Чиновниците се качват на нови коли

https://www.24chasa.bg/Article/1456577 www.24chasa.bg
Много от ведомствата си поръчват ново компютърно оборудване. Изграждането на електронна връзка между митниците и НАП ще струва около 5,8 млн. лв.

Агенции, министерства, държавни фирми, магистрати и депутати са заложили през последните месеци на обновяване на автомобилния парк. Мотивите за поръчки на нови коли са свързани с обезпечаване на изпълнението на оперативни програми и на дейността на различните ведомства. От края на миналата година досега сключените договори и обявените конкурси са за около 10 млн. лв.

Преди няколко седмици Народното събрание обяви процедура за доставка на 75 коли за депутатите за общо 4,3 млн. лв. Тя включва и пет лекотоварни автомобила и също толкова пътнически микробуси, с които прогнозната стойност на возилата стига над 5 млн. лв. Доставката ще е в рамките на 36 месеца, а офертите ще бъдат отворени следващия понеделник.

През април пътната агенция пък сключи договор за 26 нови джипа за областните управления. Доставката е за 1,43 млн. лв.

Отделно ведомството е сключило договор за седем нови автомобила с висока проходимост на лизинг. Колите са за 346 хил. без ДДС и са за "управление и изпълнение" на четири проекта по програма "Транспорт" - строящите се магистрали "Марица", "Струма", отсечката Кърджали-Подкова и пътен възел Яна от "Хемус". През септември миналата година агенцията е сключила договор за три нови коли и за контрол на строителството на "Тракия". Те са за 168 540 лв. без ДДС.

Преди няколко седмици парламентът обяви поръчка за доставка на нови автомобили за депутатите.

Също за изпълнението на оперативната програма транспортното министерство е поръчало на управляващия й орган два нови джипа за 136 464 лв. без ДДС.
Миналата седмица процедура за доставка на 30 товарни високопроходими автомобила
е обявила агенция "Митници". Прогнозната стойност, която ще плати за тях, е 960 000 лв. без ДДС. На 4 юли агенцията публикува в регистъра на процедурите информация за изпълнение на друг договор за автомобили от 19 декември миналата година. Той е за доставка на 10 вана за 630 500 без ДДС.

Договор за доставка на пикапи е сключила през май Агенцията за борба с градушките. Срещу 257 353 лв. без ДДС тя е купила 9. Поръчката е възложена от втория опит, тъй като при първото й обявяване се оказало, че грешно вместо девет са заявени десет пикапа. С този мотив е прекратена и след това стартирана отначало.

Пет автомобила с висока проходимост за централното управление и поделенията му е купило "Североизточното държавно предприятие", което отговаря за горите в този регион. Договорът е за 151 394 лв. без ДДС.

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е поръчала две коли за 76 302 лв. без ДДС. Преди това - в края на миналата година, е сключила договор за още два автомобила - с висока проходимост, тип офроуд, за 65 915 лв.

Регистърът на поръчките показва още, че на 1 декември миналата година Главна прокуратура е сключила контракти за 9 нови коли, два джипа и ван с 8 места. Те са за общо 421 201 лв. без ДДС. Една от обявените позиции - за нов автобус с 20 места, е прекратена, тъй като не е подадена нито една оферта.

В началото на тази година от фонд "Земеделие" отчитат изпълнение на доставката на два джипа, една лимузина, две коли среден клас и още 25 автомобила "среден клас с висока проходимост". За тях са платени общо над 789 000 лв.
Здравната каса си е поръчала 8 возила.

Процедурата е проведена в края на миналата година, а информацията за сключения договор е публикувана през февруари в регистъра. Стойността е 199 320 лева без ДДС. Конкурсът е предвиждал и доставка на един автомобил висок клас. През април обаче процедурата за него е прекратена заради липса на средства.

Освен за автомобили публични средства за полугодието са харчени и по европроектите, за консумативи, строителство, техника, консултанти. Общо през първите 6 месеца на тази година са сключени договори за малко над 2,37 млрд. лв.

