Кой на кого е дете в телевизията

https://www.24chasa.bg/Article/1461415 www.24chasa.bg
Деси и Димитър Цоневи

За да си добър тв водещ, са необходими много талант и умения. И малцина са тези, които всеки ги знае по име. И не случайно - те са синове и дъщери на популярни хора.
Кой на кого е дете в телевизията? Известни наши тв репортери разказват за връзката със своите родители и за това как са попаднали в телевизията.

Дъщерята на Христо Стоичков Михаела миналия декември се върна за по-дълго в България от Испания и вече има своя рубрика в предаването по Би Ти Ви "Нека говорят". Тя разказва, че лично водещият Росен Петров я поканил да се срещнат и да поговорят. "Не го познавах отпреди това. Още не бяха започнали и сериите в "Стъклен дом" с мое участие, но и той, и продуцентите от "Дриймтийм" много харесаха как стоя на екран", обяснява Михаела. Петров харесал в нея това, че е винаги позитивна. "Много ми е интересно, защото покрай рубриката ми се срещам с хора, които преди това не бях виждала на живо. Мога да правя сравнение между тях и хората, с котио съм говорил в Испания", разказва Стоичкова.

"Нека говорят" не е първото занимание с журналистика. Още докато учи в Испания спортно менажерство, маркетинг и пиар, става радиоводеща заедно със своя приятелка. Двете правят сутрешен блок, в който има и новини, и лайфстайл, дори и шеги. След това предлагат да се включи в тв предаване, където да коментира мачове. "Избраха ме след дълъг кастинг и почнах в "Ла ронда" в Барселона. После ме поканиха да коментирам в Мадрид мача "Реал" - "Барса", обяснява тя. Зрителите толкова я харесали, че й дали наградата за спортна журналистка.

Бусерска с дъщеря си Радинела
Бусерска с дъщеря си Радинела

И тогава, и сега родителите не се месят в това, с което иска да се занимава. "Те виждат, че аз съм щастлива с това, така че и те са щастливи."

Петя и Сашо Дикови
Петя и Сашо Дикови

Журналистика в престижен лондонски университет учи и Ива, дъщерята на бившия кмет на София Стефан Софиянски

Таня и Тончо Токмакчиеви
Таня и Тончо Токмакчиеви

Още 16-годишна тя попада в телевизията. Тя беше част от лицата на популярното навремето тийнейджърско шоу на Канал 1 "Мело тв мания". Тогава тя зае мястото на Петя Дикова, дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков, която първа замина да учи в Лондон.
Преди 3 години по време на лятната си ваканция Ива изкара неплатен стаж в неделното шоу "Нека говорят" по Би Ти Ви. Тогава водещият Росен Петров се е зае с това да въведе Софиянска в дебрите на тв журналистиката. Двамата се познават отдавна и в началото Петров си мисли, че иска само бележка, която да представи в университета за летния стаж. Тя обаче ходи всеки ден на работа и винаги е първа.

Методи Манченко
Методи Манченко

Амбицията на Ива е да стане тв водеща, но първо иска да натрупа опит, да се научи да прави нещата сама и да участва лично в реализацията на предаването.

Семейство Мадански заедно. Треньорът Михаил е ограден от журналистките Николета и Свобода.
Семейство Мадански заедно. Треньорът Михаил е ограден от журналистките Николета и Свобода.


Деси - дъщерята на тв водещия Димитър Цонев, следва съдбата на баща си и баба си Анахид, която дълги години е част от "По света и у нас". Макар Деси да завършва икономика в Италия, тя не се колебае много за това как иска да продължи кариерата си. Един ден се оказва, че има свободно място за репортер в тогавашното предаване на Митко Цонев "В неделя с..."

Мика и Христо Стоичкови
Мика и Христо Стоичкови

"Бях се върнала от Италия, вече една година бях учила журналистика и имаше свободно място за репортер. Започнах директно при него. Първата година правех всичките си репортажи бременна. Не съм прекъсвала. Дори след като родих детето, продължих да си работя", разказа преди време Цонева.

Ива и Стефан Софиянски
Ива и Стефан Софиянски

Сега тя завършва магистратура за продуцентство в електронните медии и се надява скоро да прави собствено предаване.

Васил Манченко
Васил Манченко

Ели Гигова, дъщерята на Николай Гигов, искала да стане ветеринарен лекар. Покрай баща си, бившия футболист и президент на ПФК "Локомотив" София Николай Гигов, се запалва по спорта. "Гледам футбол от съвсем малка, дори не си спомням първия път, когато съм била на стадиона", казва Ели.

Ели и Николай Гигови
Ели и Николай Гигови

Тя прави първите си стъпки в телевизията едва на 17 г. в предаване по "Евроком". Решава, че ще учи журналистика във Франция и след като се връща, успява да съчетае двете си страсти - медиите и футбола. В БНТ започва с "Под дъгата", а няколко години след това става водещ в "Спортна треска" и си партнира с Камен Алипиев-Кедъра. Следва периодът й в сутрешния блок на Нова тв, който води в компанията на Витомир Саръиванов. Като част от екипа на спортната редакция от 4 г. стигна и до студиото на Евро 2012, където отразяваше двубоите от първенството рамо до рамо с Камен Алипиев.

Радинела, дъщерята на Радинела Бусерска, от малка била най-важният коректив на майка си. Не пропускала новините, за да я види. "Сигурно ме е гледала, защото често отсъствах от вкъщи. Казваше ми "Мамо, днес беше много добра" или "Не беше във форма", разказва журналистката.

Бусерска никога не е притискала дъщеря си да поеме щафетата. Ради дори искала да учи архитектура. Наскоро обаче тя завърши "Връзки с обществеността" в Софийския универститет, а дипломната й работа е за тв продуцентството.

