Петък 13-ти - фатален или късметлийски ден?

https://www.24chasa.bg/Article/1461158 www.24chasa.bg

Днес е петък 13-ти! Ден, който мнозина намират за опасен или изпълнен с лош късмет. Суеверните хора са многобройни и в някои случаи стигат твърде далеч с предразсъдъците си. За едни този ден е опасен и предпочитат да си стоят вкъщи с цел да избегнат лошото, а за други пък денят е благоприятен за нови начинания.

Тези, които вярват, че петък 13-ти е лош ден, ще стоят далеч от огледала, черни котки, ще избягват да шофират или да летят със самолет, няма да се качват на 13-тия етаж в сгради или пък да влизат в блокове с този номер.

По този повод британският вестник Metro публикува някои любопитни факти за фаталния ден:

Петък 13-ти - фатален или късметлийски ден?

1. Страхът от петък 13-ти се нарича „параскаведекатриафобия", образувана от три гръцки думи.

Петък 13-ти - фатален или късметлийски ден?

2. Всеки месец, който започва с неделя ще съдържа петък 13-ти, има поне един петък 13-ти във всяка календарна година.

3. Много малко хора са готови да се оженят на петък 13-ти. Но през 1913 г. Пастор в Мидълтаун, Ню Джърси, предложил да ожени безплатно двойки на тази дата.

4. Композиторът Росини смятал петък за некъсметлийски ден, а 13 за некъсметлийско число. Той починал на петък 13-ти през месец ноември 1868 г.

5. Проучване в Северна Каролина установило, че от 17 до 21 милиона хора в САЩ са ужасени от петък 13-ти и избягват да вземат полети или в някои случаи дори да стават от леглото.

6. В петък 13-ти през октомври 1307 г. подчинени на краля на Франция, Филип IV, арестували много обвинени в богохулство, хомосексуализъм и други мръсни истории.

7. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-ти произлиза от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали, за да пируват във Валхала. Непоканеният 13-ти бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход, за да убие Балдур (бога на радостта и веселието). Като резултат от убийството на Балдур, Земята потънала в мрак и тъга.

8. Проучвания от 1993 г. установили, че на петък 13-ти все по-малко хора шофирали, заради суеверието, но въпреки това ставали повече катастрофи.

9. Смята се още, че табуто за петък 13-ти произлиза от Библията. 13-те ястия на тайната вечеря са една от причините, както и това, че Исус е разпнат в петък. Затова се смята, че този ден е фатален.

10. През 1908 г. сенатор на Оклахома въведе 13 сметки в петък 13-ти.

Как обаче ще се чувствате вие на този ден, зависи единствено от вас. Може би всичко е в психиката на човека. Ако той вярва, че този ден е изпълнен с лош късмет и ще му се случи нещастие, това наистина би се случило. Ако пък гледа по-ведро на ставащото около него, може да се случи точно обратното на очакванията му и този ден да се превърне в късметлийски. От друга страна, може пък това да си остане ден като всички останали, без излишно напрежение и предразсъдъци.

Люба АЛЕКСИЕВА