Руснак крепи цяла нощ майка си на ръце, спасява я от потопа

https://www.24chasa.bg/Article/1460145 www.24chasa.bg
Доброволци сортират помощи за пострадалите в Краснодарския регион. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мъж от Кримск издържал 6 часа във водата, която стигала до шията му, държейки ранената си възрастна майка, съобщи Life News. 53-годишният Александър Дейнега спасил майка си, върху краката на която паднало парче от срутила се стена на къщата им. Жената не можела да се движи и вече започнала да се дави, когато синът й стигнал до нея.

Александър и Лидия Дейнега живели цял живот в малка къща в краен квартал на Кримск. Когато започнало наводнението, двамата спели в различни стаи.

„Когато вълната достигна до нас, вече беше късно да се спасяваме - разказа за Life News Александър Дейнега. - Скочих от леглото направо във водата, тя ми стигаше до коленете. Водата нахлуваше през прозорците с невероятна скорост. Нямаше ток, наоколо плуваха отломки от мебелите, които само ми пречеха да се ориентирам. И в този момент от съседната стая чух нечовешкия вик на майка си. Втурнах се да й помогна."

Върху спящата жена била паднала част от носеща стена и двата й крака били счупени. Шокираната Лидия не могла веднага да разбере какво се случва.

Синът успял да стигне до майка си едва след 10 минути - толкова му трябвали да премине двата метра, разделящи стаите им. Жената вече потъвала под водата, не можела да се бори със стихията. В последния момент Александър успял да я хване и да я измъкне.

„Взех майка на ръце. Водата в къщата вече ми стигаше до шията. Започнах трескаво да мисля какво да направя. Не можехме да се качим на покрива на къщата, защото на майка й бяха счупени краката. Да излезем - не става, вълната веднага щеше да ни отнесе. Тогава просто взех мама на ръце и я вдигнах над главата си", спомня си днес Александър.

Държал майка си повече от 6 часа, докато водата не започнала да спада. Мъжът и досега не може да си обясни откъде е взел сили. „Към сутринта водата спадна и можах да заведа мама в болница", казва Александър. Лекарите оценяват състоянието на 75-годишната Лидия Дейнега като стабилно. Освен травмите на двата крака старицата е получила и сериозно преохлаждане на тялото.

Руското министерство на извънредните ситуации е изпратило допълнителна група спасители в засегнатия от наводнения Кримски район, предаде РИА Новости. Подготвя се и изпращането на два самолета с доброволци, специална техника и на хуманитарна помощ.

В нощта срещу 7 юли водната стихия заля 7200 жилищни сгради в градове и села в Краснодарския край. По официални данни над 170 души са загинали. Медицинска помощ са потърсили 1400 души. Напълно са изгубили своето имущество 29 000 души.