ГЕРБ отхвърля забраната да се строи до морето?

https://www.24chasa.bg/Article/1459767 www.24chasa.bg
Промените в закона са насочени срещу строителството на първа линия.

Намерението на регионалното министерство да ограничи силно строителството край морето среща отпор от мнозинството в парламента. Това стана ясно в сряда при дискусиите по внесените от ведомството поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Той бе подкрепен на първо четене, но от ГЕРБ дадоха заявка, че ще го променят.

Поправките предвиждат да не може да се строи на първа линия - 100-метровата зона от брега, ако съответната община няма влязъл в сила подробен устройствен план. Променят се условията за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. Занапред те трябва да заемат до 10% от площта на имота и да са високи до 6 м. Разрешенията за поставянето им на плажа ще се издават еднократно за срока на концесията или наема.

При представянето на промените преди няколко месеца министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че целта е да се сложи край на безразборното презастрояване, да се ограничи строителството в 100-метровата зона по брега и да спре поставянето на бетонови постройки и сергии с всякакви стоки по пясъка.
При обсъждането вчера обаче депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев определи рестрикциите за първа линия като "залитане в крайност, която не е наложителна".

Той напомни, че кметовете на черноморските общини възразяват срещу изменението, тъй като ще доведе до загуби за бюджетите им. По думите му сегашните параметри са приемливи и ограничават строителството. Промените щели да се отразят и на инвестиционно намерение за остров в Бургаския залив. Бойчев обяви, че между двете четения ще бъдат внесени предложения за промяна на рестрикцията.

Шефът на регионалната комисия Любен Татарски също обясни, че въпросът ще бъде дискутиран и ще се намери "по-правилното" решение. Най-вероятно ще се запази сегашният режим.

Той добави, че се регламентира правото на свободен и безплатен достъп до плажовете. "Ще се бутат огради, бариери и всичко друго, което възпрепятства свободния достъп на гражданите", каза Татарски.

Според промените частта от плажа за свободно ползване трябва да има същия достъп до морето като тази, на която са сложени чадъри и шезлонги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,