От тях 8348 контракта са в левове, 46 в евро, а 4 в долари. Спрямо същия период на миналата година сумата е почти същата. Тогава бе 2,3 млрд. лв., но договорите бяха по-малко - 7993. Сравнена с 2010 г. обаче, сумата е много по-голяма. Преди две години за първите 6 месеца бяха подписани 6382 контракта за 1,4 млрд. лева.

През тази година са сключени 70 договора за строителство, всеки за над 2,1 млн. лв. При доставките са възложени 807 контракта за над 180 хил., а при услугите - 486 за прага над 110 хил. лв.

По програма "Административен капацитет" например е сключен договор за над половин милион лева за консултантски услуги за оптимизация в системите на Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт. Срещу 420 хил. консултант пък е избран и за проект "Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация".
Министерският съвет е сключил договори за доставка на компютърна техника за администрацията си за 144 000 за ЦИК - срещу 86 402 лв., и за автоматизиране на работния процес по подготовка и провеждане на безхартиени заседания на кабинета.

Последният договор е за 91 000. Финансовото министерство също си е поръчало нови компютри, като е посочено, че част от техниката е по програма "Техническа помощ".
Сред най-скъпите договори - за над 9 млн. лв., е поръчката на транспортното министерство по проекта за електронно правителство. Финансовото ведомство пък ще плати 3,1 млн. лв. без ДДС за обслужване на системата за електронни бюджетни разплащания и разширяване на обхвата й. То е сключило спорното рамково споразумение за самолетни билети за чиновниците. Договорът е за 1,6 млн. лв. без ДДС. Преди това имаше продължителна процедура на обжалване.

Агенция "Митници" е обявила поръчка за електронно свързване с НАП. Според нея връзката им ще стане на четири етапа, чрез изграждане на централизирана информационна система и на система "Контрол на горивата" за НАП. Втората ще автоматизира подаването и обработката на акцизни документи, обмена на информация и извършването на контрол на веригата за реализация на акцизни стоки.

Прогнозната стойност е над 5,8 млн. лв. без ДДС. През февруари здравната каса пък е възложила за 1,2 млн. без ДДС "разширение и поддръжка на електронно здравно пациентско досие, както и разработване на механизъм за онлайн избор на личен лекар."
Сред най-скъпите договори на министерството на земеделието е за корекции на реки и ремонт на диги. Той е възложен на държавната компания "Напоителни системи" и е за над 5,4 млн. лв.

Доставката на орална ваксина срещу бяс за лисиците пък е за над 12,9 млн. лв. За нея агенцията по безопасност на храните е сключила рамково споразумение.

Расте броят на жалбите при поръчки

Броят на жалбите срещу обществените поръчки се увеличава през последните години, показват отчетите на Комисията за защита на конкуренцията. През 2011 г. там са подадени 1537 жалби, година преди това са били 1178, а през 2009 г. - 1151.
През миналата година комисията се е произнесла по 1004 от сигналите. Нарушения са открити в 302 от тях. Това означава, че КЗК ги е отменила като незаконосъобразни решения или е установила незаконни действия или бездействия на възложителите. В тези случаи тя връща процедурите за ново класиране на участниците или за отстраняване на нарушенията.

Най-често фирмите обжалват решенията за класиране на кандидатите и избора на изпълнител. През 2010 г. антимонополното ведомство е открило нарушения в 241 от обжалваните процедури. Година по-рано незаконосъобразни действия са установени в 206 от оспорените поръчки.

Данните на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2011 г. пък показват, че близо 230 млн. лв. са дадени от държавата и общините за обществени поръчки, при които не са били организирани конкурси. Това е станало в общо 358 случая. 167 от "спестените" обществени поръчки са в общините, а 72 - в държавни търговски дружества. Общо откритите от агенцията нарушения са 2458 в 821 процедури, чиято стойност е за 1,1 млрд. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.