Милица Гладнишка пак ще е Мими в третия сезон на "Етажна собственост" наесен

https://www.24chasa.bg/Article/1461483 www.24chasa.bg
Милица Гладнишка в "Етажна собственост"

Тя е едрогърда селянка в "Кецове", властната жена на Величко Драмбозов в сериала на Нова тв "Етажна собственост" и пее като вещица в "Рапунцел и разбойникът". Почти толкова роли, колкото има като актриса, Милица Гладнишка има и в живота си.
Защото освен всичко друго тя е и джаз певица, любител художник, дубльор и почти дипломирана сервитьорка. "Задължително е актьорът да мине през сервитьорството", смее се Гладнишка.

Още си спомня как като дете майка й - професионална тромпетистка, много искала и дъщерите й да се занимават с музика. Затова Милица започва да се учи да свири на пиано, а сестра й Емилия - на цигулка. Е, на Милица все прилошава, когато идва време
за уроци - или стомах ще я заболи, или нещо друго, но пък сестра й днес е виолистка в Грац.

"Сложих очила и се правех, че не виждам нотите", разказва тя. Майка й обаче не се примирява с "болестите" на дъщеря си, а бързо им намира лек - да ходи на оперно пеене при Рени Пенкова.

След участието  в “Черешката на тортата” интересът към Милица се засилва. Дори я спират по-често по улиците за автографи.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
След участието в “Черешката на тортата” интересът към Милица се засилва. Дори я спират по-често по улиците за автографи. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Не след дълго идва новото увлечение на Гладнишка - да става актриса. След кръжока по актьорство в читалището в Княжево и театралното студио на Венцислав Кисьов идва времето за изпита в НАТФИЗ.

Певицата вече има две записани собствени песни, а това лято й предстоят нови записи със секстета на Мишо Йосифов.
Певицата вече има две записани собствени песни, а това лято й предстоят нови записи със секстета на Мишо Йосифов.

"Само с басня влязох там. Такова самочувствие имах! Не се бях подготвила изобщо добре. Всичко беше с тази басня и импровизация. Много ми се смяха, когато я казвах на консултациите. Първоначално помислих, че ми се подиграват", спомня си Милица.
И както е страшно уверена в себе си, на самия изпит, и то на първия кръг по драма, си забравя стихотворението. Така че вместо за драматична актриса, се записва да учи кукловодство. "Бях в класа на Дора Русева, която не успях да оценя тогава. Заради това в трети курс реших да уча с долния випуск", разказва Милица. Явно нищо не е случайно, защото тогава среща и Явор Гигов, с когото след време ще си партнира в "Етажна собственост".

В студентските години има срещи и с още хора, с които съдбата след време пак я събира. Това е времето, в което е пееща сервитьорка заедно с Орлин Павлов първо в клуб "Опера", а след това в бар "София". Изпадах в паника, когато трябваше да сервирам на хора с резервации. Винаги пеех, когато обърквах поръчки, смее се тя.

Шест месеца по-късно започва работа в ирландска кръчма с Иво от "Гравити Ко". Той свири на китара, а Милица се изявява на микрофона. Започва да пее и с инструментална формация "Булгара", когато се запознава с Кирил Добрев. Правят и кавър група, с която обикалят клубовете и пеят световноизвестни парчета.

Но дори и това не може да я задържи в България, когато тогавашното й гадже отива за Лондон. "Зарязах всичко и заминах и аз, със студентска виза", казва тя. Там
започва работа в гей бар и се записва в английско читалище на клас по джаз пеене. "Нищо не разбирах от джаз, а си мислех, че мога всичко, след като пея кавъри", спомня си тя. В бара често идва професор от Кралската академия по оперно пеене, с когото Милица се заговаря. Дори я прослушва как се справя с пеенето и й предлага да я подготви безплатно за академията и да влезе в нея със стипендия. "Тогава ми се наложи да се върна в България, за да подновя визата си," обяснява тя. Но така и не се връща в Лондон, защото се разделя с приятеля си.

Тук тя отново става сервитьорка. По това време вече е загубила всякакви връзки с актьорските и музикалните среди и се записва на майсторски клас по джаз пеене при Вики Алмазиду. Кандидатства само с една песен и я вземат. Запознава се с Венци Благоев, който и до ден днешен й е близък. Помага й с нотите и я свързва с много музиканти. После се запознава и с Васил Спасов, пианист в секстета на Мишо Йосифов, с когото сега правят музикалния си проект "Дивото зове". 

Не след дълго започва в графично студио. Въпреки добрата работа Гладнишка отново зарязва всичко, защото започва да й липсва пеенето. Освен това все още е твърдо решена, че иска да се занимава и с актьорство.

"Почти година стоях без работа, докато моят колега актьор Кирил Бояджиев не ме покани в Джи Ти Ви да озвучавам филми", обяснява Гладнишка.
И някъде между пеенето, актьорстването и дублирането започва да превежда и текстове на филми от английски.

На участията й по клубовете пък нерядко нейни колеги идват да я слушат. "Така се сетиха за мен в последния момент за "Етажна собственост", казва актрисата. Тогава дъщерята на Тодор Колев - Албена, се отказва от образа на Мими Драмбозова дни преди старта на снимките.

Викат я на кастинг и тя печели ролята на сприхавата бивша гюлехвъргачка, която играе вече два сезона. Скоро й предстои да започне и трети, защото началото на снимките за новите серии е планирано за края на август.

За разлика от героинята си в сериала Милица Гладнишка никога не крои планове. Въпреки това тя вижда себе си, в дълбоки старини, играейки на сцена на... Марс.

СТЕЛА АТАНАСОВА