Ултрабуците на бъдещето - сензори, 3D и HD

https://www.24chasa.bg/Article/1460966 www.24chasa.bg

Патентна заплаха отправиха от Apple към производителите на ултрабуци (както напоследък наричат новите нотбуци), защото смятат, че Windows-базираните ултрабуци ползват неправомерно нейни нови технологии, налични в MacBook Air.

През второто тримесечие на 2013 г. се очаква Intel да предложат на пазара трето поколение ултрабук компютри с 22-нанометрови процесори с кодово име Haswell. В момента все още се продават от второ поколение ултрабуци с процесори IvyBridge.

Учудващо за всички, но първият ултрабук дойде не от къде да е, а от тайванците от Acer. Освен своя уникален външен вид и свръх мобилност, която може да предложи, Acer Aspuire S3 може да бъде от полза и при много други дейности.

Лаптопите от категорията ултрабук имат някои ясно изразени характеристики, а именно металното шаси, стилен дизайн и компакнет размер. Такъв е и примерът с ултрабука на Asus - Zenbook UX31, който е с Intel Core i3 процесор, 128 GB твърд диск и 4GB оперативна RAM памет.

Азиатският сайт digitimes.com. съобщава, че новите ноутбуци ще са ултратънки и леки и ще имат 3D екрани и най-различни датчици към вече наличните GPS, акселерометър, сензори за близост и осветеност. Те ще имат и характеристики като потребителски интерфейс с HD качество, какъвто Apple вече въведе с новия 15-инчов Macbook Pro с Retina дисплей.

Сензорен екран, функции за сигурност и нови изисквания към компонентите като корпус, батерия и SSD ще станат задължителни за новите нотбуци. При корпусите Intel въвежда нов начин на производство, заимстван от автомобилната и аерокосмическата индустрия, който съкращава себестойността с над 65%.

Казват, че имитацията е най-добрата форма на ласкателство, но от Apple не са особенно поласкани от дизайна на Zenbook-a на Asus, който изключително много се доближава до MacBook Air. Както и при Apple, и тук цялото шаси от алуминий придава един твърд и стегнат вид, който липства при някои от преките конкуренти, като Acer Aspire S3 примерно.

Под заплахата от съдебно преследване, производителите на ултрабуци ще трябва да вложат за в бъдеще повече усилия и средства в изследвания и разработки, за да избегнат патентните нарушения в които са обвинени от Apple.