Опитен парапланерист загина заради дебели ръкавици, не успял да си отвори парашута

https://www.24chasa.bg/Article/1464814 www.24chasa.bg

Опитен парапланерист от Индия се размаза на поляна край село Васил Левски, падайки от 120 метра височина. 44-годишният Дилип Котеча загубил контрол над крилото по време на международно състезание в Сопот в неделя следобяд. Малко по-късно издъхнал от вътрешните кръвоизливи, съобщиха от полицията.

Дилип Котеча стартирал от междинна станция на сопотския лифт. Заедно с останалите състезатели е трябвало да премине 52-километров маршрут - до разклона за хижа "Тъжа" и обратно към поляна край бензиностанция до града на Вазов.

Към 14,40 часа той летял в небето над Балкана на 1800 м надморска височина. Състезатели зад него забелязали парапланерът му да се килва надясно, после наляво. След това спираловидно се насочил към земята, където при жестокия удар в поляната тялото на Котеча отскочило няколко метра.

Индиецът е хвърлил запасен парашут, който се е отворил, но не му е достигнало време да спре падането. Контейнерът е намерен на 10 м от пилота, което потвърждава късното му хвърляне, коментираха експерти по сигурността на състезанието. Индиецът е бил с дебели ръкавици и е възможно те да са затруднили освобождаването и забавянето при достигане на ръчката на резервния парашут. Държал е и навигационното управление.

5 минути по-късно до падналия индиец кацнал южноафриканецът Ян, след него се приземили и двама български състезатели. От устата на изпадналия в безсъзнание Дилип Котеча се стичала кръв.

"Приемах информацията на старта и комуникирах със спасителите. Поисках от тях вдигане на вертолет", обясни директорът на състезанието Николай Йотов. Докато хеликоптерът пристигне, спасителите правили изкуствено дишане и сърдечен масаж на пострадалия.

Метеорологичните условия бяха нормални за района, имаше слаб вятър, обясниха организаторите. Според тях индиецът вероятно е попаднал в турбуленция.
Дилип Котеча лети от 1995 г. "От 5 години идва в Сопот, миналата година участва в 2 турнира. Минавал е курсове за безопасност", обясни организаторът Дани Банков. Не било изключено и причина за инцидента да е и самото крило "Озон Мантра 4", което Дилип Котеча ползвал от 1 г.

Заради инцидента полетите днес са отложени.

Състезанието, което започна на 14 юли и продължава до 21-ви, събра 40 спортисти от 20 страни. То е репетиция за предстоящото световно първенство над Сопот догодина. Наблюдателите от Международната авиационна федерация са категорични, че това е нещастен случай и нямаме вина като организатори. Надявам се инцидентът да не окаже негативен ефект и да провали домакинството ни, коментира организаторът Дани Банков.