Силвия Лулчева пука две гуми, непознат веднага й помага

https://www.24chasa.bg/Article/1461645 www.24chasa.bg
СИЛВИЯ ЛУЛЧЕВА

Асен Блатечки пътува често с колата си от София до Бургас. Много се изнервя обаче, когато вози своята колежка - хубавата Силвия Лулчева. Тя обикновено е на предната седалка. И изобщо не му прави забележки - нито за високата скорост, нито за рисковите изпреварвания по магистралата. Напротив, толкова е спокойна, когато той е зад волана, че дори заспива. Това се случва десетки пъти, когато и двамата пътуват до морето, за да участват в постановката на Бургаския театър "Жестоки игри" преди 2 години.

Впрочем за първи път Лулчева пътува с Блатечки от Сливен до Бургас. Няколко минути преди тя да се качи в колата, нейна колежка й казва: "Ти добре ли си? Толкова е опасно. Асен не мисли, Асен кара като луд."

Въпреки предупрежденията Силвия се качва. И е изненадана. Асен наистина натиска силно газта, но не безумно. Оказва се много сигурен, разумен и отговорен водач. За кратко време той печели доверието . Актрисата дори си затваря очите и заспива. И изобщо не подозира, че това ще подразни Асен. Защото той много се забавлявал, когато колежките му изпаднат в истерия от високата скорост. "Шофира невероятно. От 24 възможни часа той е зад волана 5 или 6. И таксиметровите шофьори нямат такава практика", обяснява Лулчева.

Силвия Лулчева заедно с Елица и съпруга си - актьора Васил Бинев, на плажа в Тел Авив
Силвия Лулчева заедно с Елица и съпруга си - актьора Васил Бинев, на плажа в Тел Авив

Миналата седмица актрисата пак пътувала до морето. Този път обаче не в колата на Асен, а в автобус - транспорт, който тя обича да използва за по-далечни пътувания най-вече от екологична гледна точка. Така Силвия и дъщеря й Елица отидоха на момичешко море - традиция, която двете спазват всяка година. По време на пътя се заглежда във филма, който върви на екраните в рейса. По една случайност лентата е екшънът "Транспортер", в който има много преследвания с коли. Още в началото главният герой, в ролята на когото е Джейсън Стейтъм, казва: "Човек се отнася с колата си така, както иска да се отнасят другите с него."

Лулчева и Нона Йотова отиват на наградите “Аскеер”
преди 5 години.
Лулчева и Нона Йотова отиват на наградите “Аскеер” преди 5 години.

"Това е толкова вярно. Не може да си мърльо на пътя и светец в живота. Човек не може да се отнася прилежно към колата си, а домът му да е разхвърлян. Защото всеки спазва едни и същи правила навсякъде. Така се храни, така се държи в работата си, с близките си, с интимните неща. Можеш да разбереш много неща за някого, като наблюдаваш поведението му на пътя."

Кадър от “Столичани в повече”, в който кметът Лютов (Кръстю Лафазанов) оправя спуканата гума, а Славка, героинята на Силвия гледа отстрани. Горе-долу същото се случи на актрисата миналия петък, когато спука 2 гуми на влизане в София.
Кадър от “Столичани в повече”, в който кметът Лютов (Кръстю Лафазанов) оправя спуканата гума, а Славка, героинята на Силвия гледа отстрани. Горе-долу същото се случи на актрисата миналия петък, когато спука 2 гуми на влизане в София.

Самата Силвия е много прилежна към автомобила си. "Хонда Сивик" с цвят пясъчен металик, идеална за градски условия. "Толкова много я обичам и не я заменям за никоя друга." Кара я с удоволствие и дори без чужда помощ сипва бензин, масло, застрахова я и отива сама на задължителния годишен преглед.

Силвия шофира такъв спортен модел “Хонда Сивик” с цвят пясъчен металик.
Силвия шофира такъв спортен модел “Хонда Сивик” с цвят пясъчен металик.

Колата на хубавата актриса не е автоматик, защото тя обича да кара със скорости. А
най-добра е, когато се наложи да паркира на задна.

И има обяснение за това. Научава се заради инцидент през 1996 г., когато е още млад шофьор. По това време кара голф двойка. Има среща в скъп ресторант в центъра на София. Когато паркира до заведението, кракът й пропада между педалите. И вместо спирачката натиска ламарината отзад и не успява да избегне удара в близкото дърво. И добре че е станало така, защото иначе щяла да удари паркирания чисто нов мерцедес. "А годините бяха такива, че подобни автомобили имаха само определени хора. Най-вероятно, ако бях ударила S класата, щях да ям бой или нещо друго. И това щеше да е най-тъжният ми разказ", смята актрисата.

Оттогава няма премеждия на пътя. До миналия петък обаче, когато се прибира в столицата от Банско. Тогава за първи път в живота си пука гума, и то не една, а две. Лулчева кара по околовръстното на влизане в София, на "Горнобанския път". Усеща удар от дупка на пътя, но не разбира какво точно се е случило. Още на първия светофар момче от съседната кола й маха енергично и казва за гумите. "Ако няма кой да ви помогне, стойте тук. Вземам детето от детска градина и идвам", казва непознатият. Освен него и други се притичват на помощ и оправят десните предна и задна гума.

В живота може да си дискретна, но на пътя - никога. Това е едно от първите указания на нейния инструктор, когато навремето кара шофьорския курс. В началото Лулчева изобщо не може да се сети какво иска да й каже този човек. Все пак сърцето й е свито, в лада е, воланът е много тежък и не знае тя ли кара, или колата сама си върви. След още няколко напътствия в края на урока най-накрая разбира смисъла на израза. Да не бъде дискретна на пътя, означава всъщност винаги да дава мигач.

И до днес актрисата е примерен шофьор и обичайно избягва скандалите на пътя. Но заради случка отпреди седмица дори и тя губи търпение. Докато шофира по бул. "Цариградско шосе" в най-лявата лента и спазва ограничението от 80 км в час, зад нея шофьор на такси й дава всички видими сигнали, че държи я задмине. "Но това означава аз да карам с повече от 80 км/ч или да мина в по-бавната лента." Все пак жълтата кола я изпреварва и застава пред нея. На следващия светофар Силвия без никакви усилия го настига, помахва му с ръка да отвори прозореца и си разменят по няколко реплики:

- Извинете, много ме притеснихте преди малко и не разбирам защо.

- Като не можеш да караш, махай се от пътя и остави другите да карат. Аре ма, гледай си работата - отговаря водачът на таксито.

"Почувствах се виновна, че си позволих да го възпитавам. Както казва Шърли Маклейн: Когато насочиш един пръст към някого, не забравяй, че останалите 3 са насочени към теб. Може би човекът е уморен, изнервен, работата не го устройва", е обяснението на Лулчева. Интересното е, че няколко дни по-късно тя отново го вижда. Този път на Централната автогара в София: "Много исках да отида при него и да му се извиня. Но не събрах кураж, мислех си, че той ще ми се развика."

Такава си е Силвия, когато е на пътя със спортната си хонда - винаги стриктна и много внимателна. Има обаче един човек, който обича автомобила почти колкото нея. И това е 11-годишната Елица. Разбира се, още не може да кара, но майка й е твърдо решена да я научи. "Колата е голяма отговорност, но в същото време и независимост. С нея няма да се чувства длъжна да чака или да зависи от някого. Просто пали колата и си тръгва - свободна, нахална и млада."