Кандидатите за ВСС без проверка за корупция, но с платени данъци

https://www.24chasa.bg/Article/1456712 www.24chasa.bg
Правната комисия в парламента прие правилата за избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание. СНИМКА:

Oтпадна изискването за неучастие в корупционни схеми спрямо кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

При обсъждането на правилата за избор вчера надделя тезата, че ако постъпят компромати срещу кандидатите, които ще бъдат изслушвани от правната комисия, депутатите няма как да ги разследват. Доказването и отхвърлянето на подобни твърдения може да стане единствето в едно наказателно дело.

Димитър Лазаров от ГЕРБ настоя изискването да остане. В противен случай "вестниците ще си вдигнат тиражите заради гръмки заглавия", които вероятно щели да се появят по темата.


"Да запишем: да няма основателни съмнения, че участва в корупционни схеми", предложи алтернативен текст колегата му Анастас Анастасов. Но и той бе отхвърлен.

В крайна сметка депутатите решиха, че ако в правната комисия постъпят данни за участие на кандидатите в корупционни схеми, информацията ще бъде огласена в пленарната зала при избора им.

Кандидатите трябва да имат високи нравствени качества, да са платили данъците си, да нямат имущество с неустановен произход, както и да не са в конфликт на интереси.


На специален сайт на НС ще се публикуват досиетата на номинираните и сигналите срещу тях. Изборът, който ще се проведе на 26 септимври, ще бъде излъчван онлайн с осигурен превод на английски, така че Еврокомисията да може да наблюдава процеса.


11-те членове на ВСС от квотата на съдебната власт пък ще бъдат избрани на 11 септември. Първите номинирани съдии са Камен Иванов и Калин Калпакчиев.

Те бяха издигнати от колегите им от Софийския апелативен съд на общото им събрание вчера.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева прати отворено писмо до съдиите и прокурорите да участват активно в номинациите и изборите на членове на ВСС, защото "от това зависи в следващия състав да влязат най-достойните, компетентни и почтени хора".

Излъчените номинации ще преминат през поредица от състезателни публични и прозрачни процедури, които могат да гарантират достоен избор, пише в писмото си Ковачева.


Тя припомня, че активната позиция на магистратите ще се прояви и при избора на делегатите, чиито брой ще бъде увеличен два пъти.

"Надявам се да проследите и процеса на обсъждане и изслушване на кандидатите за членове на ВСС – всички документи ще се намират на сайта на ВСС в продължение на месец, а изслушването ще бъде излъчвано пряко чрез интернет", казва още правосъдният министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят