Жена бяга от мъжа си, защото няма тоалетна

https://www.24chasa.bg/Article/1461447 www.24chasa.bg

Жена избяга от мъжа си четири дни след сватбата, защото в семейния им дом няма тоалетна, съобщи сингапурският сайт Asia One News. 

Къщата, в която завели булката на име Прянка е разположена в малко селце в индийския щат Утар Прадеш. Като много други жени на село, тя трябвало да ходи по нужда в нивите край селото. Тогава тя решава да си тръгне. Сблъсква се с проблеми, както от страна на нейното семейство, така и от срана на семейството на съпруга й.

"Моите родители бяха разтревожени и се разсърдиха, но им разказах как трябваше да ходя навън пред чужди погледи и без никаква хигиена", разказва младата индийка. "Ние имахме тоалетна вкъщи и на мен ми беше изключително трудно", казва булката, чийто брак бил уреден, докато била на 14 години.

След като се вдигнало шум около историята на Приянка, неправителствена организация обещала да построи тоалетни, за да подобри хигиената на жителите на селото.

Младата жена получила компенсация от 200 хиляди рупии (2,9 хиляди евро) и обещала да се върне при мъжа си щом построят санитарните помещения.

Амаржит, съпругът на Приянка, е доволен, че жена му отново ще се върне при него. Той е изненадан, но в същото време и горд от реакцията на жена си. "Смутих се, когато ме попита къде са тоалетните и й казахме, че трябва да ходи навън", доверява 20-годишният младоженец.

Неправителствената организация е финансирала през последните месеци още две жени с подобни проблеми, за да даде пример на индийците, които продължават с нехигиеничните обичаи.

Според ООН 55% от населението няма въобще тоалетна, но въпреки това броят на хората с достъп до мобилни телефони е значително по-голям.