В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

https://www.24chasa.bg/Article/1461544 www.24chasa.bg
Кралица Амалия в гръцка носия

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира. Той обаче не е особено верен на жените, които мечтаят да бъдат негови любовници. Хаджи Христо остава верен единствено на 6-те си деца и на националноосвободителното движение на гърците.

Кой е хаджи Христо и защо е толкова известен за времето си?

Сведенията за рожденото място на българина Христо са противоречиви. Предполага се, че е роден около 1790 г. в Стара Загора, Сливен, Котел или Казанлък и умира през 1853 г. в Гърция от инсулт. Според други историци Христо Петров е родом от воденското село Нисия, тогава в Османската империя, което е посочено в гръцка енциклопедия като "българска покрайнина". Българинът има изключителна заслуга към каузата на Гърция за свобода. Той израства в чин генерал от гръцката армия, а по-късно взема активно участие в изграждането на свободното кралство Гърция. Става и сенатор в гръцкия парламент.

Това е имението на Хенри Дигби, в което израства Джейн.
Това е имението на Хенри Дигби, в което израства Джейн.

От юначния българин се възхищават почти всички негови съвременници. Биографите на лорд Байрон, проучвайки живота му, споменават и хаджи Христо. Френският романист Едмонд Абу написва книгата "Кралят на планините", в която за прототип на главния герой му служи хаджията. Преди време англичанката Мери Ловел написа исторически роман за принцеса Джейн Дигби, в която са отделени много страници на Христо Петров.
През 1833 г. френският крал Луи Филип, който е дядо на цар Фердинанд Български, поръчва на художника Теодор Льоблан да създаде картина с исторически сюжет от гръцката борба за независимост, на която на преден план да са образите на главните пълководци. Заглавието на картината е "Гърците преди лагера Palikars, Лепанто" . На платното са изобразени важни пълководци от гръцката история. На пето място между тях е и българинът Хаджи Христо. Платното е с маслени бои, височина 111 и ширина 126 и е поръчано за историческия музей в Париж.

Граф Спиридон Теотоки
Граф Спиридон Теотоки

Друга интересна подробност от биографията на пълководеца е, че дъщеря му Фросо или Ефросина е сгодена за Г. С. Раковски и преживява бурна любов с него. След смъртта на Раковски Фросо е неутешима и не успява да го прежали. Скоро умира и тя.
Хаджи Христо е обичан в цяла Гърция и гърците му издигат паметник в Атина
У нас, в родината си, той е неизвестен...

Бедуинският принц Междуел, последният съпруг на Джейн
Бедуинският принц Междуел, последният съпруг на Джейн

А в южната ни съседка Христо Петров Българина има харизмата на национален герой.
Приживе той покорява със своята аристократична осанка, с черния си замечтан поглед, със свъсените си гъсти вежди и с дългите си гарванови мустаци. Заради бързата смяна на мимиките и настроението му, а също така и заради бързите му реакции той е наречен Христо Ястреба. Интересната му личност и привлекателният му външен вид запленяват жените - негови съвременнички.

Генерал Хаджи Христо Петров Българина, в когото се влюбват важни особи
Генерал Хаджи Христо Петров Българина, в когото се влюбват важни особи

Две от тях са английската принцеса лейди Джейн Дигби (1807-1881) и кралица Амалия Гръцка (1818-1875).

Английската принцеса Джейн Дигби.
Английската принцеса Джейн Дигби.

Съдбата среща Джейн - една романтична любовница, и Христо - един борец за свобода на поробения гръцки народ, и това не е случайно. И Джейн, и Христо имат неспокоен характер и не обичат застоя. Биографията на англичанката, подобно на биографията на българина, прилича на роман, който се чете на един дъх. Бащата на Дигби е командир на флотата на адмирал Нелсън и се сражава при Трафалгар. След време капитанът започва да се занимава с пиратство и натрупва огромни богатства. По-късно като един от най-заможните англичани прави различни дарения и получава от кралицата благородническа титла. Авантюристичният характер на бащата явно преминава в кръвта на младата принцеса. Тя има 3 брака и още много любовни приключения. На 18 години се омъжва за барон Едуард Лоу, после се развежда и се опитва да сключи неуспешно брак с австрийския аташе в Лондон - Феликс Шварценберг, от когото ражда 2 деца.

