Астролог: Този петък 13-ти няма да е благоприятен

https://www.24chasa.bg/Article/1460347 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

„От гледна точка на астрологията и нумерологията, този петък, и особено първата му половина, няма да е благоприятен", коментира за Интерфакс ръководителят на Руско астрологическо училище Александър Зараев. Той пояснява, че след 11 юли започват дните на т. нар. „черна луна", а на 19 юли ще има новолуние.

„В последната фаза на Луната трябва да сте по-внимателни по отношение стари дългове и задължения. На 13-то число не трябва да обещаваме нищо, всеки ангажимент ще бъде трудно изпълним. На 13-то число е по-добре да се приключват дела, като подписване на договор, без да се отлагат за следващата седмица', съветва Зараев.

От много години насам суеверните хора изпитват страх от тази фатална дата. Мнозина се стараят да не оставят за този ден сериозните решения.

Страхът от „лошото" число е довел до там, че на известното виенско колело в парка Пратер няма кабина с номер 13. В САЩ много хотели нямат стая номер 13, а в някои високи сгради липсва 13-тия етаж. Изчислено е, че на този ден само ,в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Някои твърдят, че суеверието към петък 13-ти произлиза от датата на масовия арест на рицари-тамплиери, по заповед на френския крал Филип IV на 13 /петък/ октомври 1307 г.

Съществуват няколко хипотези за злото и огъня Локи, нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Според нумеролозите числото 13 „страда" заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.