Европа праща сонда към Юпитер за 1 милиард евро

https://www.24chasa.bg/Article/1465276 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската космическа агенция планира да изпрати сонда към Юпитер и 3 от нейните ледени луни през 2022 година. Супермодерният апарат ще пътува в Космоса 8 години.

Стойността на мисията ще е 1,1 милиарда евро, съобщава Би Би Си. Тя бе одобрена официално на среща на членките на агенцията в Париж.

Сондата към Юпитер бе наречена "Джус" - съкращение от английското "Джупитер айси муун иксплорър". 5-тонният сателит ще бъде натъпкан с всякаква електроника и инструменти, преди да бъде изпратен към най-голямата планета от слънчевата система. Целта е да се изследват внимателно трите й най-големи луни. Сондата ще използва гравитационното поле на Юпитер, за да направи няколко обиколки близо до луните Калисто и Eвропа, като най-накрая мине на постоянна орбита около Ганимед.

Европа праща сонда към Юпитер за 1 милиард евро

При бъдещите изследвания учените ще се опитат да разберат дали на луните на Юпитер има благоприятни условия за зараждането на живот. Смята се, че на Калисто, Европа и Ганимед има океани под ледената им повърхност. Ако това наистина е така, значи има условия за появата на елементарни биоорганизми.

Хората вероятно не съзнават, че за обитаемите места не е необходимо непременно да бъдат близо до звезда - както в нашия случай със Слънцето, смята професор Мишел Дохърти от "Импириъл колидж Лондон". Според нея има 4 условия за възникването на живот. Първите са вода и енергиен източник, за да може ледът да се разтопи в течност.

Освен това е необходима подходяща химична среда, съдържаща азот, въглерод и водород. Последното условие е стабилност - достатъчен период от време, което да позволи животът да възникне в тази среда. Според екипа, който подготвя мисията на "Джус", тези 4 условия може и да съществуват на ледените луни на Юпитер и проучванията на сондата ще покажат дали е така.

Европейската космическа агенция ще поеме цената на самия апарат, като разходите за всички инструменти ще бъдат поети от страните от ЕС. Затова през лятото агенцията ще обяви за фирмите производители от какви инструменти има нужда.

Окончателното одобрение на мисията ще бъде дадено през 2014 г. Тогава ще е ясна и окончателната цена за комплектуването на сондата, както и дали ще има международно участие в мисията. Възможно е да се включат и САЩ.

НАСА вече се отказа от идеята да създаде втори сателит, който да прави компания на "Джус" и да обикаля в орбита около луната Европа, заради различни виждания за програмата и бюджетни затруднения. Въпреки това обаче има интерес от научните среди в САЩ да участват в мисията на "Джус", особено в изследването на Европа.