Цените по морето скочиха двойно за 1 ден

https://www.24chasa.bg/Article/1461266 www.24chasa.bg
Едно от луксозните заведения на бургаския плаж. Снимки: Елена Фотева, Искра Сотирова

Само за ден цените на храна и напитки край варненския плаж скочиха изведнъж. Пица на парче, което вървеше по 1,20-1,50 лв., стигна 2-2,50 лв. Цацата от 1,80-2 лв. вече гони 4 лв. за 300 г. Кило от прясната риба на пазара струва 2 лв. Докато стигне до чинията на плажа, поскъпва неколкократно.

Сезонът е в разгара си, а и всякакви чиновници - от данъчни до общинари, непрекъснато ни проверяват, изискванията им стават все повече и повече, обясняват търговци.

Обикновен сладолед ескимо, който в града е по 1,20 лв., на плажа в кв. Аспарухово струва 2-2,50 лв.

Павилиони за бърза закуска край плажа във Варна с нови цени.
Павилиони за бърза закуска край плажа във Варна с нови цени.

Най-евтинатабира по крайбрежната алея до буните е наливна - 2,89 лв. за 330 мл. Половинката е 3,80 лв., а питието в бутилка е по 4,50 лв. и нагоре.

Табели на плажни варненски заведения с цени на риби и бири.
Табели на плажни варненски заведения с цени на риби и бири.

50 г мастика се сервира срещу 3,88 лв. в заведенията край морето.

Цените по морето скочиха двойно за 1 ден

В най-обикновена барака до Северния плаж на Варна джоб с кюфте или кебапче струва 2,80 лв. Малкият дюнер е 1,80 лв., но с него не можеш да се нахраниш. По-големите са по 2,50-3-4,50 лв. Тост с шунка и кашкавал се предлага за 3 лв.

Деян е решил да се спаси от скъпотията, като посещава само заведения, от които е останал доволен.
Деян е решил да се спаси от скъпотията, като посещава само заведения, от които е останал доволен.

“Сезонът започна. Имам наем да избивам. Качиха ми го в началото на лятото изневиделица. Пък и туристите не протестират. При мен пицата се точи ръчно и е с много шунка и кашкавал, затова е 2,50 лв.”, казва управител на плажно бистро в Аспарухово. Мъжът е в бизнеса с летни кръчмета повече от 15 години. Признава, че затегнатите проверки от данъчни и Инспекцията по труда му се отразяват. Вече всички служители са на трудов договор и с внесени осигуровки. Не може и да не се дава касова бележка. Глобите са солени, а рискът да бъде затворен в сезона е голям.

Колегите му от алеята на Централния и Северния плаж абсолютно отричат да има скок на цените. И там обаче парче пица е 2 лв. Няма газирана напитка или студен чай половин литър под 1,80 лв.

Ако тръгнете от входа на Централния плаж, ще видите как цените се качват с по 20-30 ст. на всяко следващо заведение. Така порция цаца тръгва от 2,80 лв., малко по-нагоре е 3 лв., след 3 м - 3,20 лв., а към буните става 3,99 лв. за 300 г.

Искате друга риба? Пригответе за порция сафрид поне 6,50 лв., за скумрия и барбун - 7 лв. Лаврак, лефер, калкан са по 18-20 лв. Няколко чернокопа на скара се поднасят за 12,90 лв.

“Аз направо съм се отказал да предлагам храна. Толкова са големи изискванията на проверяващите. Те се формализират при проверките и то става невъзможно”, обяснява управител на бар. “В моя се сервират само напитки. Който иска картофки и рибка, отивам отсреща в павилиона и купувам оттам.” Твърди, че при него цените не са мръднали от 7 г. Сам плаща чадъри и столове на пясъка, за да е удобно на плажуващите.

“Не искам да говоря за вестник. Няма ден без проверка при мен. Като не са от Министерството на регионалното развитие - спазва ли се концесията на плажа, са данъчни. Като не са те, са от общината. После - от агенцията по храните. Няма край. Ами то няма толкова туристи и оборот, колкото проверяващи”, възмущава се управителка на барче на Централния плаж във Варна и ни отпраща.

“Хубавото е, че повечето заведения са извадили на алеята менюта с цени, и човек може да си направи сметка. Ходя само там, където ми е харесало, така се справям”, казва Деян. Той е за първи ден във Варна и не може да прецени има ли скок на цените.

Млада двойка на съседната маса има своя схема за справяне със скъпотията: младежът си е поръчал голяма салата, а тя - плато с три вида риби. Двамата кръстосват вилици и така обядват.

До тях е голямо семейство с деца. Мъжете “хапват” бира, а жените и децата си поделят по една порция пържени цаца и картофи. До саковете им за плаж са подпрени малки плажни чадъри. Така семейството икономисва 5 лв. за платена сянка на централен плаж. Пак толкова струва наемането на един шезлонг. По-заможните вземат цяла шатра за 15 лв. Плажът на Аспарухово е по-достъпен - чадър или шезлонг там се дава за по 3 лв.

