Даниел Вълчев: Борисов е свикнал да печели уговорени мачове (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1465918 www.24chasa.bg

"Искаме ясно да кажем на Бойко Борисов, който е свикнал да печели уговорени мачове, че този мач няма да бъде такъв, а ще бъде съвсем истински и ние ще бъдем на терена". Това каза днес Даниел Вълчев, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" във връзка с участието на партията в изборите. Поводът е, че в 14:00 часа днес в деловодството на Софийски градски съд бяха внесени документите за регистрация на политическата партия „Движение България на гражданите". Това стана в Съдебната палата на бул. „Витоша" 2.

Документите се побират в 17 папки. За пренасянето им бе нужна помощта на 10 доброволци. В документацията са заявленията на близо 5000 души, които са станали членове на партията в първите 17 дни след нейното учредяване на 1 юли 2012 г. Това посочи организационният секретар на „Движение България на гражданите" Калин Томов.

Даниел Вълчев допуска, че са възможни всякакви опити партията да не бъде допусната до участие в изборите. "Нека на всички бъде ясно, че ние ще се явим", коментира той по повод поправката „Кунева" в Закона за политически партии, предложена от РЗС и подкрепена от ГЕРБ.

Даниел Вълчев: Борисов е свикнал да печели уговорени мачове (обновена)

Вълчев подчерта, че внесените документи отговарят на изискванията на законодателството, но смята, че "утре може да се забранят партии, които да имат за председател лице с инициали М.К.". "През 21 век такова нещо не може да се случи, защото никой не се съмнява, че един закон не може да бъде насочен към едно лице", посочи членът на НС на "Движение България на гражданите".

Припомняме, че на последното си заседание правната комисия в парламента прие на първо четене с гласовете на ГЕРБ промяна на Изборния кодекс, внесена от Яне Янев, която предвижда забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Според гласуваното в правната комисия ограничението няма да важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г., което автоматично удря учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева, макар и ГЕРБ, и НДСВ да са възникнали също като сдружения.

В Съдебната палата днес присъстваха учредители, членове на Националния съвет и симпатизанти.

По време на Учредителното събрание на „Движение България на гражданите", което се проведе на 1 юли 2012 г., единодушно бе избрана Меглена Кунева за председател на партията. Тримата секретари на партията - Людмила Елкова, Йонко Грозев и Калин Томов бяха избрани на първото заседание на Националния съвет на 4 юли. Председател на Контролния съвет на "Движение България на гражданите" е професор Камен Велев.

„България на гражданите" ще се превърне в партия при три условия, обеща в началото на тази година Меглена Кунева - „трябва да има обществена енергия, национална кауза и да е ясно, че ние не сме представени политически". „Ако тези три условия са налице, тогава може да се направи крачка. Ако не, не е необходимо да бързаме, можем да изчакаме. Следващите избори не са нито началото, нито краят на света", уточни тогава тя.