ГАЛИНА МИНЧЕВА
ГАЛИНА МИНЧЕВА

Поведението й на скандална жена, която непрекъснато търси любовни приключения, се разнася из цяла Европа. Джейн изобщо не се стряска от това. В Париж тя се прекръства на мадам Айнберг, макар всички да знаят коя е. Принцеса Дигби успява да завърти главата и на германския крал Людвиг I, а после го изоставя. Англичанката не се уморява и непрекъснато търси мъжа мечта. Според представите й той трябва да е страстен, верен, богат, изпълнен с нежност и с красота. Все качества, които мъжете, с които завърта флиртове, не притежават. През 1832 г. светската лъвица започва връзка с барон Карл фон Фенинген, който скоро й втръсва. След една година тя се запознава с гръцкия граф Спиридон Теотоки. Тогава Джейн поставя рекорд: два пъти бяга от него, но се връща, тъй като той я привлича с външността си и с храбрите си подвизи, за които й разказва. По това време крал на Гърция е Ото - син на Людвиг I, а кралица е Амалия Олденбургска.

През 1840 г. англичанката приема православната религия и сключва брак със Спиридон, на когото ражда син. На пръв поглед страстната дама е щастлива, но за кратко. Графът започва да харчи неуморно парите й, а също така да ухажва нейната фрейлина. Това действа зле на нервите на решителната Джейн и тя слага край на връзката си с гръцкия аристократ. Не се развежда с него, тъй като Теотоки не дава, но се втурва в нова любов.

Запознава се с Христодулос Хаджи-Петрос, българина, за когото се носи слухът, че е таен ръководител на албанските разбойници. Дъщерята на английския пират не може да откъсне очи от снажния мъж, който има завидно положение в обществото и същевременно според слуховете е шеф на голяма банда престъпници. Той много прилича по действията си на нейния баща и Дигби е омаяна. Тя се привързва към него,
купува голяма къща на гръцки остров и заживява с известния българин. Джейн създава около себе си и любимия си мъж голям кръг от приятели. Любовта му я прави щастлива. Тя язди на воля по морския бряг най-породистите коне, държи се като кралица и съвсем скоро си спечелва завистта на законната владетелка Амалия. За разлика от Амалия Гръцка, която страда от комплекс за малоценност, че няма деца и не може да остави наследник на гръцкия трон, английската принцеса притежава всичко. Тя има свобода, истински мъж до себе си и деца. Нервите на Амалия се опъват. Принцеса Дигби започва да играе ролята на първа дама на държавата. Нейната известност стига до чужбина.

Тъкмо в този момент Амалия решава да действа задкулисно. Тя кани тайно в двореца Хаджи Христо и го обсипва с ласкателства. Флиртува с него, защото знае,че е красива. Българинът е поласкан и решава да се възползва. Разбирайки за коварния план на Амалия, за първи път Дигби не действа решително, а споделя в своя дневник чувствата си. Върху белите страници тя пише, че харесва у българина всичко, но изпитва страх да не й го измъкне някой изпод носа. По това време кралица Амалия не може да си прости, че не е забелязала преди Джейн Хаджи Христо. Когато крал Ото заминава да се лекува на минерални извори, тя праща до българина вестоносци с писмо, в което го призовава да се появи веднага в двореца. Българинът й отговаря така, както първата дама на Гърция иска: "Ваше Величество, пише й Христо. Не ме обвинявайте, че живея с принцеса Теотоки. За да не приказват моите врагове, ще Ви посетя по-късно. Давам Ви войнишката си дума, че скоро ще се появя пред Вас. Аз съм любовник на англичанката, но не от любов, а от користни интереси. Тя е богата. А аз съм беден. Имам положение в обществото, което съм длъжен да поддържам, и деца, на които трябва да дам образование."

Отговорът на Христо предизвиква възторг в Амалия и тя дава гласност на част от писмото, в която се казва, че той не обича Дигби.

Между двамата любовници настъпва пълен разрив. Англичанката разбира, че старият разбойник генерал й е изменил с нейната прислужница. Джейн му отговаря, като започва дълго пътешествие из Близкия изток, докато най-накрая среща мъжа на своите мечти в лицето на шейх Междуел-ел Мезраб.

Кралица Амалия не успява да направи хаджи Христо свой любовник, тъй като в Гърция се надигат брожения против нея. От любима кралица на народа съпругата на Ото се превръща в омразна владетелка.

Като политическа личност, която е избрана в новия парламент на Гърция, Хаджи Христо е принуден да забрави веднага кралица Амалия.

Той остава да живее в гръцката столица и получава високи отличия. В правителствен декрет от 1833 г. за него се казва: "От днес нататък в знак на признателност част от крепостта Метони да носи името на Хаджи Христо".

На учредителното събрание на парламента е избран за делегат на трако-македонските българи.

ГАЛИНА МИНЧЕВА