Параскева Джукелова се научила да чете от лозунги

https://www.24chasa.bg/Article/1461449 www.24chasa.bg
На първия си рожден ден

Наредени една до друга кукли и плюшени играчки, а отгоре им надвесено малко момиче, което ги преслушва едно по едно. След малко хваща лист и химикал и започва да пише - по рецепта за всеки от пациентите си. Такава била гледката в дома на Параскева Джукелова, когато актрисата била малка.

Много искала да бъде лекар - леля й била медицинска сестра, така че Параскева си мечтаела да помага на болните хора. До нея често стояла и сестра й, която е по-малка с три години. Надежда също се включвала в прегледите. Но нито едната, нито другата сега имат нещо общо с медицината.

Детството й минава в Панагюрище, където е родена. За празници се събирали все много хора, защото баща й има двама братя и една сестра, а майка й - три сестри. Което ще рече много първи братовчеди и игри на двора. Още си спомня как се събирали на първия етаж при баба й и търсели какво се крие под нейните легла. После вземали няколко черги и ги превръщали в лодки, с които пътешествали. "Сигурно сме се правили на Антон и Точица", казва сега актрисата.

Параскева (втората отляво надясно) заедно с майка си, баща си и сестра си
Параскева (втората отляво надясно) заедно с майка си, баща си и сестра си

Идеята да стана лекар продължи много за кратко. Някъде около 3-и клас вече се ориентирах към актьорската професия, без да се колебая, спомня си Джукелова. Родителите й в началото все си мислели, че този период ще отмине - нали всички момиченца искат да са я балерини, я певици, да са на сцена. Тяхната Параскева от малка се качвала на стол и започвала да рецитира стихотворения или да разказва приказки без значение дали има публика, или не. Дори си пускала плочи с приказки, хващала куклите и разигравала с тях сюжета от грамофона.

На две години в ролята на мак
На две години в ролята на мак

В яслата и градината винаги участвала в детските представления за празниците. За разлика от повечето деца, които с много рев оставали от сутрин до вечер при другарките, на нея толкова й харесвало там, че не искала да си тръгва след това. "Гонили са ме из градината да ме приберат", разказва Джукелова.

Параскева (детето вляво) е със сестра си Надежда и преглежда куклите и плюшените играчки.
Параскева (детето вляво) е със сестра си Надежда и преглежда куклите и плюшените играчки.

Когато решава, че ще става актриса, тя започва да ходи на уроци по пиано. Въпреки недоверието, което таят към професията - все пак и майка й, и баща й са учители по математика, те дори й вземат пиано. "Купиха ми го още първата година, което предизвика удивление, защото нямаха някои други удобства в битов план, но за сметка на това имах пиано. Тоест те са ме насърчавали", разказва тя.

Параскева е щастлива в Москва, където ходи за кинофестивала тази година.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Параскева е щастлива в Москва, където ходи за кинофестивала тази година. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

На пианото свири около 5-6 г. Дори участва в празнични концерти. Това са и единствените случаи, в които се притеснява как ще се представи. Никога дотогава това не й се е случвало - и да пее, и да танцува, и да рецитира, винаги е уверена в себе си. И от притеснение понякога забравя нотите.

"Е, не станах пианистката, която може да демонстрира уменията си. Не бях и много сериозна в солфежа, затова не ме бива и да импровизирам", обяснява Джукелова. Покрай пианото тя пее и в хор, участва в театрални състави. Дали ще се рецитира на някой важен празник, или ще се играят пиески, тя е там.

Въпреки всичките си ангажименти Параскева е отлична ученичка. Тя се научава да чете от много малка, и то от лозунгите и плакатите. Вкъщи пък навсякъде имало учебници, писания, театрадки по математика. "Решаваха се задачи от закуска до вечеря." Родителите й на няколко пъти се опитват да я препитват вкъщи преди училище, но бързо се отказват.

В гимназията дори преподават - майка по алгебра, а баща - по математика. Основните заплахи у дома са свързани не с учебния материал, а с това да не бяга от часове, което тя всъщност никога не прави. "Веднъж само родителите ми ме заплашиха, че ще ми намалят поведението. И то ми го казаха вкъщи, защото бях ходила да пия кафе в сладкарница", усмихва се Параскева.

Родителите й до последно се надяват, че дъщеря им ще порасне и ще се откаже от идеята за актьорството. Осигуряват й уроци, които да я подготвят за кандидатстването във ВИТИЗ, но успоредно с това тя ще се яви на изпит по математика, за да са сигурни всички, че ще продължи с обучението си. Не се стига до това, защото на изпита в академията, който е преди този в Софийския университет, я приемат. "Прибрах се и майка ми и баща ми въобще не можаха да повярват, че се е случило това. Трябваше да изиграя целия кандидатстудентски изпит пред родата. Леля ми възкликна: "Защо ти бяха тия шестици?!", смее се Параскева.

СПОМЕНИ ОТ БАЛА

Кавалер на Параскева на абитуриентския й бал е неин братовчед. "Бяхме девически клас, имахме само две момчета и не съм имала някакви гаджета в ученическите години", обяснява тя. Още си спомня как се забавляват и танцуват до зори. "Не сме се напивали или нещо такова - тогава я нямаше тази разюзданост в поведението." Облича светлосиня копринена рокля, която шият по нейна идея. Носи я и по-късно на няколко премиери в Народния театър. Още съжалява, че не успели да се организират и да отидат на екскурзия, вместо да правят помпозния бал. "Искаше ми се да отидем до Ленинград тогава, Петербург", разказва тя. Но пък вече е ходила до Русия - в Москва, а идеята за Петербург остава за в бъдеще.