанов и Кузман Гуслеков, са застреляни в София.

Първоначално дори се смята, че и убийството на Поли Пантев на остров Аруба е свързано с прословутата кражба. Години по-късно се разбира, че причините са вече зараждащите се вътрешни противоречия в СИК, които постепенно прерастват в кървава война.

Кирил Буята обаче осребрява своя дял от кокаина и по оперативни данни на МВР след разстрела на Пантев започва да живее нашироко.

През февруари 2005 г. в центъра на Благоевград килъри убиват смятания за наркобос и виден лихвар на Югозапада Васил Горчев-Кьоравия. След смъртта му Буята започва все по-често да е в Благоевград. Смятал да заеме оставената празна ниша в бизнеса с дрога. Движи се с мощна охрана и няколко черни джипа, които като мода въвежда неговият ментор Пантев.

Господството му в кримисредите обаче не продължи дълго и той изчезна. Въпреки оперативните данни за дейността му срещу него никога не е имало съдебни дела.

Две са версиите, по които полицията работеше след изчезването му. Според едната той се е скрил някъде, за да не бъде ликвидиран. По-вероятната е обаче обратната - убит е и тялото му е заровено, така че да няма ни вест, ни кост от него.

“Запознахме се с Цветанов чрез благоевградски бизнесмен. Доведе ни го, защото искал да си купи от нас мерцедес за 400 хил. евро. Дадохме му го на изплащане. Разбрахме после, че намерил някакъв арабин, на когото да го продаде. След изчезването му обаче жена му върна колата”, разказаха преди 5 г. известните Братя Галеви.

Друга версия за разстрела на Буята е съмнението за негово участие в разстрела на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 г. Според тази хипотеза охранителна камера в района на местопрестъплението е заснела физическия убиец, който се оказал човек именно на Кирил Цветанов. Самият килър също изчезва безследно.

Според тази версия Братя Галеви били посредници на поръчителите на убийството на Кюлев. И именно за това после двамата се погрижили Кирил Цветанов да изчезне, за да се скъса веригата към тях. За това обаче няма доказателства.

Разследването на отвличането на Кирил Цветанов не стигна доникъде и след като изтече законовият 5-годишен срок, съпругата му Мария е подала молба до Софийския районен съд да го обяви за мъртъв.

На съдебното дело през март Мария Цветанова обяснява, че няма информация за съпруга си. Сестрата на Буята - Катя, също потвърждава липсата му. Според прокурора обаче молбата е неоснователна и недоказана.

За последно Цветанов е засичан да напуска страната през 2002 г., показват справките от граничните пунктове.

Мария и Кирил имат 2 деца - непълнолетните Дейвид и Дженифър. Съдът взема решение, с което уважава молбата на жената и обявява смъртта на Цветанов. Определя датата 6 май 2006 г. за неговата кончина, защото тогава е видян за последно. След решението е издаден и смъртен акт.

Буята има дялове в 2 фирми.

В “Партнерс груп” притежава 1/3 заедно с Кирил Николов и Иван Кюров. Половината пък държи от “Валентини фууд”, консервна фабрика в Пловдивско.

При изчезването си Буята остава малък дълг от около 3000 лв. към банка. Заради това през 2009 г. дяловете му са запорирани, но след това сумата е върната от негови близки на кредитната институция и запорът е вдигнат.

Съдружниците на Буята в Благоевград са известни в ресторантьорския бизнес. Фирмата им е собственик на хитова механа в парка “Бачиново”. Преди дни частен съдия-изпълнител обяви за продажба заведението с площ от 580 кв. м за 257 031 лв.

В началото на годината обаче Николов и Кюров свикват общо събрание за изключване и заличаване на съдружника си. Вземат решение неговите дялове да се разпределят между тях, така че двамата да имат по 50%. Причината е, че съдружникът им не участва в управлението на фирмата, не се явява на събрания, не проявява интерес. Законът обаче позволява при такова “небрежно” отношение съсобственикът да бъде изключен. Той обаче трябва да е бил многократно предупреждаван с писма, което също няма как да стане, защото изпращаните му покани не са стигнали до него.

Новото състояние на “Партнерс груп” с двама съдружници получава отказ да бъде вписано в търговския регистър - липсва подписът на третия. Отказът е обжалван в съда. Благоевградските магистрати отхвърлят жалбата. Според решението няма доказателства, че изпратените писма за събрание и предупреждение за изключване са достигнали до Цветанов.

“На настоящата съдебна инстанция са служебно известни и други обстоятелства относно съдружника, наличието на които категорично възпрепятства осъществяване на промяна”, се казва в съдебното решение от април. “Обжалваме го пред Софийския апелативен съд, но резултат ще има най-вероятно през есента”, каза адвокатът на фирмата Георги Чорбаджийски.

Съпругата на Буята представила в съда документи, че заедно с децата е наследник на обявения вече за мъртъв съдружник.

Така сагата продължава и 6 г. след смъртта му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради