Динозаврите правили секс като кокошките

https://www.24chasa.bg/Article/1459735 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Палеонтолози откриха по какъв начин са се възпроивеждали изчезналите влечуги, съобщи Нюз.ру.

Мъжкият се качвал върху женската отзад и всичко е ставало досущ като при съвременните кокошки. Според учените, всички динозаври са използвали една и съща поза.

Палеонтологът Бевърли Хелстод, известен със своите разкрития за сексуалния живот на праисторическите животни, описал сексуалните контакти през 1998 г. Тогава ученият написал: "Качвайки се отзад самецът, слагал предните си лапи върху рамената на женската, единия си крак върху гърба на партньорката и започвал да върти опашка, за да стигне до половия орган на самката".

Сега колегите на Хелстъд признават, че той е бил прав. "Не смятам, че някой се съмнява в неговите твърдения", каза биологът от университета във Флорида Грегъри Ериксън. „Гледката трябва да е била разтърсваща" - допълни той.

Според изследователите динозаврите, както и съвременните влечуги и птици, са имали само едно отверстие за отделителната система и за секс.

За да се размножават на тези животни не са им необходими външни полови органи.

При някой птици и крокодили обаче, има подобие на пенис, затова учените все още не отписват вероятността и мъжките динозаври също да са имали, като размерът му при някои видове е достигал до 3 метра и половина.