Сапунени мехури стават екрани

https://www.24chasa.bg/Article/1465225 www.24chasa.bg
"Сапуненият" екран е най-тънкият в света, твърдят създателите му. СНИМКА: АРХИВ

Зрителите скоро ще могат да гледат филми върху сапунени мехури. Това стана възможно с нова технология, която позволява да се прожектират изображения върху екрани, направени от сапун, съобщи Би Би Си.

Международен екип от учени е разработил метод, при който чрез ултразвук повърхността на мехурите започва да действа като екран за плоско или 3D изображение. Разбира се, сместа за мехурите е доста по-сложна по състав от тази, с която децата си играят, но сапунът въпреки това остава нейн основен елемент.

Създателите твърдят, че става дума за най-тънкия в света прозрачен екран.

"Известно е, че повърхността на сапунените мехури е микромембрана. Тя пропуска светлината и разкрива цветовете в структурата си. Разработихме ултратънък екран, използвайки смес от две колоидни течности", разказва в блога си Йоичи Очиай от университета в Токио. Тези колоидни течности правят екрана толкова здрав, че предметите могат да минават през него, без да го спукат.

Традиционните екрани обикновено са полупрозрачни. Очиай и колегите му Кейсуке Тойошима от университета Цукуба и Алексис Ояма, който работи за "Карнеги Мелън" в САЩ, казват, че техният екран може да променя прозрачността си и отразителната си способност. Те подлагат сапунената мембрана на въздействието на ултразвукови вълни. Променяйки честотата им, променят и качеството на прожектираното върху нея изображение.

"Обичайните екрани показват всяко изображение по един и същи начин, докато ние смятаме, че изображенията трябва да имат различни визуални качества", казва Ояма. "Крилата на пеперудата например би трябвало да блестят, топката за боулинг е матова и нашият екран може да сменя отражението в реално време, за да покаже различния състав на материята", допълва той.

При монтирането на няколко екрана един след друг се създава триизмерен ефект и дори холографско изображение.