Весела Тотева, продуцентът на "Денят започва с култура", е причината за екранния й дебют. Била я виждала много пъти и помолила майка й да я доведе в телевизията, за да я пробват. Справила се отлично с първия си репортаж и скоро след това започнали да я пускат на преки линии. "Но тя реши да смени медията. Разбра, че в "България он еър" набират водещи и репортери, яви се и програмният директор Николина Димитрова, която ми е близка, ми каза, че са я одобрили", разказва Радинела.

Така дъщеря й повлича крак и не след дълго и Бусерска получава покана да води централните новини. "Смятам, че това, че ми е дъщеря, я задължава още повече. Още в началото й казах, че аз съм първият човек, който ще й каже, ако не става за медиите. Продължавам да съм критична към нея, но тя се развива много добре, гори в работата, върши я с любов", казва майка й.

Таня, дъщерята на Тончо Токмакчиев, вече не работи в БНТ 1. Тя обаче започна като стажантка в телевизията преди две години. През това време 23-годишното момиче правеше репортажи за сутрешния блок "Денят започва".

Когато влиза за първи път, всичко й е като насън. Изживява нещо като дежа вю. Причината е, че баща й я водел често в медията като дете. По това време тя не се впечатлява много от хората, които преди това вижда и на екрана. Но докато е репортер, неведнъж се случва да я спират непознати по коридорите на държавната телевизия и да й казват: "Аз тебе знаеш ли от колко малка те помня. Даже у нас имаме една снимка..."
Като дете чаровната Таня категорично не иска да тръгва по пътя на баща си. И странно, но точно футболът я заразява със страстта към журналистиката.

Когато е в 11-и клас, заедно с Тончо отиват в Ливърпул, за да гледат на живо мача "Ливърпул" - ЦСКА. Срещата се провежда на стадион "Анфийлд". Докато всички пеят химна на "Ливърпул" - You'll Never Walk Alone, Таня поглежда стадиона и вижда как тази емоция журналистите предават на живо на своята публика.

Разбира се, Токмакчиев дава безценни съвети на дъщеря си. Все пак има много общо между телевизионната журналистика и актьорската професия. Свързано e с държанието пред камера. Нормално, в началото притеснението на Таня е голямо, но се успокоява, щом си припомни думите на баща си: "Излезеш ли пред камера, не се гледай отстрани как изглеждаш или какво говориш. Съсредоточи се само върху темата."

Освен това Тончо често й повтаря, че за да постигне нещо хубаво, човек трябва да даде 100% от себе си. Но да има предвид, че това нещо може и да не се случи. Да не прави всичко на всяка цена. Защото има хора, които постигат целта си, но в същото време губят повече.

Вече година Таня е оставила микрофона, защото усилено заляга над уроците. Момичето продължи следването си в Испания. Тя завърши бакалавърската си степен по журналистика в Софийския университет.

След като няколко пъти Сашо Диков забравя малката Петя в телевизията, става ясно, че и нейното място е там. Сега дъщерята на шефа на "Канал 3" и актрисата Аня Пенчева гради собствена кариера в "Тази събота/неделя" при Лора Крумова.
Навремето той работи в Канал 1 и често взема със себе си дъщеря си. Ако Петя не е с него, обикновено е в работата на майка си Аня Пенчева. За нея гримьорната на мама в Народния театър е най-вълшебното място на света.

"И в телевизията, и в театъра познавах всички и ми харесваше. За мен беше напълно нормално да гледам Сашо Йовков на екрана и след това той да дойде на гости у нас."
Точно с какви съвети родителите й са я напътствали, тя не иска да издава. Но признава, че по-скоро телевизията я е избрала, а не обратното.

"Темата с децата на известните родители у нас ми е в топ 3 на най-втръснали теми. Но аз няма да се уморя да се изказвам по нея, защото съм от групата на тези, които наистина имат какво да кажат. Писнало ми е да се съобразявам и да се притеснявам от това. На когото му харесва - харесва, ако не - всеки може да направи своя избор с дистанционното в ръка."

Спортната на БНТ като наследство

Спортната редакция на БНТ наистина все едно се предава по наследство. В момента неин шеф е Методи Манченко, синът на една от легендарните фигури в миналото - Васил. Първата любов на Манченко-младши обаче са вестниците, като стартира кариерата си в "24 часа". Вече обаче започва 12-ата година в телевизията, което го прави един от най-дълголетните шефове на спортна редакция. Повече от него май е бил единствено Николай Колев-Мичмана.

Негов заместник пък е Камен Алипиев, който е син на друг от първите журналисти на БНТ - Цветан Алипиев. Както Кедъра сам признава, просто е нямало друг избор при него в кариерата, след като е израснал по коридорите на телевизията и различните студиа. Алипиев дори успя да се включи в тема, която преди ненавиждаше, а именно футбола. Заради доста добрата си обща култура обаче той успя вече да се справи с едно световно и едно европейско в тандем с Ели Гигова. Иначе на сърцето му си остава баскетболът, който е тренирал като малък и продължава да играе с удоволствие.
Никола Ибришимов е син на Иван Ибришимов, един от най-дългогодишните водещи на икономическите предавания на "Сан Стефано". Дори майката на Василена Матакиева е била в БНТ, но не като журналист, а е работила в една от апаратните.

От спортната редакция към Bulgaria On Air също има топла връзка.

Чаровната водеща Николета Маданска е дъщеря на Свобода от БНТ и селекционера на младежкия ни национален отбор по футбол Михаил Мадански.

Ники премина през доста телевизии, но твърдо държала да поеме щафетата от майка си.
"Няма как да не разбирам от футбол, след като от дете само за това се говори у дома", призна тя в интервю по времето, когато татко й бе дори временно начело на мъжкия национален отбор.