Още 4 къщи събарят в Перник след труса

https://www.24chasa.bg/Article/1466203 www.24chasa.bg
Пернишкият квартал Рудничар е сред най-засегнатите от вторичния трус в събота. СНИМКА: Светлана Стоименова

Пострадали са къщи най-вече в село Дивотино и пернишките квартали Рудничар, Мошино и Марина бара. Конструктори правят оценка на поразените сгради и се очаква поне 4 да бъдат разрушени изцяло.

"Имах цепнатина на стената на втория етаж. Казаха ми, че трябва да я укрепя с колони. След труса в събота пукнатината се отвори още. Живеем на първия етаж, вторият е опасен. Трябва спешно да започнем ремонт,но нямаме средства за това. Парите се отпускат само след представена фактура, а аз нямам средства да започна ремонта. Подал съм документи за кредит и чакам да ме одобрят. Надявам се да успея да оправя къщата до зимата, че иначе лошо", обяснява притеснена жителка на пернишкия квартал Рудничар. Там сградите са сред най-засегнатите от вторичния трус в събота.

В такова положение обаче са повечето пострадали след земетреснието на 22 май, когато земята в Пернишко се люля с 5,8 по Рихтер. Материални щети бяха нанесени на обществени и частни сгради, а стойността им надвишава 20 млн. лв. Паднали комини, пукнатини в стени и поддали сгради превърнаха Перник в град като след бомбардировка.

В най-засегнатото село Дивотино много семейства живеят във фургони.
В най-засегнатото село Дивотино много семейства живеят във фургони. СНИМКА: Светлана Стоименова

"След труса в събота няма хора, които да са потърсили настаняване. Въпреки това общината има възможност да подсигури подслон в кризисния център на БЧК, разполагащ с 13 места. Има запаси и от още палатки, които могат да се предоставят, ако се появят хора, които искат да бъдат настанени", заявиха от общинската администрация. Сериозни пробиви има и в мрежата на "Топлофикация" - Перник, след земетресението на 22 май. Много са авариите, причинени от разместването на тръбите вследствие на трусовете, твърдят от предприятието. При силното люлене на земята се срути една от охладителните кули на дружеството. "За 15-20 дни сме отстранили над 20 аварии и както личи, ще работим цяло лято. Установихме, че търпим големи загуби на вода през тръбите, което означава, че има сериозни пробиви", твърдят от предприятието.

В Рудничар хората нямат пари, за да започнат ремонтите на увредените от земетресението къщи.
В Рудничар хората нямат пари, за да започнат ремонтите на увредените от земетресението къщи. СНИМКА: Светлана Стоименова

Кметът на Перник Росица Янакиева пък уточни, че от земетресението на 22 май общият брой на подадените от граждани молби в общината е 8328, като до момента са огледани над 3200 частни жилищни сгради. Междуведомствената комисия към Министерския съвет е разгледала под 2% от подадените в Перник молби, а срокът за подаването на всички документи от страна на общината е до 5 октомври. Според Янакиева средствата, които са отпуснати на община Перник от Междуведомствената комисия са малко над 3 млн. лв., но от тях едва 666 хиляди са разпределени за 194 частни обекта. Тя изтъкна още, че процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите, защото това изрично е записано в закона.

При земетресението на 22 май масово хората се изнесоха от Перник. До днес има хора, които пътуват до работните си места между 30 и 50 км.
При земетресението на 22 май масово хората се изнесоха от Перник. До днес има хора, които пътуват до работните си места между 30 и 50 км. СНИМКА: Светлана Стоименова

След преживения стрес през май много хора напуснаха домовете си. Някои все още не смеят да се върнат на мястото, където са преживели ужасяващото люлеене на земята. Живеят във вили по селата и пътуват ежедневно между 30 и 50 км до работните си места.

"Най-осезаем е страхът. Той е в състояние да блокира всякаква разумна реакция. След първите 36 часа от събитието, в които човека се справя така да се каже, "автоматично" и почти не обръща внимание на състоянието си, емоциите са тези, които започват да владеят поведението. Това, което всички изпитваха, а мнозина все още изпитват, е усещането за люлеене, все едно, че има земетресение, и това преживяване е абсолютно достоверно за изпитващия го. Реагиране почти с ужас на всеки по-силен шум. Често сънуване на кошмари свързани със земетресение", обясни народният представител Ирена Соколова, която е психолог.

Тя преживяла труса от 5,8 по Рихтер в дома си в пернишкия кваратал Мошино. Първото усещане било на ужас, а след това скочили със съпруга и извели децата навън.

Според нея различните хора се справят с изживяното по различен начин. Изброените симптоми обаче били характерни за всички, подложени на подобен стрес.

"Особеното утежняващо обстоятелство бе фактът, че трусът не беше еднократен, а различни по сила и продължителност трусове следваха ежедневно. Това отключи у част от хората преживяването за безнадеждност и безсмисленост т.е. загуба на всякакъв контрол върху живота и невъзможност да влияеш на обстоятелствата", твърди Соколова. Като психолог народната представителка съветва за преодоляване на стреса перничани да напишат писмо, в което с детайли да разкажат събитията от онази нощ, все едно, че ще го изпратят на свой близък. "Разравянето" като техника позволявало да се идентифицира всяка мисъл, всяко чувство или поведение от травматичния период и така да настъпи освобождаване от въздействието им.

"Децата е добре да се стимулират да разказват по темата, да рисуват, по-големите да пишат есета. Психотерапията, обаче е единствения професионален метод за трайно преодоляване на проблемите", допълва депутатката.