НЦИОМ: Партията на Кунева трета политическа сила

https://www.24chasa.bg/Article/1457200 www.24chasa.bg

ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на растящата критика към властта. В момента за управляващите биха гласували 26,6% от пълнолетните българи. Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%. Това сочат резултати от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през м. юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Партията на Меглена Кунева, която бе основана по време на провеждане на изследването, е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче, сред готовите да гласуват за новата партия превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а "Атака" - от 2,5%.
Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% - 1,7%.

В края на третата година от мандата ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП - 76%. Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При БСП този дял е по-нисък - 13% от гласувалите за тях през 2009 г.

Новата партия на Меглена Кунева печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели.

Изследването е проведено в периода 27 юни - 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Класация на министрите

Класацията на министрите към началото на юли се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети - Вежди Рашидов. В началото на юли повечето министри губят обществена подкрепа за работата си, което се вписва в растящата критичност към дейността на управляващите. Това сочат резултати от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през м. юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщиха  от НЦИОМ.  В контекста на събитията от последния месец расте критичността към работата на министъра на земеделието и горите, чието одобрение спада с 6 пункта. Макар да е най-одобряваният министър от избирателите на ГЕРБ, вицепремиерът Цветан Цветанов също губи 6% от одобрението за работата си. Най-ниско одобрение в началото на юли получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.
Отново регистрираме трайно и високо неодобрение към работата на финансовия и социалния министри.
Публичните изяви на министър Десислава Атанасова напоследък допринасят за разпознаваемостта й. Одобрението за нея се покачва с 4 пункта през този месец, също с толкова расте и неодобрението.
Лиляна Павлова, Николай Младенов и Свилен Нейков са министрите, одобрението за работата на които е по-висок дял от неодобрението.
Изследването е проведено в периода 27 юни - 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Класация за лидери на парламентарни групи

Най-одобряваният председател на парламентарна група в началото на месец юли е Сергей Станишев - от 26%. Подкрепата за лидера на социалистите в собствената му партия е висока. Одобрението за бившия президент Георги Първанов спада с 2%. Това сочат резултати от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през м. юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщиха от НЦИОМ. Повечето лидери на парламентарни групи губят между 2 и 4% от одобрението за дейността си. Само Волен Сидеров и Мартин Димитров запазват оценките за работата си в парламента през последния месец. Волен Сидеров и Ахмед Доган, макар и с високо неодобрение сред населението, остават силно одобрявани от своите избиратели.
Изследването е проведено в периода 27 юни - 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

  • Като няма идеи за политика, идва риалити

    Като няма идеи за политика, идва риалити

    Шоуто, което политикът от “Да, България” Христо Иванов направи на брега до Бургас, подсказва две неща. Първо, че като свърши сезонът на риалититата по телевизиите, има ниша за този вид художествено творчество в социалните мрежи. Второ, че когато идват избори, трябват избиратели, но липсват идеи за политика, остава само зрелището