Пуснаха кръстовището на две нива в "Младост"

https://www.24chasa.bg/Article/1466143 www.24chasa.bg
Снимки: Столична община

Пуснаха движението на кръстовището на две нива в столичния ж.к. "Младост" при бул. „Андрей Сахаров"- бул. „Андрей Ляпчев", съобщиха от пресцентъра на Софийска община.

Изпълнени са не само пътна настилка и нова естакада, но и продължение на ул. "Свети Киприян" към ж.к. "Младост" 2, нова канализация от 700 метра за няколко блока, които нямаха канализация до този момент. Реконструиран е над 400 метра водопровод, изцяло ново осветление и тротоари заедно с подземната инфраструктура, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на кръстовището.

Всичко това заедно с озеленяването се включва в общата стойност на договорите, подчерта тя.

Това е първата естакада, която кметството изгражда със средства от Европейска инвестиционна банка. Цялата стойност на обекта е 8 857 104 лева. Фандъкова съобщи, че в рамките на тези средства са реализирани както работите по новото кръстовище с моста, така и изграждането на ул. „Свети Киприян", с което общината си е спестила 2,5 млн. лева.

С изпълнението на естакадата се осигурява алтернатива на бул. "Александър Малинов" и се прави връзка между кварталите "Младост 1" и "Младост 2". Очаква се кръстовището да облекчи изключително натоварения трафик по бул. „Александър Малинов" и отклоняване на трафика от бул. „Цариградско шосе" преди бул. „Александър Малинов".

Кръстовището осигурява и по-бърза връзка с бул. „Цариградско шосе" при 4-ти км и центъра на града, посочи заместник-кметът по транспорт Любомир Христов.

Мостовото съоръжение по бул. „Андрей Сахаров" е метална сглобяема конструкция с дължина 80 м и свързва двете части на „Младост".

Досега хората, които живееха в "Младост-2", и искаха да слязат в центъра на София, трябваше да използват единствено бул. „Александър Малинов" и оттам - връзката с бул. „Цариградско шосе". По това кръстовище, по ул. „Йерусалим", съвсем спокойно може да се слезе в двойния локал на бул. „Цариградско шосе" до 4-ти километър посока център с един-единствен светофар в целия този дълъг участък на Орлов мост, каза заместник-кметът на Столична община Любомир Христов.

Имаме светофарно урегулирано кръстовище на ул. „Йерусалим", там е създадена организация на движението с еднопосочност на улиците, включително с движение на градския транспорт. Действително за много кратко време хората, които живеят в "Младост-2", могат да стигнат до центъра без да натоварват допълнително бул. „Александър Малинов", обясни Христов.

Бул. „Александър Малинов" допълнително ще бъде облекчен и с реализацията на продължението на линията на метрото в посока Бизнес парк - ул. „Околовръстен път". Колегите от „Метрополитен" подготвят апликационната форма за финансиране още в рамките на този програмен период така, че да можем да усвоим изцяло и средствата, които са икономисани в рамките на ОП „Транспорт", и метрото да може да обслужва допълнително пътникопотока в „Младост" в посока център, каза още той.

Фандъкова заяви, че ще бъде наложена санкция заради забавянето на изграждането на кръстовището. Глобата ще бъде наложена, въпреки че все пак изпълнителите успяха да приключат по-рано от предвиденото последния път - 20 юли, каза Фандъкова.

"Колегите ще изчислят точно, но санкцията ще бъде около 5% от стойността на договора. Въпреки обективните причини като обилен снеговалеж, дъждове, смятам, че договорът е за това, за да се спазва. Трябва да го имат предвид всички изпълнители", добави тя.

Всеки път, когато има закъснение, се налагат санкции. По големите проекти няма забавяния. Ако в рамките на гаранцията се появи някакъв дефект, то той се изпълнява за сметка на фирмата. По-добре да влагат качествени материали, а надзорът да си върши добре работата, за да не му я изпълнявам аз. Доста често и това се случва, подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

През октомври ще бъде готово кръстовището на Телевизионната кула. В началото на следващата година трябва да бъде готова и естакадата на бул. „Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски", за да може следващата година да започнем и другите две кръстовища - това на Семинарията и на бул. „България" и бул. „Иван Гешов", посочи Йорданка Фандъкова.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-богатите българки зад граница, прочутата леля Гошка, която удари баснословните 67,99 милиона евро от испанската лотария преди година, вече се е настанила в хасиенда за над 1 мил. евро в Мадрид. Въпреки проблемите с краката, които имала нашенката, родом от плевенския град Искър, редица българи, живеещи в испанската столица,

Интерпол подхваща и дъщерята на шефа на КТБ Радосвета е обвинена в пране на пари с престъпен произход, майка й я защитава Интерпол се включва в издирването на дъщерята на банкера беглец Цветан Василев, научи "България Днес". Радосвета е задочно обвинена в пране на пари заради апартамент, придобит през 2013 г. с дарение от баща й.

Актьорът Стефан Данаилов от два месеца е на морето в Царево заедно със сестра си Росица Данаилова, дъщеря й Роси и внучката. През цялото време Ламбо се разхождал по брега, а в свободното време се учел да готви. На християнския празник Мастера посети църквата "Успение Богородично" в морското градче и хапнаха от прословутия курбан.