Как се яде портокал с нож и вилица

https://www.24chasa.bg/Article/1463300 www.24chasa.bg
Изисканите хора трябва да режат портокала с нож и вилица. Снимка: Архив

Как се яде портокал с нож и вилица

В елегантна вила над Женевското езеро дузина млади жени опитват да се справят с по един портокал, държейки вилица и нож в ръце. Кората трябва да се нареже, след това да се обели внимателно, така че портокалът да заприлича на цвете и да разкрие вътрешността си, готова да бъде изядена.

Не бива да се чува никакъв звук от стържене на прибори в чинията. Едновременно с това, обяснява учителката Розмари Макалъм, "трябва да продължите да поддържате учтивия разговор със съседите си по маса".

Традиционните училища за добри маниери в Швейцария може да изглеждат като остатък от миналото, но едно от тях се справя успешно в кризата и дори има намерение да се разраства, разказват в репортажи Би Би Си и сп. "Тайм".

Директорката на Вила Пиерфьо Вивиан Нери показва как се аранжират цветя.
СНИМКИ: АРХИВ
Директорката на Вила Пиерфьо Вивиан Нери показва как се аранжират цветя. СНИМКИ: АРХИВ

Около масата всъщност са се събрали старателните ученички на може би последното в Европа училище за добри обноски, казва Вивиан Нери, директорка на Вила Пиерфьо.
Училището тя наследила от майка си. Сградата някога принадлежала на холандска баронеса и била строена през 1911 г. Майката на Нери купува атрактивния имот и открива училището през 1954 г. "Тя искаше къща, която да прилича на тези, които ученичките имат и трябва да поддържат", разказва сегашната собственичка.

Когато Вивиан Нери поема семейния бизнес през 1972 г., много от някогашните й конкуренти започват да затварят врати или са в упадък. Преди Първата световна война около Женевското езеро имало около 60 такива институции.
В някои случаи наследниците просто не искат да поемат щафетата.

При други продажбата на имота се оказва по-изгодна от запазването му. През следващите десетилетия изчезват прочути училища като "Мон Фертил", където се е обучавала Камила Паркър-Боулс, съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз. Или пък института "Алпен Видманет", сред чиито ученички е била принцеса Даяна.

"Маноар" днес е превърнато с седалище на голяма международна компания, а "Льо Матен калм" е станало частна резиденция, минала през много собственици, включително кънтри звездата Шаная Туейн. В началото на сегашния век вдовицата на Ротшилд Надин също отваря училище, преподаващо "френското изкуство да се живее", но то също не оцелява дълго.

"Ние не сме от типа училища, където момичетата просто се учат да слизат по стълби с книга на главата", казва г-жа Нери. Основното, което дамите трябва да усвоят, е международният протокол и етикет.

"Преподаваме основни правила на етикета - как да бъдеш добра домакиня, как се подрежда и украсява масата, изкуството на цветята, поддръжката на дома, добрата кухня и пр."

Профилът на ученичките днес е по-различен от някога. Те са на възраст от 18 до 50 г.
и идват от всички краища на света - Европа, Азия, САЩ, арабските страни. Някои са тук, за да гарантират собствения си успех в обществото. Други - за да бъдат добри съпруги на успелите си мъже. Денят им започва с лекции по протокол, например кой до кого трябва да седне на масата. Дали синът на херцога е по-важен от дъщеря му? А на кого от посланиците трябва да бъде предложено председателското място - дали на онзи, с чиято държава сте в най-добри отношения, или който е бил на поста най-дълго?

Следва етикет на масата. "Твърдото сирене се яде с нож и вилица", обяснява Розмари Макалъм. "Никога не може да сложите такова сирене на филия и да си направите сандвич. Мекото сирене може да се маже, но само на малки хапки хляб. Моцарелата обаче е меко сирене, но също се яде с нож и вилица."

За уроците младите дами влизат в роли, като половината играят мъжете. Жените трябва да поддържат разговора. "Стойте далече от темите табу", напомня Макалъм. Става дума за религията, политиката, секса и парите.

Мнозина твърдят, че това са неща, за които не си заслужава да се плаща. Тези момичета обаче не са като повечето хора - те идват от най-богатите семейства в света. Таксата от 20 000 долара за 6 седмици не ги затруднява. Още повече че училището е разположено в един от най-красивите райони на Швейцария.

В 6-те седмици обучение са включени 216 урока, а онези, които искат да имат диплома, трябва да издържат 45 изпита.

Целта на Вивиан Нери е да запази Вила Пиерфьо отворена. Затова тя скоро смята да започне да приема и мъже. "Вече имаме много запитвания от представители на силния пол", казва собственичката. Според нея в днешно време добрите обноски са преди всичко въпрос на добър бизнес, а не както някога - път към добър брак.


Щом забогатеят, си купуват яхти и пури, но остават простаци

Британка разработи семинар в 24 модула, предназначен специално да учи на добри маниери китайските новобогаташи, пише сп. "Фигаро". "Не говорете с пълна уста, не сипвайте лимонада в "Шато Лафит" от 1959 г., не пушете цигара след цигара по време на вечерята. Малки детайли, които са нормални за полетите с алкохол купони между приятели в Шанхай или Пекин. Но които биха сринали реномето на един китайски бизнесмен на коктейл в Ню Йорк или в Париж.

За щастие милионерите от азиатската страна са спасени, защото британската кралица на добрите маниери им се притече на помощ. Лоръл Херман, шефка на прочута британска фирма за изграждане на имидж, е съставила семинар специално за тях. "Когато забогатеят, те си купуват яхти, пури, скъпо вино, но не си дават сметка, че се държат като простаци", не се притеснява да бъде директна Херман.

С реални ситуации, които се разиграват като сценки, китайските милионери учат с какво трябва да се съобразяват в западния свят, ако искат да правят успешни сделки. Услугата струва скъпо, предупреждава британката. Но който има пари да си купи суперскъпо вино, за да го "развали", сипвайки вътре сода, ще има пари и за да научи нещо полезно, казва тя.