Най-горещият ДиДжей* в рока

https://www.24chasa.bg/Article/1463431 www.24chasa.bg

Той е едва на три годинки, когато започва да свири на пиано. На пет излиза за първи път пред публика с "Ода на радостта" на Бетховен. Сега е целият изрисуван с татуировки, с черен грим около очите и милиони почитатели по цял свят. Тези дни българската публика имаше удоволствието да го види и чуе на живо на концерта на "Гънс енд роузес" в София. Той е Ди Джей Ашба (DJ Ashba), солокитарист на култовата банда и любимецът на вокала Аксел Роуз. Освен че свири брилянтно и има невероятно атрактивна визия, сценичното му поведение просто зашеметява публиката.

Цялото име на музиканта е Дарън Джей Ашба. Роден е на 10 ноември 1972 г. в градчето Монтисело, щата Индиана. Година по-късно семейството му се мести във Феърбъри, Илинойс. Ашба има и по-малка сестра.

Първите стъпки в музиката като съвсем невръстен Ди Джей прави благодарение на майка си, която е била учител по пиано. Синеокото хлапе се учи да свири и на барабани, но не истински, а подрежда стари тенджери и тигани. От тях се прехвърля на китарата. За да се събере пари за първата обаче, ходи да бере царевица. В едно интервю разказва:

Най-горещият ДиДжей* в рока

"Бях на 9 г., когато си купих китара за 89 долара. Взех я в ръце и почувствах, че това е любов". Музикант от местна банда го учи и на първите акорди, издълбавайки линии върху седалка на рейса, с който пътуват към царевичака.

Китарата се превръща в основно занимание за Ди Джей Ашба. Заради религиозните си убеждения майка му не позволява вкъщи да се гледа телевизия, така че хлапето запълва времето си с музика. Отново заради майка си израства с парчетата на Елвис Пресли. А за да се упражнява с китарата, понякога свири по 17 часа на ден.

Най-горещият ДиДжей* в рока

За 16-ия му рожден ден баща му го води на концерт на "Мотли крю", с което преобръща живота му. Дарън Джей се влюбва в сцената, в светлините, в екзалтираните фенове и красивите момичета, които се тълпят около групата. Точно в тази нощ той решава, че ще направи всичко, за да се качи на сцената.

Най-горещият ДиДжей* в рока

Три години по-късно заминава за Холивуд, за да стане прочут музикант. Въпреки че самият той ненавижда думата рок звезда, през последните години се превръща именно в това, а днес го определят като един от най-добрите китаристи. Милионите му фенове всеки ден се увеличават и ревностно следят всяка негова изява - от сцената до всекидневните коментари, които пуска в интернет.

Най-горещият ДиДжей* в рока

През годините осъществява още една своя детска мечта - да се татуира. Сега цялото му тяло е изрисувано с цветни картини, само на гърдите си има 5 черни гарвана.

Пиано, барабани, перкусии, цигулка са част от инструментите, на които свири Ди Джей Ашба. Голямата му страст обаче е китарата. Признава, че когато през 2009 г. получава предложението да свири с "Гънс енд роузес", то му се струва сюрреалистично, въпреки че вече има сериозен опит. Дава си ясна сметка какво точно му се случва едва когато за първи път се качва на сцената с групата. За Аксел Роуз казва, че има огромна разлика между образа му в медиите и истинската му личност. Изкарват го гадняр и скандалджия, а всъщност вокалът е изключително забавен и Ди Джей се кълне, че би направил всичко за него.

Като истински рокаджия Ашба е заобиколен непрекъснато от красиви жени. Той обаче е сериозно обвързан, или поне до скоро е бил, с австралийската актриса и бивша моделка Ники Уилън. В западната жълта преса се твърди, че след 10-месечна връзка двамата вече не са заедно, но остава загадка дали наистина сърцето на Ди Джей Ашба отново е свободно.

Това не пречи на почитателките му да го заливат всяка минута с неприлични предложения и оферти за брак във всяка от многото му фен страници.

Естествено и пороците не са му чужди. "Да се събудиш пиян в тоалетната или да спиш в куфара си", са забавни самопризнания за кариерата му. Доскоро и цигарата не е слизала от устата му не само по време на концерти, но дори и под душа. А Ники Уилън издава, че нощем я буди щракането на запалката и през смях обяснява в интервю за австралийско радио:

"Страшно много пуши, пие, а вижте го как изглежда - като 25-годишен". И наистина, трудно е да се повярва, че музикантът с хлапашко, бунтарско излъчване тази година става на 40 г. От три месеца не пали цигара и споделя, че се чувства страхотно.

През годините Ди Джей Ашба се превръща в машина за пари. Изявява се като продуцент, пише песни за популярни групи, освен това е и графичен дизайнер. Той е съавтор на албума на "Мотли крю" - "Светците от Лос Анджелис", който през 2008 г. е номиниран за "Грами". Има две компании, свързани с продуцентство, звукозапис, графичен дизайн.

Ашба пуска и собствена модна линия, която се радва на огромен успех сред феновете му. Самият той на сцената се появява само с дрехи от колекциите си. А удоволствието да обуете дънки, с каквито той излиза пред публиката, ще ви излезе между 250 и 300 долара.

*DJ е съкращение от името на китариста Дарън Джей

Кариера:

- 1991-2002: солокариера и BulletBoys
- 1999 - 2002: Beautiful Creatures - създава я заедно с вокала на Bang Tango Joe Leste'
- 2002 - 2007: солокариера с ASHBA, започва да работи с Ники Сикс от Мотли Крю
- 2007 - досега: Sixx:A.M.
- 2009 - досега: Guns N' Roses
През 2003 г. Ди Джей Ашба създава собствена компания Ashba Media, а по-късно и Ashbaland