Откриха българския Херкулан до Черноморец (галерия + видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1459541 www.24chasa.bg
Снимки от нос Акин: Елена Фотева

Българският Херкулан е селището Акра на нос Акин до Черноморец. Това заяви в екслузивно интервю пред "24 часа онлайн" проф. Божидар Димитров. По думите му, селището е унищожено при голямо аварско нашествие. Тогава то е пламнало и изгоряло. На много места покривите буквално са били срутени и са „погребали" всичко. 

Доц. д-р Иван Христов, ръководител на екипа и заместник-директор на Националния исторически музей, продължава разкопките на нос Акин в Черноморец, където е открит единствения за сега по българското Черноморие подводен квартал и останки от ранновизантийската крепост Кримна, датирана от края на 5 век след Христа.

Според него „пожарът, който е изпепелил техните сгради, един вид е „запечатал" находките в земята. Ако използваме известен пример от историята, както лавата от Везувий е запечатала Помпей, същото нещо се е получило и тук. Тежкият покрив от керемиди буквално е рухнал, и цялото имущество е останало затрупано".

Пред "24 часа онлайн" Божидар Димитров сподели: „Намерени са разнообразни находки - няколко цялостно запазени съда, глинени амфори, лампи, разкошни стъклени съдчета - чашки, които са импортна продукция, керамични фрагменти, които ще бъдат реставрирани. Те са с доказан произход от работилници в Северна Африка и са били докарвани с кораби".

Хора не са се заселили в Акра, затова очакват нови находки.

Рискът е бил новите заселници да премахнат откритията.

"Склонен съм да мисля, че това е по-скоро един град като италианският Херкулан, основан от Херкулес на мястото, където убива Какус. Древеният град е в област Кампания на Неаполския залив. По същия начин е консервиран българския Херкулан, подобно на Помпей и Стабий, които са затрупани при избухването на вулкана Везувий на 24 август 79 г. след Христа. Намиращият се там днешен град се казва Еркулано".

„След като се порових в архивите, съм склонен да коригирам първоначалното си мнение, за името Кримна на града. Най-вероятно градът се е наричал, както и сега, Акра.

Акра на старогръцки означава нос, но означава още и крепост и цитадела. Много от сведенията, които имаме в историята за Акра, вече могат да се отнесат към новооткрития град. Един такъв голям град определено е отбелязан в историята, каза проф. Димитров.

В близост до Черноморец се намира и местноста Вромос, за която шефът на НИМ също даде обяснения. "Вромос" на български език означава „воня". "Вероятно вонята е идвала от хилядите избити както местни жители, така и нападатели авари, които очевидно не са погребани, защото не е имало и кой да ги погребе, така вонята се е разнасяла дълго време из района... Иначе няма защо така да се казва този красив морски бряг".

В момента екипът работи в южния сектор на крепостта Акра - нос Акин. „Малък участък, много гъсто застроен, с множество находки. Проучваме трето жилищно помещение и вече се обособява нещо като жилищен квартал зад крепостните стени. Имаме доста просторни жилища, с каменни основи и някои от тях са с кирпичена надстройка", каза доц. Иван Христов.

Последните проучвания на нос Акин са под егидата на Националния исторически музей, финансирани по програма „Виа Понтика", с която са се ангажирали вицепремиерът Симеон Дянков, Археологическият институт към БАН, Историческият музей в Бургас. Консултант по проекта е доц. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт и специалист в ранновизантийската епоха. В разкопките участват студенти от Софийския университет.

Археолозите се надяват да спасят земята от застрояване и тя да се превърне в място за културен туризъм. Доц. Иван Хистов категорично настоява да се забрани всякакво строителство там.

Западно от Черноморец, мястото е все още незастроено и красиво, но претенции към земята имат частни собственици. Преди години те дори протестираха, когато Министерство на отбраната освободи военните имоти на нос Акин, а те като бивши собственици, поискаха да си върнат имотите. Повечето от тях са ги придобили с особен статут като бежанци.

Много интересна е междудругото монетната находка от четири големи бронзови монети (фолиси) с лика на император Юстиниан Велики, които доказват, че крепостта е строена по времето на  император Анастасий около 513 година, а  по-късно е доукрепена от император Юстиниан.

ЦВЕТАН ПАВЛОВ