Меглена Кунева: Поведението на Борисов в Брюксел е инфантилно

https://www.24chasa.bg/Article/1459857 www.24chasa.bg

Премиерът Борисов е посетил Брюксел, за да се моли на килимчето докладът да е с по-добри показатели. Това заяви пред журналисти в Ямбол председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Думите й бяха в отговор на въпрос за очакванията й по предстоящия доклад по "Правосъдие и вътрешен ред". 

"Това мрънкане да се подобрят една-две думи, значи, че се държим не като страна-член на ЕС, а като кандидат за членство и като ученик. Това е инфантилно поведение, което не носи нищо добро. От такава страна не можеш да очакваш да защити националния си интерес", каза Кунева. Тя добави, че това правителство в края на мандата си няма да е построило повече километри магистрали от предходните. "Това са наследени проекти и е добре, че това правителство ги е продължило, но е важно да бъдат възстановени парите за тях, отпуснати и от държавния бюджет, за което не се говори", заяви Кунева. 

По повод дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова, председателят на "Движение България на гражданите" каза: "Един професионалист, който защити позициите си и влезе в спор с изпълнителната власт, беше наказан, че има мнение. Този същият Висш съдебен съвет, който, според управляващите, не е добре да избира главен прокурор, се оказа, че може да вземе решение за уволнение на съдия, който е председател на Съюза на съдиите в България. Това е страшно лицемерие".

Меглена Кунева подчерта още, че в последните три години свободата на медиите и индексът на защита на човешките права се влошават и това е лоша атестация за държавата.

Меглена Кунева и членовете на Националния съвет Калин Томов, Найден Зеленогорски, Даниел Митов са в Ямбол за среща с обществеността, за да представят местния опорен екип, който ще бъде оглавен от д-р Георги Стефанов, лекар в МБАЛ „Св.Пантелеймон". В опорния екип на "България на гражданите" в Ямбол влизат и икономистите Венета Григорова и Соня Додова, магистърът по право Светла Неделчева, Николай Касидов, собственик на семейна фирма, както и Валентина Илиева-Димова - инженер-геодезист.