Хъскито на Андрей Слабаков разбира италиански

https://www.24chasa.bg/Article/1461231 www.24chasa.bg
По цял ден Сибир пасе патето из двора. СНИМКА: Николай Литов

Един ден Андрей Слабаков се прибрал с малко кученце в кашон от домати. Ернестина и дъщеря им Йоана отдaвна искали самоед, но се сдобили с хъски. "Аз не им бях казал, че ще вземам куче, просто го купих тайно", казва режисьорът.

Кръстили двумесечното синеоко кутре Сибир. Докато бил малък, не се отделял от Ернестина. Дори веднъж, когато го оставили у свои приятели да го гледат, за малко да се хвърли от балкона, като видял, че стопанката му се задава, за да си го прибере.
И до днес Ерна и Сибир имат силна връзка. "Спи под леглото, и то точно под нейната глава", казва Андрей. "Първоначално не му давах да влиза в спалнята, но той е много търпелив и успя да се намърда за 1 година. Първо вкара лапа, после влезе до половината. Така или иначе винаги вратата беше отворена, защото, ако не ме виждаше, започваше да вие", спомня си актрисата. По принцип Сибир е мълчалив - не лае много, но доскоро виел и в домофона, когато го оставяли сам. Свалял с лапа слушалката и се чувал из целия квартал.

Но иначе е възпитан и послушен. Крал е само два пъти в живота си. "Веднъж, докато беше още малък, имахме гости и бях взела две пилета на грил. И той пристига щастлив с едното в уста", смее се Ернестина. След като оставил половината вечеря като трофей в краката й. Шинова направила грешката да му позволи да го изяде. След малко Сибир, още по-доволен, се появил с второто пиле в уста. Последното нещо, което изял без позволение, обаче му навява лоши спомени. "Едно пакетче масло от 250 г. Такова разстройство му докара, че със сигурност го помни", разказва актрисата. Затова днес и пържоли да има на масата, Сибир си стои кротко. "Като цяло не е правил много бели. Е, изяде един гардероб", казва Слабаков. Друг път, когато го оставили сам, за отмъщение разкъсал любими чехли на съпругата му.

Слабаков с хъскито си
Слабаков с хъскито си СНИМКА: Николай Литов

Противно на схващанията, че хъскитата не са от най-интелигентната порода, той е цял академик. "Много ни е умен Кумчо Вълчо", хвали го режисьорът. Знае и български, и италиански. Слабаков му дава команди на чуждия език, за да не се подчинява на всеки. "Хората бъркат, като мислят, че хъскитата са глупави, защото ги възпитават като немски овчарки. Не става така", обяснява Слабаков.

Котаракът Филип
Котаракът Филип СНИМКА: Николай Литов

Сибир не е връзван никога в живота си и винаги върви пред стопаните си вероятно заради заложения инстинкт да тегли шейна. "Ако някой се пързаля с шейна, идва и започва да го дърпа за крака", казва Шинова.

Патето, което наскоро спасили.
Патето, което наскоро спасили. СНИМКА: Николай Литов

Двамата с Андрей го водят с тях на море. Държи се възпитано и не прави бели. Проблемът идва когато ходят на ресторант. Сибир ляга под масата, чака си двете кебапчета и кротува. "Но когато на следващата вечер влезем в същото заведение, той пак отива под същата маса. Тя си е неговата независимо дали има хора на нея", обяснява Шинова. Няколко пъти дори се налагало хората да се преместят, защото Сибир нямал намерение да си напуска територията.

Хъскито на Андрей Слабаков разбира италиански
СНИМКА: Николай Литов

Напоследък из двора на Слабаков все по-често се чуват възгласи като: "Сибир, остави ми патката!", "Изплюй я". Преди десетина дни Йоана намерила на околовръстното малко патенце. Майка му и останалите три малки били сгазени на пътя, а то се свило в храстите. Така зоопаркът се обогатил с още един член. "Какво да го правиш, нали е сираче. Като порасне, ще го пуснем в ботаническата градина", казва Ернестина. По цял ден Сибир пасе патето из двора и от време на време му налита, но наужким. "После го изплюва с отвращение", казва Ернестина. Патетот хранят с царевичен грис, а то си намира скакалци и червеи по двора.

На Слабаков и Ернестина им върви да спасяват птици. През зимата Сибир намерил едно малко гургуличе в снега. Прибрали го, изсушили го и го пуснали да отлети. После пък от гнездото на големия смърч в двора им паднало малко свраче, което също приютили.
Единственият, който не е доволен от присъствието на патката, е котаракът Филип. Когато тя се разхожда по двора, той е прибран и обратното. Иначе има риск патето да остане без пера. Всъщност това е вторият Филип на Ернестина. Кръстен е на нейн бивш домашен любимец.

Преди време тя имала друг риж котарак. Голям любовчия. Два пъти скачал от балкона заради разгонени котки навън и два пъти си чупил крака. Една зима просто изчезнал.
Миналата година, когато Шинова била с "Комиците" в Кюстендил, едно коте, досущ като Филип, се качило на сцената по средата на скеча и застанало до нея. "Просто си помислих, че прероденият Филипчо се е върнал", спомня си тя. Сложила го в кутия за обувки, но нямало как да го внесе в автобуса и да се прибере в София с колегите си. Добре че Силвия Кацарова се притекла на помощ и ги качила в колата си.

Филип и Сибир се разбират отлично. Не са имали никакви дрязги, дори понякога влизали в комбина и правели бели заедно. "Един ден ги гледам - Филип на масата, Сибир го гледа от долу. Котката му бута с лапата кокали на земята, а той ги яде", смее се Ернестина. "Понякога имам чувството, че малко презира котката, но пък много си я обича и не дава на никого да му я пипа", казва Шинова.