Продадоха златен пръстен на Джейн Остин за над 150 000 паунда

https://www.24chasa.bg/Article/1466072 www.24chasa.bg

Пръстенът с голям овален тюркоазен скъпоценен камък беше продаден заедно със саморъчно написано писмо от Елинор Остин, в което тя завещава рядкото бижу на племенницата си Керълайн. Писмото, датиращо от 1863 г., потвърждава, че пръстенът е принадлежал на британската писателка от 19-ти век.

"Скъпа моя Керълайн, пръстенът някога принадлежеше на леля ти Джейн. Той ми беше даден от твоята леля Касандра веднага като узна, че съм сгодена за чичо ти. Завещавам го на теб. Бог да те благослови!", написала Елинор. Рядкото бижу е поредната вещ на писателката, продадена на търг.

Продажбата на бижуто на Остин за над пет пъти по-висока цена от първоначалната оценка показва, че възхищението от авторката на романа "Гордост и предразсъдъци" съвсем не е намаляло.

След ожесточена битка между осем кандидати бижуто в крайна сметка беше продадено за 152 450 паунда на анонимен частен колекционер, който наддавал по телефона. На търга бяха продадени още ранни издания на творби на Уилям Шекспир, Шарлот Бронте и Джефри Чосър, акварели на Беатрикс Потър и писма от Джонатан Суифт.

Приходите от аукциона надхвърлиха 1,5 милиона паунда, след като много лотове бяха продадени за по-висока цена от първоначалната им оценка.