2 чаши вино дневно - добре, 3 - зле

https://www.24chasa.bg/Article/1462893 www.24chasa.bg
Французи пият вино в парижка кръчма. СНИМКА: РОЙТЕРС

Алкохолът може да има и здравословно действие върху организма. 1-2 чаши вино на ден пази от инфаркт и лош холестерол. Това беше доказано отново, този път от италиански учени.

Правилната дозировка на питиетата може да бъде напълно ефикасна за човешкия организъм.

Ако обаче бъде объркана или влезе в съчетание с някои заболявания, алкохолът може да се превърне в 100% отрова.

Последното италианско откритие е свързано с положителното действие на червеното вино и по-скоро на превантивните му ефекти спрямо остаряването и сърдечносъдовия апарат.

Дозата обаче е различна за мъже и жени заради различното им тегло.
Една чаша червено вино дневно за жените и две за мъжете са чудесно средство за избягване на инфаркт, както и на щетите от т.нар. лош холестерол и от клетъчната инфекция в кръвоносните съдове.

Всичко това се дължи на полифенолите във виното, които защитават като омега-3 и омега-6 (полиненаситените мастни киселини, циркулиращи в кръвта и защитаващи от лошия холестерол), благоприятствайки антивъзпалителното действие.

Италианското изследване е дело на Бенвенуто Честаро и Роберта Кацола от Отдела за клинични проучвания "Луиджи Сако" на миланския университет.

Коя е оптималната средна дозировка?
Пиенето на 1 чаша червено вино на ден от жените с по-ниско тегло и на 2 чаши от мъжете със средно тегло, което отговаря на 0,5-1 г полифенол.

Резултатът е, че вероятността да се развият сърдечносъдови заболявания е много по-малка. Разбира се, и в този случай всичко опира до отделния човек. Важен е и начинът на хранене. Затова някои се нуждаят само от една, а други - от 2 чаши вино.

Ако изобщо не пиете, това не е превенция, предупреждават учените. Ако пък прекалявате с пиенето - това е отравяне.
Изследването проучва капацитета на полифенолите, извлечени от червеното италианско вино.

Така двамата учени стигат до извода, че те бранят от окисляване дори по-добре и от витамин Е, всички полиненаситени мастни киселини на плазмата.

На всичкото отгоре вършат още една добра работа - действат противовъзпалително, така че предпазват от развиването на хронични дегенеративни патологии. Спасяват сърцето и забавят процеса на стареене.

Полифенолите са вид растителни пигменти, известни с антиокислителното си действие "ин витро". Все още обаче са непознати точните им молекулярни механизми, които са в основата на благоприятните им ефекти "ин виво", или на живо.

Количества от тези пигменти присъстват не само в червеното грозде, но и в други продукти с растителен произход като горските плодове, какаото, чая, кафето.
Ферментацията на гроздето и присъствието на алкохола обаче отличават виното от другите източници на полифеноли.

Ферментацията води до промяна в полифенолите, алкохолът влияе на нивото на екстракция на тези компоненти от растителната им основа и на абсорбирането им в стомашно-чревния тракт.

Алкохолът сваля риска от астма

Неотдавна на конгреса на Европейското дружество за дихателни заболявания бяха представени две интересни изследвания, свързани с алкохола и с обезмасленото кисело мляко.

Според датски учени пиенето на алкохол в умерени количества може да намали риска от астма. И в този случай обаче решаваща е дозировката.

Проучването е изследвало над 19 000 близнаци на възраст между 12 и 41 г. Резултатите показали, че най-нисък риск от развиването на астма се наблюдава в групата, която е консумирала умерени количества алкохол. Оказало се, че под 4% от онези, които пиели 1-6 чашки седмично, са развили астма.

Най-висок риск за нея пък показали пълните въздържатели - при тях рискът е 1,4 пъти по-висок.

Същият по-висок риск се наблюдава и при заклетите пиячи - при тях съществува 1,2 пъти по-висок риск от заболяване от астма.

При бирата обаче е необходимо внимание. Онзи, който я предпочита, е много по-рискова категория по отношение на астмата, отколкото пиещият вино или друг алкохол.
Яденето на диетично кисело мляко по време на бременност може да доведе до по-високи рискове за развиване на астма у бебето след раждането.

Бременните, хапващи диетично плодово мляко един път дневно, имат 1,6 пъти повече вероятност да родят деца, които ще развият астма до 7-годишната си възраст.
Учените обясняват това с присъствието на някои хранителни съставки в киселото мляко.