Докторите с "бебето от фризера" невинни за смърт на друго новородено

https://www.24chasa.bg/Article/1464906 www.24chasa.bg

Габровският окръжен съд оправда трима лекари от болницата в Горна Оряховица, обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на преждевременно родено момченце.

Акушергинеколозите д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров и неонатолога д-р  Катя Гецова бяха изправени на подсъдимата скамейка за причиняване на смъртта на бебето Николай, син на 39-годишната Стела Добрева от Дебелец.

Според обвинителния акт на 1 юли 2009 година те нарушили разпоредби от Правилника за дейността и вътрешния ред на акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица, като не осигурили адекватен диагностично лечебен процес на родилката и не превели своевременно нея и новороденото й дете в отделение от по-високо ниво с необходимата апаратура, лечебни препарати и квалифициран медицински персонал. Вместо това предприели секцио и станали причина недоносеното бебе да умре 12 часа по-късно в търновската неонатология. Обвинението почиваше на две съдебномедицински експертизи, направени в Александровска болница. 

 Нова петторна експертиза обаче обърна делото и заключи, че лекарите не са проявили немарливост при изпълнение на служебните си задължения. Вчера прокурорът от Велико Търново Светослав Калчев каза, че няма да протестира оправдателните присъди.

Тримата лекари станаха известни през 2010 г. със скандала около недоносеното бебе на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева, намерено във фризер с болнични отпадъци. Оповестените тогава от министър Цветанов СРС-та, уличаваха лекарите, че са го оставили да умре. Реплики като "е сега какво да го правим, в кофа ли да го давим" накараха полицаите да нахлуят в болницата и да арестуват докторите.

 Разследването на случая с "бебето от фризера" още продължава. Вчера стана ясно, че в Търново е получена чаканата година и половина експертиза, която трябва да отговори, дали бебето е било мъртвородено.
"Дошла е, но не е подписана от всички 9 вещи лица. Не съм се запознал с нея, докато не е окомплектована с всички необходими материали, за мен не е нищо", каза пред "24 часа" прокурор Калчев.