ГЕРБ отхвърля забраната да се строи до морето?

https://www.24chasa.bg/Article/1459767 www.24chasa.bg
Промените в закона са насочени срещу строителството на първа линия.

Намерението на регионалното министерство да ограничи силно строителството край морето среща отпор от мнозинството в парламента. Това стана ясно в сряда при дискусиите по внесените от ведомството поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Той бе подкрепен на първо четене, но от ГЕРБ дадоха заявка, че ще го променят.

Поправките предвиждат да не може да се строи на първа линия - 100-метровата зона от брега, ако съответната община няма влязъл в сила подробен устройствен план. Променят се условията за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. Занапред те трябва да заемат до 10% от площта на имота и да са високи до 6 м. Разрешенията за поставянето им на плажа ще се издават еднократно за срока на концесията или наема.

При представянето на промените преди няколко месеца министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че целта е да се сложи край на безразборното презастрояване, да се ограничи строителството в 100-метровата зона по брега и да спре поставянето на бетонови постройки и сергии с всякакви стоки по пясъка.
При обсъждането вчера обаче депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев определи рестрикциите за първа линия като "залитане в крайност, която не е наложителна".

Той напомни, че кметовете на черноморските общини възразяват срещу изменението, тъй като ще доведе до загуби за бюджетите им. По думите му сегашните параметри са приемливи и ограничават строителството. Промените щели да се отразят и на инвестиционно намерение за остров в Бургаския залив. Бойчев обяви, че между двете четения ще бъдат внесени предложения за промяна на рестрикцията.

Шефът на регионалната комисия Любен Татарски също обясни, че въпросът ще бъде дискутиран и ще се намери "по-правилното" решение. Най-вероятно ще се запази сегашният режим.

Той добави, че се регламентира правото на свободен и безплатен достъп до плажовете. "Ще се бутат огради, бариери и всичко друго, което възпрепятства свободния достъп на гражданите", каза Татарски.

Според промените частта от плажа за свободно ползване трябва да има същия достъп до морето като тази, на която са сложени чадъри и шезлонги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не