Да хапнеш край плажа в Бургас, Созопол, Черноморец или Царево, без да се охарчиш много дори в пика на лятото, е напълно възможно. Трябва да избереш обаче обяд или закуска на крак. Например с току-що изпържена мекица за 0,60 лв. и айрян за 0,80-1 лв., които се предлагат на крачка от малката, но гъстонаселена ивица в Черноморец, може да залъжете глада и за под 2 лв.

2 лв. е доста често срещана цена на крайградските плажове. Толкова струва парче от голяма пица и в Созопол, и в Бургас. В областния център има промоционална оферта - 1,99 лв. за 2 хотдога.

2 лв. е масовата цена за халба бира - половин литър. Трябва да приготвите 2 лв. за час паркинг в някоя от платените зони в Созопол. Иначе за периода от 14 до 20 ч тарифата е социална - 3 лв.

Централният плаж в Бургас е местният рай - за втора година той се поддържа от община Бургас, чадърите и шезлонгите тук са безплатни. Има обособени игрища за футбол на малки вратички, опънати мрежи за волейбол и за плажен тенис. Те също могат да се използват без такса.

На действащия в момента плажен бар цените са аналогични на тези в повечето градски заведения - по 1 лв. за кафе, толкова струва минералната и газираната вода от 0,5 л. Наливното “Бургаско пиво” е 1,50 лв. за голяма халба, 1 лв. - за 330 мл. Голямата “Каменица” е 2 лв., малката е 1,50 лв. За наливна “Стела Артоа” ще трябва да броите 3 лв., малката е 2 лв. По 3 лв. е и бирата в кутийка.

Предлага се и твърд алкохол, но той се харчи най-вече вечер - цените за 50 г варират от 3,50 лв. за водките до 8,48 лв. за черното “Джони Уокър”.

Ценителите на класиката - цаца с бира, избират алеята на север от моста.

Няма разлика в цените между тази и предишната седмица, по-скоро лек ръст се забелязва в началото на юли, и то не на всички места, казва Иван Стойчев, който живее наблизо и поне 2 пъти в седмицата вечеря със семейството си тук. Без глезотии и прекаляване сметката на 4-членно семейство е около 25-30 лв.

Повечето салати са по 3,50 лв., порция цаца е 1,80 лв. за 200 г, сафрид със същия грамаж е 6,99 лв. По-солени излизат класните риби като ципурата. 300 г от нея на едно от заведенията се предлагат за 13 лв., на друго - за 11 лв.

Децата обикновено се изкушават от варената царевица, която улични търговци предлагат за 1,50 лв. Сладоледът пък е от 0,60 лв. до 2 лв. в зависимост от марката и грамажа.

За 2 лв. може да се хапне цаца и в Черноморец в добре изглеждащ ресторант край плажа. Тук и в съседните заведения се предлагат още риби - сафридът е 4 лв. за 200 г,същият грамаж попчета - 3,50 лв. Карагьоз на скара е 5 лв. за 300 г.

Както тук, така и в Созопол менютата изобилстват и от готвено - боб яхния от 400 мл е 2-2,50 лв. Същото количество пилешка супа е 1,80-2,40 лв. Има дори и шкембе чорба - за 1,80-2,90 лв.

Намират се и съвсем домашни предложения като яйца на очи - 3 бр. за 2 лв. и миш-маш - 3 лв. за порция.

Цените варират в стотинки най-вече заради разположението на заведенията, влияят се и от менютата на съседните места за хранене.

Созополско ресторантче край плажа Харманите е взаимствало западняшкия вариант да разработи няколко варианта на салата, основно и десерт за по 7 лв.

Инспекторите се озадачили как във въпросния ресторант има 12 сервитьори на трудов договор, а средно дневният оборот рядко и с минимални суми надвишава 25 лв. Затова направили проверка на място.

Друг фрапиращ случай за липсващ оборот отвел данъчните на платен паркинг. Въпреки че работел от края на юни, на касовия апарат на фирмата не била маркирана нито една сума. Служителят обяснил, че не може да работи с фискалното устройство, а паркираните коли били на абонамент. На входа на паркинга обаче имало голяма табела с надпис “3 лв. на час”.

Капанче с 12 акта, не дава касови бележки. Ресторант в Слънчев бряг с 25 лв. оборот

Данъчни инспектори констатираха куп нарушения в плажно заведение във Варна. То отнесе 12 акта за неиздаване на касови бележки и за неправилно водене на счетоводство. При друга проверка собственик на ресторант е започнал да работи, без да е завършена регистрацията му по ДДС.

Инспектори стоят до касовите апарати и броят кой каво чука.

"Разминаванията в получените досега отчети и реалното на места са драстични" , казва Виолета Маринова, говорител на данъчните във Варна.

"По време на проверка на плажната алея във Варна се натъкнахме на дневен оборот 15 лв. "

Скок на жалбите от работници регистрираха в НАП- Варна. 345 са сигналите от началото на годината на хора, които работят на 4-часов трудов договор или работодателят не им внася социалните и здравните вноски.

"Свещената храна" за еврейски туристи срещу цветни талони вместо срещу пари сервират в ресторант в Слънчев бряг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове