В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

https://www.24chasa.bg/Article/1461544 www.24chasa.bg
Кралица Амалия в гръцка носия

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира. Той обаче не е особено верен на жените, които мечтаят да бъдат негови любовници. Хаджи Христо остава верен единствено на 6-те си деца и на националноосвободителното движение на гърците.

Кой е хаджи Христо и защо е толкова известен за времето си?

Сведенията за рожденото място на българина Христо са противоречиви. Предполага се, че е роден около 1790 г. в Стара Загора, Сливен, Котел или Казанлък и умира през 1853 г. в Гърция от инсулт. Според други историци Христо Петров е родом от воденското село Нисия, тогава в Османската империя, което е посочено в гръцка енциклопедия като "българска покрайнина". Българинът има изключителна заслуга към каузата на Гърция за свобода. Той израства в чин генерал от гръцката армия, а по-късно взема активно участие в изграждането на свободното кралство Гърция. Става и сенатор в гръцкия парламент.

Това е имението на Хенри Дигби, в което израства Джейн.
Това е имението на Хенри Дигби, в което израства Джейн.

От юначния българин се възхищават почти всички негови съвременници. Биографите на лорд Байрон, проучвайки живота му, споменават и хаджи Христо. Френският романист Едмонд Абу написва книгата "Кралят на планините", в която за прототип на главния герой му служи хаджията. Преди време англичанката Мери Ловел написа исторически роман за принцеса Джейн Дигби, в която са отделени много страници на Христо Петров.
През 1833 г. френският крал Луи Филип, който е дядо на цар Фердинанд Български, поръчва на художника Теодор Льоблан да създаде картина с исторически сюжет от гръцката борба за независимост, на която на преден план да са образите на главните пълководци. Заглавието на картината е "Гърците преди лагера Palikars, Лепанто" . На платното са изобразени важни пълководци от гръцката история. На пето място между тях е и българинът Хаджи Христо. Платното е с маслени бои, височина 111 и ширина 126 и е поръчано за историческия музей в Париж.

Граф Спиридон Теотоки
Граф Спиридон Теотоки

Друга интересна подробност от биографията на пълководеца е, че дъщеря му Фросо или Ефросина е сгодена за Г. С. Раковски и преживява бурна любов с него. След смъртта на Раковски Фросо е неутешима и не успява да го прежали. Скоро умира и тя.
Хаджи Христо е обичан в цяла Гърция и гърците му издигат паметник в Атина
У нас, в родината си, той е неизвестен...

Бедуинският принц Междуел, последният съпруг на Джейн
Бедуинският принц Междуел, последният съпруг на Джейн

А в южната ни съседка Христо Петров Българина има харизмата на национален герой.
Приживе той покорява със своята аристократична осанка, с черния си замечтан поглед, със свъсените си гъсти вежди и с дългите си гарванови мустаци. Заради бързата смяна на мимиките и настроението му, а също така и заради бързите му реакции той е наречен Христо Ястреба. Интересната му личност и привлекателният му външен вид запленяват жените - негови съвременнички.

Генерал Хаджи Христо Петров Българина, в когото се влюбват важни особи
Генерал Хаджи Христо Петров Българина, в когото се влюбват важни особи

Две от тях са английската принцеса лейди Джейн Дигби (1807-1881) и кралица Амалия Гръцка (1818-1875).

Английската принцеса Джейн Дигби.
Английската принцеса Джейн Дигби.

Съдбата среща Джейн - една романтична любовница, и Христо - един борец за свобода на поробения гръцки народ, и това не е случайно. И Джейн, и Христо имат неспокоен характер и не обичат застоя. Биографията на англичанката, подобно на биографията на българина, прилича на роман, който се чете на един дъх. Бащата на Дигби е командир на флотата на адмирал Нелсън и се сражава при Трафалгар. След време капитанът започва да се занимава с пиратство и натрупва огромни богатства. По-късно като един от най-заможните англичани прави различни дарения и получава от кралицата благородническа титла. Авантюристичният характер на бащата явно преминава в кръвта на младата принцеса. Тя има 3 брака и още много любовни приключения. На 18 години се омъжва за барон Едуард Лоу, после се развежда и се опитва да сключи неуспешно брак с австрийския аташе в Лондон - Феликс Шварценберг, от когото ражда 2 деца.

ГАЛИНА МИНЧЕВА
ГАЛИНА МИНЧЕВА

Поведението й на скандална жена, която непрекъснато търси любовни приключения, се разнася из цяла Европа. Джейн изобщо не се стряска от това. В Париж тя се прекръства на мадам Айнберг, макар всички да знаят коя е. Принцеса Дигби успява да завърти главата и на германския крал Людвиг I, а после го изоставя. Англичанката не се уморява и непрекъснато търси мъжа мечта. Според представите й той трябва да е страстен, верен, богат, изпълнен с нежност и с красота. Все качества, които мъжете, с които завърта флиртове, не притежават. През 1832 г. светската лъвица започва връзка с барон Карл фон Фенинген, който скоро й втръсва. След една година тя се запознава с гръцкия граф Спиридон Теотоки. Тогава Джейн поставя рекорд: два пъти бяга от него, но се връща, тъй като той я привлича с външността си и с храбрите си подвизи, за които й разказва. По това време крал на Гърция е Ото - син на Людвиг I, а кралица е Амалия Олденбургска.

През 1840 г. англичанката приема православната религия и сключва брак със Спиридон, на когото ражда син. На пръв поглед страстната дама е щастлива, но за кратко. Графът започва да харчи неуморно парите й, а също така да ухажва нейната фрейлина. Това действа зле на нервите на решителната Джейн и тя слага край на връзката си с гръцкия аристократ. Не се развежда с него, тъй като Теотоки не дава, но се втурва в нова любов.

Запознава се с Христодулос Хаджи-Петрос, българина, за когото се носи слухът, че е таен ръководител на албанските разбойници. Дъщерята на английския пират не може да откъсне очи от снажния мъж, който има завидно положение в обществото и същевременно според слуховете е шеф на голяма банда престъпници. Той много прилича по действията си на нейния баща и Дигби е омаяна. Тя се привързва към него,
купува голяма къща на гръцки остров и заживява с известния българин. Джейн създава около себе си и любимия си мъж голям кръг от приятели. Любовта му я прави щастлива. Тя язди на воля по морския бряг най-породистите коне, държи се като кралица и съвсем скоро си спечелва завистта на законната владетелка Амалия. За разлика от Амалия Гръцка, която страда от комплекс за малоценност, че няма деца и не може да остави наследник на гръцкия трон, английската принцеса притежава всичко. Тя има свобода, истински мъж до себе си и деца. Нервите на Амалия се опъват. Принцеса Дигби започва да играе ролята на първа дама на държавата. Нейната известност стига до чужбина.

Тъкмо в този момент Амалия решава да действа задкулисно. Тя кани тайно в двореца Хаджи Христо и го обсипва с ласкателства. Флиртува с него, защото знае,че е красива. Българинът е поласкан и решава да се възползва. Разбирайки за коварния план на Амалия, за първи път Дигби не действа решително, а споделя в своя дневник чувствата си. Върху белите страници тя пише, че харесва у българина всичко, но изпитва страх да не й го измъкне някой изпод носа. По това време кралица Амалия не може да си прости, че не е забелязала преди Джейн Хаджи Христо. Когато крал Ото заминава да се лекува на минерални извори, тя праща до българина вестоносци с писмо, в което го призовава да се появи веднага в двореца. Българинът й отговаря така, както първата дама на Гърция иска: "Ваше Величество, пише й Христо. Не ме обвинявайте, че живея с принцеса Теотоки. За да не приказват моите врагове, ще Ви посетя по-късно. Давам Ви войнишката си дума, че скоро ще се появя пред Вас. Аз съм любовник на англичанката, но не от любов, а от користни интереси. Тя е богата. А аз съм беден. Имам положение в обществото, което съм длъжен да поддържам, и деца, на които трябва да дам образование."

Отговорът на Христо предизвиква възторг в Амалия и тя дава гласност на част от писмото, в която се казва, че той не обича Дигби.

Между двамата любовници настъпва пълен разрив. Англичанката разбира, че старият разбойник генерал й е изменил с нейната прислужница. Джейн му отговаря, като започва дълго пътешествие из Близкия изток, докато най-накрая среща мъжа на своите мечти в лицето на шейх Междуел-ел Мезраб.

Кралица Амалия не успява да направи хаджи Христо свой любовник, тъй като в Гърция се надигат брожения против нея. От любима кралица на народа съпругата на Ото се превръща в омразна владетелка.

Като политическа личност, която е избрана в новия парламент на Гърция, Хаджи Христо е принуден да забрави веднага кралица Амалия.

Той остава да живее в гръцката столица и получава високи отличия. В правителствен декрет от 1833 г. за него се казва: "От днес нататък в знак на признателност част от крепостта Метони да носи името на Хаджи Христо".

На учредителното събрание на парламента е избран за делегат на трако-македонските българи.

ГАЛИНА МИНЧЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата забивка на звездата на "Ювентус" Пауло Дибала - Джиневра Ламбручи, отново е щастлива в обятията на футболист. От известно време тя е с младия нападател на "Рома" Мирко Антонучи, който в момента играе под наем във "Витория" (Сетубал). Връзката им се развива мълниеносно. Двамата са заедно от няколко месеца, но вече са сгодени

Домът на бившата съпруга на нападателя на "Барса" Артуро Видал - Мария Тереза Матус в катакалунската столица бе обран. Крадците я атакували в събота следобед. В нея моделката живее с трите си деца от брака й с футболиста. По това време Матус и наследниците й се наслаждавали на почивката си в Дубай. Обирджиите явно били наясно с факта

Бай, бай, "Челси"! Легендарният полузащитник на "Байерн" и германския национален отбор Лотар Матеус погребва "Челси" с унищожително изказване в навечерието на битката в Шампионска лига. Баварците гостуват на "Стамфорд бридж" в Лондон тази вечер от 22 ч. "Байерн" е големият фаворит в мачовете срещу "сините" - категоричен е Матеус пред вестник