Незрящи проглеждат с помощта на музикално устройство

https://www.24chasa.bg/Article/1457127 www.24chasa.bg
снимка: Интернет

Учени от Еврейския университет в Йерусалим разработват устройство, което помага на незрящи хора да се ориентират в пространството и лесно да се справят с различни действия. EyeMusic преобразува това, което човек със здраво зрение вижда, в музика, на принципа на заместване на визуалната информация със звукова.

Така незрящите могат лесно да разпознават света около себе си, твърдят участниците в проекта Максим Дъпли, Амир Амеди и Шели Леви-Цедек

Устройството за сензорна замяна създава определена комбинация от мелодии и звукове на различни музикални тонове и диапазони за всеки от предметите в заобикалящата среда. С помощта на EyeMusic човек може да различи ябълка от круша или портокал от грейпфрут само с докосване на плода.

То наподобява обикновени тъмни очила, в които е монтирана специална камера, „виждаща" всичко в непосредствена близост и предава информацията към специални датчици, а те обработват получените данни и ги преобразуват в различни звуци.

EyeMusic различава не само обекти, но и цвета им , като на всеки оттенък отговаря съответен звуков тон. Вградената камера определя и разстоянието до един или друг обект. Генерираните звуци се предават към слушалки.

EyeMusic вече е преминало през редица изпитания. В тестовете участват 18 незрящи, като досега устройството е показало много добри резултати.

Проверка на 24 часа онлайн показа, че подобен EyeMusic проект е разработен още през 2007г. от учени в Университета на Орегон (UO), които създават модел за когнитивно следене на очите в лабораторни условия. В него изследването на заобикалящата действителност се свързва с мултимедийна среда, при което се създава компютърна музика и интерактивен образ, въз основа на всяко движение на очите.

Участници в този проект са учените: Антъни Хорноф, Троя Роджърс, Тим Халверсън, Джефри Столет и Линда Сато.