Цветанов: До 18 бона на месец печелят сводниците на проститутки

https://www.24chasa.bg/Article/1460529 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

„До 18 000 евро чист доход за сводника носи едно момиче, изведено с цел сексуална експлоатация в страните от ЕС", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който откри конференцията „Трафик на жени и проституция: български и европейски перспективи".

„За голямо съжаление страната ни все още се очертава като "износител" на момичета с цел сексуална експлоатация най-вече за Холандия, Белгия, Германия", каза министърът.

„За 2011 година установените жертви на трафик на хора са 541. 404 са жените, изведени с цел сексуална експлоатация. 138 са повдигнатите обвинения, 131 са осъдените лица. Има и наказания от 10 години до 15 години за шест лица, осъдени за подобна дейност", посочи той. Според Цветанов наказанията са допълнителна възможност за превенция на това престъпление. Министърът заяви, че „превенцията е много важна в борбата срещу трафика на хора, както и партньорството с неправителствени организации България през последните три години успя да разработи много важни стратегически документи".

Цветанов подчерта много доброто партньорство с Холандия, държавите от ЕС и САЩ.
„Поставихме си за цел да стигнем до много силно партньорство с местната власт", каза той. „В момента има седем местни комисии в областни центрове. Предстои създаването на осмата местна комисия в Благоевград. Градът ще бъде домакин на изнесено заседание на Националната комисия за трафик на хора", допълни МВР шефът.

„Фокусираме вниманието си върху тези рискови групи, където има предпоставка за осъществяване на подобна престъпна дейност", каза Цветан Цветанов.