28 сигнала за щети след труса в Перник

https://www.24chasa.bg/Article/1465047 www.24chasa.bg
След вторичния трус някои сгради се доразрушиха. Снимка: Светлана Стоименова

28 сигнала за нанесени материални щети на жилищни сгради са постъпили в община Перник след земетресението от събота със сила 4,5 по Рихтер, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева пред bTV.

Разрушенията са най-вече в село Дивотино, кв. Рудничар, Мошино и кв. Марина бара. Обстановката в Пернишко обаче е спокойна, каза още кметът.

До края на деня се очакват окончателните становища за състоянието на сградите. Много е вероятно някои от тях да бъдат разрушени. В момента екипи на общината правят огледи на пострадалите имоти.

До момента няма хора, които да са потърсили настаняване. Ако се появят такива, общината има възможност да подсигури подслон в кризисния център на БЧК. Има запаси и от палатки.

Общият брой на подадените от граждани молби в общината след земетресението на 22 май е бил 8328. Тогава огледи са направени на над 3200 частни жилищни сгради.

Междуведомствената комисия към Министерския съвет до момента е разгледала под 2 % от подадените в Перник молби.

Срокът за подаването на всичките молби от страна на общината е до 5 октомври. Средствата, които са й отпуснати от Междуведомствената комисия са малко над 3 млн. лв., но от тях едва 666 хиляди са разпределени за 194 частни обекта.

Кметът на Перник изтъкна още, че процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите, което изрично е записано в закона.